Özellikle sosyal medyada dönem dönem farklı söylemlere rastlayabiliyoruz. Bunlar gerçek anlamları değil de yan anlamları olarak tercih edilen kelimelerden oluşuyor. İşte bu grupta yer alan ve dikkat çeken kelimelerden biri de kuşkusuz “çomar” dır. Kullanım yerine göre farklı anlamlara gelebilen çomar nedir, neden kullanılıyor yakından inceleyelim.
Çomar denildiğinde bir çoğumuzun aklına direkt köpek gelmesi doğaldır. Keza Türk Dil Kurumu’na göre çomar, “iri köpek, çoban köpeği” anlamına gelir. Hal böyle olunca insanlar birbirine çomar derken, “köpeğe benziyorsun” mu demek istiyor? Yoksa başka anlamlara da gelebiliyor mu?
Bir nebze doğruluk payı olmakla beraber çomar kelimesinin yine TDK’daki yan anlamı “terbiyesiz, kaba, saldırgan kimse”dir.
Çomar Kelimesinin Tarihi
Kendimizi bildiğimiz dönemden beri var olan çomar kelimesi farklı kaynaklara da konu olmuştur. Ünlü şairlerin şiirlerinde yer verdiği, yazarların hikayelerinde sık geçen çomar hakkında en eski kaynaklara bakmak gerekir. Keza çoban köpeğinin ismiyken, nasıl aşağılama kelimesine dönüştüğünü ancak bu şekilde anlayabiliriz.
İlk olarak Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde çomar kelimesinin yazılı olarak geçtiği biliniyor. Yavuz Sultan döneminde isyan başlatan ve hendekler kazan bir kişidir Çomar Bölükbaşı. Evliya Çelebi’nin de detaylı anlattığı bu Çomar isimli şahıs hakkında farklı ayrıntılara da yer veriliyor. O süreçlerdeki anlamı ele alındığında aslında iyi bir manası bulunur. Hatta Evliya Çelebi, Çomar için “böyle delikanlı birini görmedim” ifadelerini kullanıyor. Fakat anlayacağınız üzere bu kelime, seyahatnamede bir isimdir. Şahsın iyi özellikleri anlatılmıştır.
Şimdilerdeki kullanımı ile uzaktan yakından alakası bulunmuyor. Zaman içerisinde farklı yönlere evirilerek günümüzde “aşağılama, kızma” anlamlarında kullanılıyor. Örneğin “etrafındaki çomarlardan mı güç alıyorsun?” şeklindeki bir cümle “beraber takıldığın kötü insanlar” olarak düşünülebilir. Yaptığı hareketler ya da söylemleriyle toplumdan onay alamayacak kişiler anlamında da kullanılabilir. Özetle; çomar kelimesi beğenilmeyen, onay almayan kişilere küfür içerikli kelimeler kullanmadan aşağılama anlamında söylenir.
Kime Çomar Denir?
Güçlüden yana duran, güçsüzleri ezmeye çalışan, genellikle saldırgan davranışları olan insanlara çomar denir. Kompleksli yapıları nedeniyle en dikkat çeken özellikleri empati yapamıyor oluşlarıdır. İnsanları diğer varlıklardan ayıran önemli özelliklerinden biri de empati duygularının gelişmiş olmasıdır. Ancak bu durum bazı insanlarda gelişmemiştir. Psikolojinin de üzerinde sık durduğu empati yeteneği bu insanlarda bulunmaz. Ya da işlerine gelmediği için bunu tercih etmezler.
Her konuda haklı olmak, kazanan taraf olarak anılmak ve bunun içinde güçlülerden yana davranışlar sergileme gibi özellikleri vardır. Genel olarak bir kalıba sokulamayan çomar kelimesini karşınızdaki kişiyi ya da fikirlerini aşağılamak için kullanabiliyorsunuz. Pek çok sosyal mecrada kişilerin birbirlerine söyledikleri kelime, bir nebze küçümseme ibaresi de taşıyor.
“Sen kimsin” manasında dile getirilebilecek kelimeyi; düşünce yapısı, hareketleri ya da bazı olaylar karşısındaki duruşunu eleştirmek için telaffuz edilirken görebilirsiniz.