Bonding Nedir, Nasıl Uygulanır?

featured

Diş Çürüklerine Karşı Çok Güçlü Bir Tedavi!

Diş onarımı olarak da bilinen bonding uygulaması; diş çürüğü ve kırıklarının, çentikli veya renkli dişlerin kompozit malzeme kullanılarak onarılması ve dişlerin boyutunun değiştirilmesidir. Doğal diş yüzeyine uygulanan bonding işlemi, özel malzemelerle hazırlanan doğal görünümlü dişlerin sabitlenmesiyle yapılır.

Günümüzde en çok kullanılan koruyucu diş hekimliği uygulamalarından biri olan bonding, dişlerdeki lekeleri de giderir. En az diş dokusu kaybı sunduğu gibi tedavide de ağrı hissedilmez. Kişinin özgüvenini arttıran bir uygulama olduğu için en çok tercih edilen estetik diş tedavilerinden biridir.

Bonding Nasıl Uygulanır, Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bonding’in nasıl uygulandığı sorusuna cevap verirsek, bunun tek seansta uygulanan basit bir işlem olduğunu söyleyebiliriz. Yaş sınırının olmaması diş kırıklarında ve kayıplarında yapıştırma işleminin kolaylıkla uygulanmasına olanak sağlar. Dişlerinin renginden, şeklinden veya uzunluğundan memnun olmayanlar için yapıştırma uygulanırken, önce diş rengi seçilerek diş yüzeyi pürüzlendirilir. Bonding malzemesinin dişe yapışması için bonding, dişe uyumlu bir malzeme ile kaplanır. Hazırlanan kompozit dişe uygulanır ve malzeme lazer ışığı ile sertleştirilir.

Malzemeler yerleştirildikten sonra diş hekimi tarafından şekillendirme yapılır ve cilalandıktan sonra tedavi tamamlanır. Ortalama 30-60 dakika süren bonding uygulaması, kullanılan malzemelerin kaliteli olması ve bir uzman tarafından yapılması halinde 5-10 yıl boyunca herhangi bir sorun yaratmayacaktır. Ek olarak, bu süre uygun diş bakımı ile uzatılacaktır.

 

Bonding Nedir

 

Bonding (Yapıştırma) İşleminin Avantajları ve Dezavantajları

Yapıştırma uygulaması hızlı ve ekonomik olması nedeniyle bütçe dostudur. Sadece kaybedilen dişlerin onarımını sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda kişinin kendine güveninin artmasını da sağlar. Yapıştırma işleminden sonra dişlerin çürümeye karşı dayanıklılığı artar. Aynı zamanda yapıştırma uygulaması ile en az diş dokusu kaybı meydana gelir. Çoğu durumda, dişin anestezi altına alınmasına gerek kalmadan tedavi yapılabilmesi, bu uygulamanın en büyük avantajlarından biridir.

Avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çok yönlülük: Bonding; renk değişikliği, talaşlanmalar, boşluklar, kozmetik çatlaklar ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok kusur türünü tek bir tedavide halledebilir.
  • Düşük maliyet: Porselen kaplamalar gibi diğer kozmetik prosedürlerle karşılaştırıldığında bonding, mevcut en ucuz seçeneklerden biridir.
  • Az zaman taahhüdü: Bir diş laboratuvarında hazırlanmak için daha fazla zaman ve bunları yerleştirmek için ikinci bir ziyaret gerektiren kronların/kaplamaların aksine, tüm bonding prosedürü tek bir ziyarette tamamlanabilir.
  • Düşük invazivlik: Bonding, minimal emaye temizleme gerektirir. Bu; tedaviyle ilgili fikrinizi değiştirirseniz, kompozit reçinenin dişlerinize kalıcı hasar vermeden kolayca çıkarılabileceği anlamına gelir. Tam aksine porselen kaplamalar, dişlerinizde onarılamaz değişikliklere neden olur…
  • Kolaylık: Genelde hastalar tek bir randevuda birden fazla dişlerine bonding yaptırır.

Dezavantajlarınıysa şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Renk değişimi: Yapıştırma işlemiyle mükemmel sonuçlar elde edebilmenize rağmen reçine zamanla lekeleri emer. Lekelere karşı çok daha dayanıklı bir tedavi arıyorsanız, kronlar veya kaplamalar sizin için doğru seçenek olabilir. Fakat kullanılan reçine kalitesi iyi olursa, bu sorunu yaşama ihtimaliniz azalır.
  • Dayanıklılık: Kuronlar ve kaplamalar, kırılmaya karşı çok daha dirençlidir. Genellikle her 10 yılda bir değiştirilmesi gereken yapıştırmadan çok daha uzun süre dayanır. Tabii bakım, malzeme kalitesi gibi konular bonding ömrünü azaltabilir/arttırabilir.

Sonuç olarak, diş yapıştırmanın artıları eksilerinden ağır basar. Ancak bu herkes için mükemmel bir seçim olduğu anlamına gelmez. Kozmetik diş yapıştırmanın sizin için doğru tedavi seçeneği olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu, diş hekiminize danışmaktır. Hekiminiz; gülümsemenizi değerlendirir, hedeflerinizi ve ihtiyaçlarınızı tartışır ve size istediğiniz sonuçları verebilecek tedaviyi önerir. Bonding’i seçerseniz, aynı gün içerisinde tedaviye başlayabilir ve tamamlayabilirsiniz!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir