Aile danışmanlığı, psikolojik danışma ve psikoterapinin en önemli mesleklerinden biri olarak aynı zamanda en çok merak edilenlerden biridir. Aile hukuku uygulamasında sorulan sorulardan biri de aile avukatının görevinin ne olduğudur.
Aile danışmanının görevleri, çalıştığı konulara göre değişebilmekle birlikte, genellikle aile ile ilgili her türlü psikososyal durumu içerir. Aile danışmanlığı bir meslek olarak asli misyonunu danışmanlık hizmeti vererek yerine getirmektedir. Ancak aile danışmanları birçok alanda danışanlarına psikososyal destek sağlamaktadır. Aile danışmanları müşterilere hangi görev ve sorumluluklarda yardımcı olur?
Aile danışmanı ne iş yapar? Görevleri nedir?
Aile danışmanlığı çeşitli görevlere hizmet eden bir meslektir. Aile danışmanlığı sorunları; Çocuklardan, evlenmeye hazırlanan çiftlere kadar çeşitlilik gösterir. Klan konseyi aileyi içeriyorsa, onu oluşturan aile üyelerini destekleme ve kucaklama sürecini harekete geçirir. Klan konseyinin ana görevi, aile üyelerinin uzun zamandır bildiği ve üstesinden gelemediği sorunlara çözümler bulmaktır.
Evlilik ilişkileri, ergen ve çocuk gelişimi, ergen psikolojisi, ailede iletişim sorunları, aile içi şiddet gibi konular özel çalışma aile danışmanlığına örnek olarak verilebilir. Sadece evlilik için değil, evlilik öncesi çiftler ve ilişkiler sorunu da aile danışmanlığının konularından biridir. Aile danışmanının resmi kanuna göre görevleri şunlardır:
Ailenin genel işleyişini bozan, ailelerin ekonomik ve sosyal durumlarında sorunlara yol açan durumlara çözüm getirir.
Çalışma toplantıları ve oturumları sırasında aile üyelerinin genel etkileşimini ve iletişimini bildirin.
Aile kurmak isteyenlere rehberlik ve danışmanlık hizmeti verir.
Ailenin işleyişini bozacak ve aile bireyinin sosyal hayatını etkileyecek kadar ağırlaşan değişim ve dönüşüm hizmetleri verilmesi.
Tek ebeveynli aileye danışmanlık hizmeti verilir.
Aile içi şiddet vakalarında kapsamlı psikososyal destek sağlayın.
Boşanmadan önce kişilerin talep etmeleri halinde arabuluculuk hizmetleri ve başvurularının hazırlanması.
Boşanmış kişiler ve boşanma travması yaşayan çocuklarla baş etmeye ve psikososyal destek başlatmaya yönelik programlar uygulayın.
Yeterli gözlem ve analizden sonra, ruh sağlığı ve ruh sağlığı tesisiyle ilişkili aile üyelerini veya üyelerini ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirir.
Aile Danışmanlarının Konuları ve Çalışmaları
Aile danışmanları, psikolojik danışma hizmetleri kapsamındaki konularla çeşitli görevler üstlenirler. Psikolojik danışma hizmetlerini aile faaliyeti ve sorunlarıyla sınırlandırır. Yani bireysel terapi değil, psikososyal destek için aile terapisi uygular.
Bir aile terapisti veya danışmanı olarak, aile üyeleri hakkında bilgi edinir ve önceden yapılan genel değerlendirmelerle gözlem sürecini başlatır. Aile bireylerinin birlikte katıldıkları seanslar sırasındaki ruh hallerini herhangi bir yönlendirme olmaksızın değerlendirin. Aile danışmanının buradaki görevi, iletişim ve kişilerarası ilişkilere verilen öneme dikkat etmek ve bireylerin tutum ve davranışlarına bakarak yargıda bulunmaktır.
Aile bireylerinin sorunlarına yapıcı çözümler sunan aile danışmanı, oturumun ana konusuna odaklanır. Orijinal konudan yola çıkarak sorunun, çatışmanın veya sorunun aile üyeleri için önemini düşünür. Aile danışmanlarının çeşitli alanlardaki çalışmaları şu şekildedir:
Evlilik İçi İlişki Karmaşasının Çözümü
Çift terapisini de içeren aile danışmanlığı destek hizmetleri sağlayabilir. Çiftlere ihtiyaç duymaları halinde kapsamlı destek. çiftler; Stres, ilişki sorunları, uyumsuzluk ve iletişim eksikliği bir danışmanla ele alınabilir. Burada aile avukatı bulmaya götüren sebep, ilişkinin artık uzun sürmemesi ancak tarafların ilişkiyi sürdürmek istemesidir.
Böyle bir durumda aile danışmanı, çiftin ilişkide yaklaşmakta olan ruh halini analiz eder. Birbirleriyle olan iletişimlerine odaklanır ve seanslarda onlarla yüzleşir. Gerginliğin veya sorunun nedeni belirlendikten sonra, tarafların bu kararlılıkla ilişkiyi sürdürüp sürdürmeyecekleri netleşir.
Gençlik ve Ergen Psikolojisi Çerçevesinde Psikososyal Desteğin Başlatılması
Aile danışmanlığı çerçevesinde bir diğer önemli konu da ergen ve genç psikolojisidir. Aile üyelerinin yetişkinliğe erişmeden yaşadıkları sorunlar ve travmalar için ailenin de dahil olduğu bir terapiye başlayın. Bir aile üyesi veya aile üyeleri, madde bağımlılığı, aile içi çatışmalar, aileye ilgisizlik, şiddet ve aile desteğine ihtiyaç duyma gibi konularda terapi isteyebilir.
Çocuk Gelişimi ve Eğitiminde Ebeveyn Eğitimi
Ebeveynlik becerilerini öğrenmek isteyen ebeveynlere, çocuğuyla nasıl iletişim kuracakları, beceri ve strateji geliştirmeleri konusunda onları eğitmek için rehberlik eder.
Özellikle ergenlik ve yetişkinlik döneminde ortaya çıkan sorunların çoğunun kökleri çocukluktadır. Aile terapistlerine ek olarak, oyun terapistleri, aile ortamında çocukların psikososyal gelişimini etkileyen yönlere odaklanır. Aile danışmanlarına aile içi şiddet, istismar, kardeş sorunları, bekar ebeveynliğe uyum sağlayamama, baba ilgisizliği gibi konularda danışmanlık yapılabilir.