Banyo Fayanslarındaki Kireç Nasıl Temizlenir?

Banyo Fayanslarındaki Kireç Nasıl Temizlenir?

Banyo fayanslarındaki kireçler her zaman temizlenmesi zor ve çok uğraştırıcı olmuştur. Bu fayanslardaki kireçlerin temizlenebilmesi için hem kimyasal hem de doğal çözümler bulunmaktadır. Ancak uzmanlar her zaman doğal çözümlerin hem insan sağlığı açısından hem de doğamız açısından daha yararlı olduğunu söylüyorlar. Gelin hep beraber fayanslardaki kireçleri nasıl temizleyeceğimize bir göz atalım. Hem kimyasal hem de doğal yöntemler aşağıda sıralanmıştır;

  • Sirke ve karbonat,
  • Tuz ve sirke,
  • Karbonat ve hidrojen peroksit,
  • Klor ağartıcı.
  • Sirke ve Karbonat

Sirke ve karbonat, banyo fayanslarında bulunan kireci temizlemek için kullanılabilecek doğal bir yöntemdir. Banyo fayanslarını bu yöntemle temizlemek için sirkenin yanı sıra, sünger, karbonat ve havluya ihtiyacınız olacaktır. Bu malzemeleri buldunuz ve temizlemeye hazırsınız diyelim. Elinizdeki süngeri siyah sirkeyle ıslatın ve süngerin üzerine de karbonat dökün. Sonra o süngerle fayansların üstündeki lekeleri iyice silin. Ardından fayansın üzerinde kalan tortuların yumuşaması için birkaç dakika bekleyin ve tekrardan silin. Son olarak yüzeyde kalan karbonat ve sirkeyi fayans üzerinden çıkartmak için suyla durulayın ve iyice havluyla kurulayıp orayı havalandırın.

Banyo Fayanslarındaki Kireç Nasıl Temizlenir?

Tuz ve Sirke

Bu işlemle fayans temizliği yapmak için ilk önce tuz ile sirke bir kabın içinde karıştırın. Ardından bu karışımı ılık bir suyun içine dökün ve bu suyla fayansları yıkayın. Yapmış olduğunuz karışımın içindeki tuz sayesinde kireç lekesi çıkacaktır. Ayrıca kireç lekeleri çok sert olduğu için bu lekeleri sadece bir paspasla çıkartmanız mümkün değildir. Bu lekeleri çıkartmak için yumuşak bir banyo fırçası kullanmanız gerekir. Ancak sert bir şekilde fırçalama işlemi yaparsanız banyo fayanslarınızı çizebilirsiniz. Bu nedenle çok dikkatlice fırçalamak çok önemlidir. Son olarak banyo fayanslarının temiz olması insan sağlığı için öneli olduğundan düzenli şekilde yapılmalıdır.

Karbonat ve Hidrojen Peroksit

Karbonat ve hidrojen peroksit ile banyo fayanslarındaki kireci temizlemeniz mümkündür. Ancak ilk önce aşağıdaki malzemeleri eksiksiz bir şekilde yanınızda bulundurmalısınız.

 

  • 3/4 fincan soda
  • 1/4 fincan hidrojen peroksit.
  • Sıvı bulaşık deterjanı veya şampuan
  • Yumuşak kıllı bir fırça

Yukarıda bulunan malzemelerden soda, sıvı deterjan veya şampuan ve hidrojen peroksidi bir kabın içine koyun macun kıvamına gelene kadar karıştırın.
Sonra yumuşak kıllı bir fırçayla banyo fayanslarının üzerini iyice temizleyin. Kabartma tozu, hidrojen peroksit ve sıvı deterjandan oluşan bu karışımı yaklaşık olarak 15 dakika bekletmeniz gerekmektedir.  15 dakikadan sonra fayansı ılık veya sıcak suyla durulayın. Son olarak fayans üzerinde kalan kalıntıları temiz bir bez veya havluyla alın ve banyonuzu havalandırın.

Banyo Fayanslarındaki Kireç Nasıl Temizlenir?

Klor Ağartıcı

Banyo fayanslarınızı klor ağartıcı ile de temizleyebilirsiniz. Ayrıca 1 su bardağı çamaşır suyu 3 su bardağı su ve şampuanı karıştırarak klor ağartıcı elde edebilirsiniz. Bu malzemeleri sprey özelliği bulunan bir şişenin içinde karıştırdıktan sonra fayansların üstündeki kireç lekesi üzerine püskürterek 15 dakika beklemeniz gerekir. Son olarak ise ıslak bir bezle fayanslar silmeli ve klor ağartıcının tüm izlerini yok etmek için fayansları iyice durulamalısınız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir