Chromium Virüsü Nedir?

Chromium Virüsü Nedir?

Chromium, açık kaynak kodlu bir yazılım olup kelime anlamında web tarayıcı yazılımı olarak tanımlanır. Chrome tarayıcısından oldukça farklıdır. Fakat Google Chrome adını Chromium tarayıcısından almıştır. Chromium, insanların bir uygulama mağazası olmadan eklenti indirmelerine olanak sağlar. Chromium otomatik olarak güncellenemediğinden kullanıcıları tarafından güncelleme işleminin manuel yapılmasını ister. Kullanıcılar tarafından oldukça avantajlı bir sürüm olan Chromium, kişisel verileri kullanmayarak gizliliğe önem vermektedir.

Ayrıca hızlı ve sade bir arayüze sahip olması sayesinde uzantıların kolay bir şekilde görüntülenmesini ve indirilmesini sağlar. Birçok avantajı sayesinde Chromium kullanımı yaygınlaşmaya devam etmektedir. Bunun için kullanıcılar Chromium tarayıcısını indirerek işlemlerini hızlı bir şekilde yapmaya başlamıştır. Chromium indirmek isteyenler “Chromium indir” ya da “Chromium download” seçeneğine tıklayarak tarayıcıyı bilgisayarlarına kurmaları gerekir.

Mesela Microsoft Edge uygulamasını indirmek isteyenler uygulamanın bulunduğu web sayfasına giderek işlemlerini gerçekleştirebilirler. Aynı şekilde Chromium web sayfasına giderek sorunsuz bir şekilde Chromium tarayıcısı indirilebilir. Orijinal program dışında farklı bir yöntemle Chromium’un yüklenmesi bilgisayarda beklenmedik hatalarla karşılaşılmasına neden olur.

Chromium Virüsü

Chromium virüsü, korsanlar tarafından bilgisayarlara sızdırılan yazılıma denir. Chromium virüsü klon yazılımı olduğundan kullanıcılar bu tarayıcıyı indirirken bilgisayarlara sızmaktadır. Ayrıca orijinal web tarayıcısı görünümüne sahip olduğundan kullanıcılar bu tarayıcı gerçek sitesi zannederek bilgisayarlarına indirerek virüsü bulaştırabilmektedirler. Böylece virüs ilk olarak bilgisayarda ilk başlarda değişiklik yapmadan kullanıcıların internet üzerinde yapmış oldukları hareketlerini izler. Ardından yapılan hareketler doğrultusunda rahatsız bir görüntü uyandıran reklamlar sunarak kullanıcıları rahatsız eder. Ayrıca tarayıcı da otomatik olarak pencereler açılmaya başlar. Bunun sonucunda virüs kendini belli ederek kullanıcılar tarafından bilgisayara virüsün bulaşıldığı anlaşılır. Fakat virüs orijinal olan programları taklit ettiğinden bazen virüsün kaldırılması kolay olmamaktadır.

Chromium Virüsü Nedir?

Bilgisayarda Chromium Virüsü Bulunduğu Belirtiler Nelerdir?

Kötü kişiler tarafından kullanılarak kullanıcıların bilgisayarlarına sızdırılan Chromium virüsü, bilgisayarlarda bazı belirtiler ortaya çıkarır. Ortaya çıkan belirtiler sonucu bilgisayarda virüsün olduğu tespit edilir. Bilgisayarda Chromium virüsünün bulunduğunun belirtileri arasında;

  • Tarayıcının eskisinden farklı ana sayfaya sahip olması,
  • “Yeni Sekme” penceresi açıldığında sayfanın değişmesi,
  • İnternette gezinme esnasında ilgili olmayan arama sonuçlarının çıkması,
  • Reklamlarda artışların yaşanması,
  • Bilgisayarın zamanla yavaşlaması ve CPU kullanımının yükselmesi,
  • Yüklü uygulamaların, programların kullanımlarının kısıtlanması gibi belirtiler bulunur.

Yaşanan belirtiler sonrasında Chromium bir an önce kaldırılmalıdır. Eğer bilgisayarda virüsün etkisi halen devam ediyorsa etkili Anti virüs programları kullanılarak virüsün kaldırılması sağlanmalıdır. Fakat virüs iyi bir şekilde gizlendiğinden kaldırma işlemi kolay bir şekilde yapılmayacaktır. Bunun için alanında uzman kişiler tarafından destek alınması önerilmektedir. Chromium virüsünün bilgisayardan kaldırılması sonucunda artık rahatsız eden reklamlar kullanıcıların önüne çıkmamaya, CPU kullanımı yükselmemeye başlar.

Chromium Kullanıcıları Tarayıcıyı Nasıl Kaldırabilir?

Chromium uygulaması her ne kadar avantaj sağlasa da kötü amaçlı kişiler tarafından da kullanılarak bilgisayarlara zarar verebilmektedir. Bunun için Chromium tarayıcısını resmi sitesinden indirilmesi gerekir. Fakat her ihtimale karşı Chromium tarayıcısını kaldırmak isteyenlerin izlemesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Bunun için;

  • Kullanıcıların virüs ihtimaliyle karşılaşmaları durumunda Chromium manuel bir şekilde kaldırmak için “Başlat” menüsünden “Denetim Masası” sekmesine geçmeleri gerekir.
  • Ardından Denetim masasında yer alan “Programlar” ve “Programlar ve Özellikler” penceresine tıklanarak Chromium uygulaması bulunmalıdır.
  • İlgili alandan Chromium uygulaması bulunduktan sonra kaldırma işlemi gerçekleştirilmelidir.

Chromium sağlamış olduğu hızlı hizmet gibi kaldırma işlemlerinde de hızlı işlem sunmaktadır. Böylece Chromium uygulamasını kaldıran kullanıcılar bilgisayarlarını koruma altına alırlar. Fakat kaldırma işlemi tamamlansa da virüs bilgisayarlarda kalabilmektedir. Bunun için Anti virüs programlarının kullanılması da virüsün kaldırılmasında oldukça etkilidir. Anti virüs programları arasında; Eset, Norton, MacAfee gibi programlar yer almaktadır.

Fakat virüsün el ile kaldırılmasının imkansız olduğu durumunda virüsün kaldırılması için en üst seviyeden bilgi birikimine sahip olunması gerekir. Bu noktada klasik anti virüs programları yerine anti kötücül yazılımların kullanılması gerekir. Bilgisayarda sadece Chromium virüsü varsa basit ve ücretsiz kötücül yazılım kullanılmalıdır. Günümüzde en çok tercih edilen anti-malware yani anti kötücül programlar arasında ise; Reimage, Malwarebytes, Plumbytes Anti Malware gibi kötücül yazılımlar bulunmaktadır. Bilgisayar sahipleri bu yazılımlardan istediklerini kullanarak basit bit virüs tarama işlemiyle Chromium virüsünden kurtulma imkanına sahip olmuşlardır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir