Ayakta Deri Soyulması Nedenleri? Tedavisi

Ayakta Deri Soyulması Nedenleri?

Deri soyulması, pek çok insanda görülebilen ve rahatsızlık denmeyecek kadar hafif olan zararsız bir durumdur. Ayaklarda da sıkça görülebilen deri soyulması, birçok insanın mustarip olduğu durumlar arasındadır. Bu bağlamda deri soyulması neden olur gibi sorulara yanıt aranabilmektedir.

Ayaktaki derinin soyulması, en sık görülen deri soyulma çeşitlerinden biridir. Her gün ayakkabı giyen bireylerde daha fazla görülen deri soyulması, birden fazla sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Ancak bilinmelidir ki, deri soyulması tedavisi oldukça basittir.

Ayakta Deri Soyulması Neden Olur?

Ayakta deri soyulması sorunu yaşayan bireyler, öncelikle bu sorunun nedenlerini öğrenmeli ve buna uygun olacak şekilde çözümlere yönelmelidir. Zira daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi ayaklarda görülen deri soyulmaları tek bir sebebe bağlı olarak gelişmemektedir. Ayakta deri soyulması nedenleri konusunu araştıran bireyler, derinin soyulma nedenlerini öğrenmek için aşağıdaki listeye göz atabilmektedir.

  1. Her gün kapalı ayakkabı giymek, ayağın hava almasını engelleyerek derinin soyulmasına neden olabilir.
  2. Ayakta görülebilen egzama, sedef gibi rahatsızlıklar, ayak soyulmalarına sebebiyet verebilir.
  3. Başkalarının kullandığı terlik, ayak havlusu, çorap, ayakkabı gibi ürünleri kullanmak da ayak soyulmasına neden olabilmektedir.
  4. Nemli ve ıslak yüzeylere uzun süre çıplak ayakla basmak, derinin gereğinden fazla yumuşamasına ve soyulmasına neden olmaktadır.
  5. Cildi nemsiz bırakmak, ayak derisinin kurumasına ve pullanarak dökülmesine sebebiyet verebilmektedir.

Ayakta deri soyulması yaşayan bireyler, yukarıda belirtilen nedenleri en aza indirmek için önlemlerini almalıdır. Aksi halde ayakta kötü bir görüntü meydana gelebilir ve tahriş hissi yaşanabilir.

Ayakta Deri Soyulması Nedenleri?

Ayakta Deri Soyulmasına Ne İyi Gelir?

Ayağında deri soyulması görülen bireyler, ayakta deri soyulmasına ne iyi gelir sorusuna yanıt aramaktadır. Bu bağlamda bazı hususlara dikkat ederek ayak derinizin soyulmasını engelleyebilir ve var olan soyulan derilerin daha kolay iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Aşağıda yer alan listede ayakta deri soyulması için uygulayabileceğiniz yöntemler açıklanmaktadır.

  1. Ayaklarınızın soyulmaması için günlük su tüketiminizi arttırmalısınız. Zira yetersiz su içmek, vücudun kurumasına neden olmaktadır.
  2. Banyo yaparken çok sıcak su kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Sıcak su, cildin anlık olarak yumuşamasını sağlasa da, kısa süre içerisinde pullanma, tahriş ve kuruluk sorunlarını beraberinde getirmektedir.
  3. Ayak havlusu, terlik, ayakkabı, çorap, bandaj gibi ürünleri ortak kullanmamalısınız. Eğer ayak hastalığı olan biriyle bu ürünleri ortak kullanırsanız, ayaklarınızda bakteri üreyebilir.
  4. Çorap giyerek uyumamalı ve ayağınızın hava ile temas etmesini sağlamalısınız. Çorabın veya ayakkabının içerisinde terleyen ayaklar, bakteriler için çok verimli bir alan oluşturmaktadır.
  5. Sedef, egzama gibi cilt dökülmesine sebebiyet veren bir hastalığınız varsa mutlaka ilaç kullanarak bu sorunların giderilmesini sağlamanız gerekecektir. Aksi halde ayakta deri soyulması kendini tekrar edebilir.
  6. Ayakkabı seçimini doğru yapmalı ve ayağınızı çok saran ayakkabılardan uzak durmalısınız. Buna ek olarak haftanın her günü kapalı ayakkabı giymek yerine sandalet türü açık ayakkabıları da tercih etmelisiniz.
  7. Ayak bakımı yapmamak, ayaktaki derilerin dökülmesine ya da soyulmasına neden olabilir. Bu noktada mutlaka belirli aralıklar ile ponza taşı kullanmalısınız.
  8. Ayağınızı sürekli kuru tutmaya özen göstermelisiniz. Eğer ayağınız ıslak bir şekilde kalırsa, derinizde yumuşama ve soyulma görülebilir.

Yukarıda belirtilen basit önlemler ile ayak derinizin soyulmasını engelleyebilir ve soyulan derilerinizin çok daha hızlı şekilde toparlanmasını sağlayabilirsiniz.

Ayak Derisi Soyulması Bitkisel Çözüm

Ayak derisi soyulan bireyler, bitkisel çözümler araştırmaktadır. Ayak serisi soyulması bitkisel çözüm arayışı içerisinde olan bireyler, aynı oranda su ve beyaz sirkeyi karıştırarak ayaklarını bu karışımın içerisinde bekletebilmektedir. Bu karışım, ayaklardaki bakteri ve mantarın giderilmesini sağlayacaktır. Bu sayede ayak derisi soyulmasını tetikleyen olumsuz etkenler yok olacaktır.

Ayak der isi soyulmasını daha hızlı bir şekilde giderebilmek için sirke ve su karışımında ayaklarınızı beklettikten sonra mutlaka kurutmalısınız. Ayrıca bir süre boyunca çorap giymemeli ve ayaklarınızın hava ile temas etmesini sağlamalısınız. Ayaklarınız kuruluk gibi nedenlerden dolayı soyuluyorsa, her banyodan sonra ayaklarınızı havluyla kuruttuktan sonra hindistancevizi yağı veya nemlendirici kremler ile ayaklarınıza masaj yapmalısınız. Bu çözümleri uygulayarak kısa süre içerisinde deri soyulması sorunundan kurtulabilir ve daha sağlıklı ayaklara sahip olabilirsiniz.

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir