Çoğu kişinin aklına gelen baharatlar bozulabilir mi sorusu herkesin aklını karıştırmaya neden olabilir. Bazı özel tarifler de kullanacağımız her an kullanmadığımız baharatlar ya da rafların arkalarında kalan baharatları bozulma olabilir mi diye merak ederiz. Kısaca söylemek gerekirse baharatlar neredeyse mutfağımızın tamamını oluşturan ürünlerdir.
Mutfağımızın yarısını oluşturan bu malzemeler bozulabilir. Baharatlar neredeyse tüm yemeklerimizde kullandığımız ürünlerdir. Yemeklere ayrı lezzet katan ayrı güzelleştiren malzemelerdir. Mesela bir yemeğin baharatı az olduğunda çoğu insan beğenmeyebilir ya da bir daha yemeye bilir. Yemeklerimiz için işte bu kadar önemli olan baharatları korumak aslında çok kolay.
Baharatların Bozulduğunu Nasıl Anlayabiliriz?
Baharatların bozulduğunu çok kolay bir şekilde anlayabiliriz. Anlamanın tek yolu tadının ya da kokusunun gitmesidir. Baharatların bu kadar çok kullanılmasının amacı yaptığımız yemeklere lezzet ve koku katmasını istediğimizdendir. Bu iki işlevini de yerine getiremeyen baharatların tarihinin geçtiğini anlamamız ve bu baharatları atmamız en doğru karar olacaktır. Ayrıca kokusunu ve lezzetini kaybetmiş olan baharatlar sağlık açısından da oldukça zararlı olabilir. Baharatların topak topak olması renginin değişik bir hale gelmesi bozulup ya da bozulmadıklarını anlamamızı sağlayan başka bir yoldur. Baharatlar bozulabilir mi sorusu kapsamında baharatların bozulduğunu ya da bozulmadığını anlamamızı sağlayan bir yol daha vardır ki bu da bazı baharatların böceklenebilir olmasıdır.
Baharatların Dayanma Süresi Ne Kadardır?
Baharatların ortalama kullanım süresi bir yıl kadardır. Ayrıca baharatların düzgün bir şekilde saklanması baharatlarını ömrünü iki yıla kadar uzatabilir. Baharatlarınızın dayanma sürelerini kontrol etmek için baharatları aldığınız zamanı not etmenizde fayda vardır. Pul biber, toz biber, dolma baharı, kimyon gibi sıcak yerlerden etkilenen baharatları soğuk bir yerde ya da buzdolabında saklamayı tercih etmeniz sizin için faydalı olacaktır. Ayrıca bu gibi sıcaktan etkilenen baharatları buzdolabında ya da soğuk bir yerde saklamanız baharatların ömrünü maksimum seviyeye kadar uzatır. Öyle baharatları saklamak için ağzı güzelce kapanan kavanozları kullanmanız sizin için oldukça iyi olacaktır. Bu gibi noktaların yanında baharatların uzun süre saklamanın bir diğer yolu baharatları taze olarak satın almaktır. Güvenli olan bir baharat satıcısı baharatların ne kadar da yanacağını bilir, alımları ve satımları buna göre ayarlar, satış koşullarını ve saklama koşullarını da buna göre ayarlar. Doğru bir şekilde saklamanın yolu nemsiz, kuru ve ışık almayan bir yerde tutmaktır. Güneş ışığında kalmış baharatları ve sürekli olarak havaya maruz kalmış olan baharatları almamanız gerekir.
Yaygın Baharatların Raf Ömrü Ne Kadardır?
Kurutulmuş olan otlar bir ya da 3 yıla kadar dayanabilir. Bu evde kurutulmuş otlar fesleğen, kekik, biberiye, Defne yaprakları, dereotu, maydanoz, kişniş, nane ya da adaçayı olabilir. Öğütülmüş ya da toz haline getirilmiş olan baharatlar yaklaşık olarak 2 ya da 3 yıl ömürleri vardır. Toz zencefil, sarımsak tozu, öğütülmüş tarçın, biber tozu, öğütülmüş zerdeçal, öğütülmüş kakule, öğütülmüş kırmızı biber, ezilmiş pul biber, baharat karışımları örnek olarak verilir.
Baharatları Nasıl Saklayabiliriz
Baharatlar bozulabilir mi konusuna bakılırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de saklama şeklidir. Baharatları uzun bir zaman saklamak için sıcak yerlerden uzak noktaları ve güneş ışığı almayan bir dolabı tercih etmeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır. Yemek yaparken baharatların oldukça kullanıldığını biliriz. Bu nedenle de çoğu kişi baharatların yerini ocağa en yakın yerlerin olmasını tercih eder. Ama daha önce bahsettiğimiz gibi baharatların sıcaktan etkilendiğini biliriz. Bu nedenle daha baharatların ocağı yakın olmasına istesek de aslında ocağın en uzağına koymanız daha mantıklı olacaktır.