Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir ?

featured

Burun tıkanıklığı farklı nedenlere bağlı olarak gelişen bir tür tıbbı belirtilerdir. Pek çok kişinin ortak sorunu haline gelse de burun tıkanıklığı her zaman aynı nedenden dolayı gelişmeyebilir. Tedavi türü de burun tıkanıklığına neden olan hastalıklara göre değişikli göstermektedir. Bu nedenle burun tıkanıklığı tedavisinde başarılı sonuç almak için altında yatan sorunu giderilmesi gerekmektedir. Hayati tehlike arz ermese de kişinin hem uyku kalitesini hem de sosyal yaşantısını büyük ölçüde olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur.

 Burun Tıkanıklığı Neden Olur

 Burun tıkanıklığını tedavi etmeden önce bu tıbbı belirtinin neden kaynaklandığını bulmak tedavinin kolaylaşması açısından son derece önemlidir. Günümüz de görülen vakaların yarısı burun etinden ya da burun kemiğinden dolayı kaynaklanmaktadır. Bunun tedavisi de burunda yapılacak basit bir cerrahi operasyonla gerçekleşmektedir. Bunun dışında bazı alerjiler da burun tıkanıklığına neden olur. Saman nezlesi, kronik sinüzit, septum deviasyonu, burnun çeşitli kimyasallara maruz kalması, nazal polip denilen burun içinde oluşan non kanseroz büyümeler ya da tümöral oluşumlar, burun tıkanıklığına neden olan etmenler arasında yer alır. Mesleki astım, aşırı alkol kullanımı, baharatlı yemeklerin fazla tüketilmesi, hormonal değişimler, sinüzit, gebelik, mevsim geçişleri gibi durumlarda burun tıkanıklığına neden olmaktadır.

Burun Tıkanıklığına Neden Olur?

  • Eğer cerrahi operasyon gerektirmeyen durumlardan dolayı burun tıkanıklığı yaşanıyorsa, evde yapılacak doğal çözümler ile bu belirti biraz giderilebilir. Günümüzde burun tıkanıklığı için en çok tercih edilen yöntemlerin başında tuzlu su gelmektedir. Bir bardak ılık suyun içerisine bir çay kaşığı tuz ilave edip karıştırılarak bununla burun temizlenir.
  • Ayrıca zeytinyağı da burun tıkanıklığına iyi gelecek doğal yöntemler arasında yer almaktadır. Bunun için burun içerisine birkaç damla zeytinyağı damlatılması yeterli olacaktır.
  • Zencefil çayı ile de burun tıkanıklığı yok edilebilir. Zencefil burun mukozasının akışkanlığını artırır ve geniz kanalını açar. İki bardak su kaynatılır ve içerisine bir çorba kaşığı zerdeçal ilave edilerek 10 dakika demletilir. Daha sonra bu karışım süzekten geçirilerek bir bardağı içilir, kalanı da burna sıcak kompress yapılır. Düzeni olarak yapılması halinde bu yöntem ile burun tıkanıklığı belirtileri epey hafifleyecektir.
  • Elma sirkesi de burun tıkanıklığına iyi gelen doğal yöntemler arasında yer almaktadır. Çünkü elma sirkesi burun mukusunu incelmesini sağlar ve burunda bakteri ile virüs oluşumunu engeller. Bu nedenle elma sirkesi kullanarak burun sağlığı korunabilir. Yapılması gereken bir bardak ılık suyun içerisine bir çorba kaşığı kadar elma sirkesi ile bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek tüketilir.
  • Ayrıca lavanta çiçeğini yaprakları kaynatılıp 10 dakika bekletildikten sonra karışımı süzülerek burna çekilir. Bu yöntem de burun tıkanıklığı tedavisinde kullanılan en etkili doğal yöntemlerden birisidir.
  • Sigara kullanımı ya da sigara kullananların yanında olmak da burun tıkanıklığına neden olmaktadır. Bu nedenle bu iki faktörden de uzak durulması gerekir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir