Civanperçemi Nedir?

Civanperçemi Nedir?

Civanperçemi nedir, sorusunun cevabı şu şekildedir: Çiçekli bitki olan civanperçemi papatya ailesinin üyesidir ayrıca birçok kıtada yetişebilen bu bitkinin yetişmeye en elverişli iklimi ılıman iklime sahip kıta ve alanlardır. Civanperçemi nemli toprakların yanı sıra kuru topraklarda da yetişmektedir boyları ise genellikle 20-100 santimetre arasında değişen otsu bir bitkidir. Ayrıca farklı renklere sahip olan bitki genellikle beyaz ve sarı renklidir ve yetiştiği bölgelerde farklı isimlerde de anılmaktadır bu isimlerin ülkemizde en bilinenleri Kandilçiçeği ve Binyaprak Otudur.

Yetişmesi ilkbahar döneminde özellikle nisan, mayıs aylarında gerçekleşen, tüylü yaprak ve gövdeye sahip olan civanperçemi kümeler halinde çiçeklere sahiptir ve birçok alt türü bulunmaktadır.  Birçok alanda kullanılan civanperçemi sağlık, ilaç sanayisi ve hayvancılıkta da kullanılmaktadır. Ilıman iklime sahip Asya’dan Avrupa’ya kadar birçok alanda yetişen civanperçemi bitkisi ülkemizde özelliklede Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir.

Civanperçemi Faydaları

Civanperçemi nedir ve faydaları nelerdir insanlar tarafından merak edilmekte. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılıp şifa deposu olarak da tercih edilen civanperçeminin faydaları, sindirim sisteminde sorun yaşayanların, regli dönemleri düzensiz ve ağrılı olanların ayrıca yumurtalık iltihaplanması yaşayanların ilgi odağı haline gelmiş durumdadır. Civanperçemi eski çağlar ve toplumlarda kulak ve diş ağrısında, ateş düşürücü olarak, uyku problemlerinde, baş ağrısında, mide ve cilt hastalıklarında kullanılmaktaydı. Günümüzde birçok faydası keşfedilen civanperçeminin faydaları şu şekilde belirtilmektedir:

  • Regl dönemi adet sancısını azaltmakta ve sağlıklı geçmesini sağlamaktadır.
  • Genital bölge ve yumurtalık iltihaplanmasının tedavisinde oldukça etkilidir.
  • Mide krampları, midede oluşan yanmalar gibi sorunlara ve ülser hastalığına iyi gelmektedir.
  • Kabızlık problemleri ve gaz sancısında özellikle de sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde büyük fayda sağlamaktadır.
  • Saçların canlanması, parlaklık kazanıp gürleşmesinde kullanılmaktadır.
  • Nezle, grip, sinüzit gibi diğer solunum yolu hastalıklarının tedavisinde de yardımcı olarak kullanılır.
  • İdrar yolu hastalıklarının tedavisinin yanı sıra böbrek taşı düşürülmesinde kullanılmaktadır.
  • Basur hastalığının tedavisinde oldukça etkilidir. Hastalığın kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.
  • Balgam sokturucu özelliği olan bitkinin burun kanaması, baş dönmesi, kusma gibi hastalılarda faydalı ve tedavi edicidir.

Civanperçemi Nedir?

Civanperçemi Zararları

Civanperçemi nedir ve zararları nelerdir, civanperçeminin faydalarından sonra en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Civanperçeminin uzun süreli kullanımında kişide güneşe ve ışığa karşı hassasiyet oluşabilmektedir. Civanperçemi’nin zararı veya yan etkileri çok nadir olarak görülse de bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilmektedir. Herhangi bir alerjisi ve hassasiyeti bulunan kişinin doktor denetiminde kullanılması tavsiye edilmektedir. Civanperçemi bitkisinin hamilelikte kullanımına ise özellikle dikkat edilmelidir.

Civanperçemi Nasıl Kullanılır

Hastalıkların tedavisinde sıkça başvurduğumuz, birçok hastalığa yüzyıllar boyu şifa olan ve sayısız faydası olduğu bilinen civanperçeminin birçok kullanım şekli bulunmaktadır. Ancak en yaygın kullanım şekli kurutulmuş bitki olan civanperçeminin sıcak suda demlenmesidir. Aktarlardan rahatlıkla temin edilebilen kurutulmuş civanperçemi bitkisinin tedavi amaçlı kullanımı hastalığa ve seyrine göre değişmekte olup doktor onayında yapılmaktadır. Ancak civanperçemi çayının yapılışı şu şekildedir: kurutulmuş olarak aldığınız veya kendiniz kuruttuğunuz civanperçemi çiçeği ya da tohumundan normal boyutta olan bir demlik sıcak suya bir tatlı kaşığı kadar koymanız gayet yeterli olacaktır. Sıcak suya atılacak civanperçemi bitkisinin suda demlenme süresi ise beş veya on dakika arasına olup, on dakikayı geçmemek üzere ayarlanmalıdır. Kurutulmamış taze civanperçeminin demlenmesinde ise değişen tek şey bitkinin miktarındaki artıştır. Taze civanperçemi normal boyuttaki demliklerde sıcak suya iki tatlı kaşığı civanperçemi atılarak on dakika boyunca demlenir.

Civanperçeminin sıcak suda demlenme şeklinde içilerek tüketilmesi dışında ıslak tortu hali de kullanılmaktadır. Islak tortu halinde olan civanperçemi cilde maske olarak on beş yirmi dakika arasında uygulanmaktadır. Uygulama sonrası cilt arınmış, temiz ve ışıltıya sahip olunacaktır. Birçok cilt problemine de iyi gelerek aynı zamanda cildi sağlıklı hale getirecek cilt yaralarını tedavi edecek bir maskedir.

Civanperçemi Yağı Nedir?| Civanperçemi Yağı Faydaları Nelerdir?

Kümeler halinde beyaz çiçeklere sahip civanperçeminden yapılan yağdır. Civanperçemi yağının faydaları ise civanperçemi bitkisinin faydaları kadar çoktur. Civanperçemi yağı vücutta bulunan yaraların ve enfeksiyonların tedavisinde, hemoroit, adet sancılarında adet ve düzensizliğinde, mide ülseri hastalılarının tedavisine kullanılır. Ayrıca böcek ısırıkları, kaşıntı ve yanıklar sonucu tahriş olan cildi iyileştirmekte oldukça etkilidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir