3 Mayıs 1960 yılında Avrupa Birliğine alternatif olarak kurulan Avrupa Serbest Ticaret Bölgesine günümüzde 4 tane ülke üyedir. Kısa adı EFTA olarak biliniyor. EFTA kuruluşa üye olan Avrupa ülkeleri arasındaki ticareti artırmak amacıyla kurulmuştur. Uluslararası bir kuruluş olarak günümüzde işlevselliğini yitirmiş olsa da hala önemini korumaktır. Birliğin kurucuları dair çoğu ülke ayrılarak Avrupa Birliğine geçmiştir.
EFTA’nın günümüzdeki merkezi Cenevre’dedir. Birliğin üye ülkeleri burada toplanarak toplantılarını gerçekleştirir, ortaklaşa kararlar alırlar. Birliğin resmi dilleri; Almanca, Fransızca, Norveççe şeklindedir. Birliğin günümüzdeki genel sekreteri Kare Bryn olarak biliniyor. Günümüzde birliğe üye ülkeler; İsviçre, İzlanda, Norveç, Liechtenstein şeklindedir. Bu ülkeler günümüzde Avrupa Birliğine üye değildir. Kurucu anlaşması Stockholm anlaşmasıyken zamanla değişerek Vaduz anlaşması olmuş durumdadır.
Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi Tarihi
Birlik 1960 yılında Stockholm’de kurulmuştur. Birlik kurulduğunda başta Birleşik Krallık olarak üzere; Norveç, İsveç, Danimarka, Avusturya ve Portekiz kurucu ülkeler oldu. 1970 yılına gelindiğinde İzlanda sonrasında ise 1986 yılında Finlandiya daha sonra da 1991 yılında Liechtenstein birliğe katılarak üye oldular. Böylelikle birlik altın çağını bu dönemde yaşamaya başladı. Yıllar 1973’ü gösterdiğinde Birleşik Krallık birlikte ayrılma kararı almıştır. 1988 yılında ise Portekiz birlikten ayrılarak Avrupa Birliğine üye olmuştur. Sonrasında ise Avusturya, Finlandiya, İsveç birlikten sırayla ayrılmıştır.
EFTA birliğe üye olan ülkeler serbest bir ticaret işlemi sağlamaktadır. Anlaşma kapsamında EFTA’nın 3 ülkesi 1994 yılında Avrupa Ekonomik Alanı birliğinin önemli bir parçasını oluşturuyordu.
Avrupa Serbest Ticaret Bölgesiyle Ticari İlişkiler Kuran Ülkeler!
Birlik günümüzde Avrupa Birliği kadar popüler bir konumda olmasa da varlığını hala sürdürmeye devam ediyor. Günümüzde birçok ülke birlikle ticari ilişkiler kuruyor. Kurulan ticari ilişkiler sayesinde birliğin büyümesi sağlanıyor. Böylelikle birlik ticaret sahasını sürekli olarak geliştiriyor. Birliğin günümüzde 4 üye ülkesi bulunuyor Bunlar; Norveç, İsviçre, İzlanda, Liechtenstein şeklindedir. Aynı zamanda bu 4 ülke günümüzde Avrupa Birliğine üye olmayan ülkeler arasında yer alıyor.
EFTA birliğiyle geçmişten günümüze birçok ülke ilişki kurmuştur. 1979 ile 1986 yılları arasını kapsayan dönemlerde İspanya örgütle son derece sıkı bir bağ kurmuştur. Örgütle birçok ticaret anlaşmasına imza atarak bağlarını güçlendirmiştir. Böylelikle kaliteli bir ticaret alışverişi gerçekleşmiştir. 1992 yılıyla 2004 yılları arasındaki zamanda ise Çekoslovakya, Slovakya, Romanya ve Polonya birlikle birçok ticaret anlaşması imzalamıştır. Böylelikle birlik gelişimini devam ettirmiştir.
1993’ten 2004 yılına kadar ise Macaristan ve Çek Cumhuriyeti birlikle karşılıklı ticaret anlaşmaları imzalayarak karlı işlemler yapmışlardır. 1993 yılıyla 2007 yılı gibi uzun bir dönemi kapsayan süreçte Bulgaristan’la birlik önemli ticari anlaşmalara ev sahipliği yapmıştır. 1995 ve 2004 yılı arasındaki zaman süresince Estonya, Letonya, Litvanya ve Slovenya birlikle karşılıklı anlaşmalar gerçekleştirmiştir. 1991 yılından günümüze kadar ise Türkiye Cumhuriyeti devleti örgütle bağlantılarını son derece sıkı tutmaktadır.
Birlikle en çok anlaşma yapan ülkelerin başında günümüzde Türkiye gelmektedir. 1992 yılından gene günümüze kadar İsrail Cumhuriyeti de ticaret işlemlerini örgütle hızlı ve aktif bir biçimde yürütmektedir. 1999 yılında ise Filistin ve Fas örgütle ticaret yapmaya başlamıştır. 2001 yılında Meksika, 2002 yılında Hırvatistan, Makedonya, Ürdün anlaşmalar yaparken 2004 yılıyla beraber Ürdün örgütle anlaşma yapmaya karar vermiştir. Şili, Tunus, Güney Kore, Lübnan ve Mısır örgütle günümüzde aktif bir biçimde ticaret yapmaktadır. Bu ülkelerle yapılan ticaret neticesinde örgüt günümüzde hala önemini korumaya devam ediyor. Örgütün gelecekte daha fazla güçlenerek Avrupa Birliği seviyesine ulaşması bekleniyor.
Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi Hangi Amaçla Kurulmuştur!
Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi Avrupa ülkeleri arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla kurulmuş bir kurumdur. EFTA olarak bilinen bu kurumun üye ülkeleri birbiriyle ciddi oranlarda ticaret anlaşmaları yaparak birbirlerini desteklemektedir. Böylelikle birbirlerine yardımcı oluyorlar. Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi günümüzde aktif olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Özellikle günümüzde birlikle anlaşmalar yapan birçok dünya ülkesi bulunuyor.
Ülkemizde bu ülkeler arasında aktif olarak faaliyet gösteren ülkelerden birisidir. Türkiye ile Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi arasında birçok ticaret anlaşması bulunuyor. Böylelikle hem ülkemiz bu anlaşmalardan faydalanıyor. Bu sayede ülkemiz bu anlaşmalar neticesinde gelişimini sürdürmeye devam ediyor.