Atıcılık Li̇sansı Nasıl Alınır?

Atıcılık Li̇sansı Nasıl Alınır?

Atıcılık lisansı çıkarmak için bulunduğunuz ilin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne giderek başvuru yapmalısınız. Başvuru yapmak için gittiğinizde, yanınıza vesikalık fotoğraf, tescil belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve sağlık raporu almanız gerekmektedir. Tescil belgesine ulaşabilmek için Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün web sayfasındaki pdf dosyasını indirebilirsiniz.

Atıcılık için gerekli lisansı çıkardıktan sonra milli sporcu olabilir ve ülkenizi yurtdışında temsil etme imkanına sahip olabilirsiniz.

Atıcılık Sporu Nedir?

Atıcılık sporu, ateşli silahların kullanılması ile hedef olarak konulan nesneye isabetli vurma amacıyla gerçekleştirilen bir spor dalıdır. Bu spor yapılırken ateş etmek için hedeflenen nesne, duruma ve seviyeye göre sabit veya hareketli olabilmektedir.

Avcılık aktivitesi ile bağlantılı olduğu yönünde atıflar olsa da, atıcılık sporu ve avcılık arasında birçok farklılık bulunmaktadır.

Atıcılık Li̇sansı Nasıl Alınır?

Atıcılık Nasıl Yapılır?

Atıcılık sporunu birçok farklı tekniği kullanarak yapabilirsiniz. Bu teknikler arasında diz çökerek atış yapma, yatarak atış yapma ve ayakta atış yapma teknikleri bulunmaktadır. Atıcılık yarışmasında belirlenen süreler içerisinde, bu tekniklerden birini kullanarak objelerin tam ortasına ateş edilmesi amaçlanmaktadır. Atıcılık atış teknikleri arasında ayakta atış yapılırken silahın çift el ile tutulması gerekmektedir. Atışın tüfekle yapılması halinde de farklı duruş ve tutuş pozisyonları kullanılmaktadır.

Atıcılık sporundaki diz çökerek ateş etme tekniğinde, sağ eli ile atış yapan kişiler sağ dizininin üstüne çökerek atış yapmaktadır. Sol elini kullanan atıcılar ise sol dizinin üzerine çökerek atışını gerçekleştirmektedir.

Yatarak atış yapma tekniğinde ise dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, silahın atış anında herhangi bir obje ile teması etmemesi gerekmektedir.

Atıcılık Nasıl Öğrenilir?

Atıcılık sporunda başarılı olabilmek için, bu alana erken yaşta giriş yapmanız büyük avantajlar sağlamaktadır. Erken yaşta bu sporun içine dahil olan çocuklar, ilerleyen dönemlerde çok başarılı işlere imza atabilmektedir.

Atıcılık sporunda başarılı bir kariyer yapmak isteyen sporcular için uzman antrenörlerden düzenli şekilde eğitim alınması gerekmektedir. İyi bir antrenör eşliğinde, atıcılık sporunda yüksek başarılar göstererek milli sporcu olma mertebesine ulaşabilmektesiniz. Teknik kurullar tarafından belirlenen yurt dışı baraj puanlarını aşan atıcılık sporcuları, milli olarak ülkesini yurtdışında temsil etme fırsatını yakalayabilmektedir.

Atıcılık Lisansı Alma Yolları

Atıcılık sporcularının federasyon tarafından düzenlenen faaliyetlere ve uluslararası yarışmalara katılabilmesi için lisans çıkartıp gerekli vize işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu sporun vize işlemlerinde, atıcılık yapan kişinin sağlık açısından herhangi bir sorunu olmadığına yönelik beyan alınmaktadır. Ayrıca vize işlemleri, bakanlık kapsamında bilişim sistemleri kullanılarak yapılmaktadır.

Atıcılık lisansı çıkartmak için 2021 yılında gereken ücretler ise;

  • Büyükler / Gençler için 56 TL,
  • Yıldız ve Minik kategorisindekiler için ücretsizdir.
  • Bu koşulları sağlayarak atıcılık lisansınızı çıkarabilirsiniz.

Atıcılık Li̇sansı Nasıl Alınır?

Atıcılık Kuralları Nelerdir?

Atıcılık yarışmaları kapsamında, yarışmanın türüne göre sporcuya verilen atış hakkı sayısı ve süreler değişiklik göstermektedir. Örnek olarak 50 metre uzaklıktaki hedef objeye tüfek ile edilen atışlarda 3 pozisyon kullanılmaktadır. Bu pozisyonlar yatış, ayakta ve diz çökme pozisyonlarıdır.

Atıcılık kuralları içerisinde objenin vurulması için ayrılan süreler, tekniğe göre farklılık göstermektedir. Sporcu, yatarak yaptığı atışı 45 dakika, diz çökerek yaptığı atışı 60 dakika ve ayakta yaptığı atışı 75 dakika içerisinde tamamlamalıdır. Atıcılık yarışmasında final bölümüne gelindiğinde, atışlar ayakta yapılmaktadır.

Hedeflenen objenin ateş edilerek vurulması için her tekniğe ayrı süre tanınmaktadır. Yarışma kapsamında, atış yapan kişi yatarak atışta 45, ayakta 75 ve diz çökerek 60 dakikada atışının tamamını bitirmek zorundadır. Atıcılık finali ayakta atış tekniği ile yapılmaktadır. Final bölümünde 10 atış yapılması istenen yarışmacıların bir atış için ayrılan süresi 75 saniye olmaktadır.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir