1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Böbrek Taşına Karşı Alınması Gereken Önlemler

Böbrek Taşına Karşı Alınması Gereken Önlemler

featured

Kandaki atıkların ve fazla suyun vücut dışına atılması böbreklerin temel görevidir. Özellikle filtreleme göreviyle büyük önem taşıyan böbreklerde meydana gelebilecek sorunlar beraberinde birçok rahatsızlığı da getirebilir. Böbrekler kanı filtreleme yaparken içerisinde yer alan mineral ve tuzlar bazı kişilerde böbrek taşlarının oluşmasına sebep olur. Erkeklerde kadınlara oranla daha çok görülen böbrek taşına karşı alınması gereken önlemler nelerdir, bir göz atalım.

1.Bol Su Tüketimi

Hangi gerekçeyle olursa olsun, genelde insanların “bol su iç” uyarılarını sık sık duymuşsunuzdur. Hiç de hafife alınmaması gereken bu öneri böbrekler için hayati önem taşıyor. Öyle ki vücuda yeterli seviyelerde su alınmazsa böbreklerde taş oluşmasına neden oluyor. Gün içerisinde ne kadar az su içerseniz idrarınız o derece asidik olacaktır. Bu durumda aslında vücudun insana verdiği ilk sinyallerden ilkidir.

2.Egzersiz ve Yürüyüşü Hafife Almayın

Her nedense birileri spor yaptığında verilen tepkilerin büyük çoğunluğu “ne gerek var, zayıflamaya mı çalışıyorsun” şeklinde olabiliyor. Daha sağlıklı ve fit olmak için son derece önemli olan spor aktiviteleri böbrek taşlarında da etkilidir. Öyle ki bugüne kadar yapılan araştırmalarda böbrek taşı bulunan kişilerin daha çok masa başı işlerde çalışan kişiler olduğu ortaya çıkmış. Her ne kadar istisnai durumlar bulunsa da günün belli bir dilimini yürüyüş ve egzersize ayırmak alabileceğiniz önlemler arasındadır.

3.Hazır Meyve Suları Yerine Taze Sıkılmışları Tercih Edin

Özellikle belli bir yaşa ulaşmış, sağlık konusunda bilinçli kişiler hazır meyve sularını tüketmekten uzak dururlar. Oldukça yerinde bir karar olan bu durum böbrek sağlığı açısında da önemlidir. Taze sıkılan ve hemen tüketilen greyfurt, portakal, limon ya da mandalinalar böbrek taşlarının oluşunu engelleyen Sitrat ve İnhibitör’un vücuda girmesini sağlar.

4.”Tuzu Azaltmalısın” Uyarılarını Dikkate Alın

Yine çok sık uyarılar yapılan tuz kullanımında abartılara kaçmak böbrek taşlarının oluşmasına zemin hazırlıyor. Yüksek oranlarda tuz içeren gıdaların tüketilmesi vücutta kalsiyum oranının yükselmesine neden olur. Böbreklerde bu filtrelemeyi yaparken biriken tortular nedeniyle taş oluşturmaya başlar.

5.Proteine Sınır Koymayı Öğrenin

Vücuda fazla protein alımı böbreklerde taş oluşmasında etkisi olduğu bilinen durumlardandır. Bu nedenle bir kişinin günlük ne kadar protein ihtiyacı olduğu hesaplamalar ile saptanmalı ve buna göre beslenmeye özen gösterilmelidir. Örneğin bir öğünde kırmızı et, tavuk ya da sakatat gibi proteinleri alıyorsanız diğer öğünde sebze alarak dengeleme yapmalısınız. 

6.Lif İçeriği Yüksek Gıdaları Hayatınıza Alın

Çok az tüketilen lifli besinler kişilerde genellikle kabızlık gibi can sıkan sorunları meydana getirir. Bu durumda maalesef yine böbreklere etki ederek taş oluşmasına sebebiyet verebilir. O sebeple sebze ve meyvelerin lif oranı yüksek olanlarını mutlaka besin listenizde bulundurun. Lif içeriği yüksek yiyeceklerden bazıları; elma, brokoli, bezelye, nohut, yulaf, havuç, kuruyemişler vs.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir