Cryptojacking Nedir?

featured

Cryptojacking, kişinin izni veya bilgisi olmadan bir kişinin bilgisayarını kripto para madenciliği yapmak için ele geçiren bir tür siber saldırıdır. Saldırgan, kişinin bilgisayarına kripto para madenciliği yapmak için kişinin bilgisayar işlem gücünü kullanan Coinhive gibi bir program yükler.

Saldırgan, bir web sitesine bir Coinhive madencisi enjekte etmek için bir cryptojacking betiği de kullanabilir ve bu da tüm web sitesi ziyaretçilerinin kripto-jacklenmesine neden olabilir. Cryptojacking terimi son günlerde oldukça fazla gündeme geliyor ve oldukça fazla şekilde kişilerin zarara uğratılmasında etkili olan kavramsal bir terim olarak ön plana çıkıyor. Kişilerin mutlaka bu süreci iyi anlamaları ve korunmaları gereklidir.

 Cryptojacking saldırgan için çok karlı olabilir. Kripto para madenciliği çok enerji yoğun bir süreçtir ve kurbanın bilgisayarı çevrimiçi olduğu sürece kurbanın bilgisayarı saldırgan için kripto para birimi üretecektir. Cryptojacking büyüyen bir tehdittir.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, şu anda 50.000’den fazla web sitesinin ziyaretçilerini kripto-jakladığını buldu. Çalışma ayrıca, cryptojacking komut dosyalarının artık madencileri web sitesi sahibinin bilgisi veya izni olmadan web sitelerine enjekte etmek için kullanıldığını buldu.

Cryptojacking Korunma Yolları Nelerdir?

Kendinizi kripto hırsızlığından korumak için kullanılabilecek birkaç yöntem vardır. En etkili yöntem, Bozuk Para veya MinerBlock yok gibi bir cryptojacking engelleyici uzantısı kullanmaktır. Bu uzantılar, Coinhive ve diğer cryptojacking komut dosyalarının bilgisayarınızda çalışmasını engeller.

Bilgisayarınızı bir cryptojacking betiği yüklemek için kullanılabilecek kötü amaçlı yazılımlara karşı taramak için Malwarebytes gibi bir kötü amaçlı yazılım temizleme aracı da kullanabilirsiniz.

Cryptojacking, bir bilgisayar korsanının kripto para birimi madenciliği yapmak için bir kullanıcının bilgisayarını ele geçirdiği bir tür siber saldırıdır. Bilgisayar korsanı, kullanıcının bilgisi veya rızası olmadan kripto para birimi madenciliği yapmak için kurbanın bilgisayar işlem gücünü kullanan kötü amaçlı yazılımlarla kullanıcının bilgisayarına bulaşır. Cryptojacking büyüyen bir sorundur. Cryptojacking saldırılarının sayısı 2022’de yüzde 6.000 arttı ve eğilimin 2023’te de devam etmesi bekleniyor.

Cryptojacking Her Geçen Gün Artıyor!

Cryptojacking, bilgisayar korsanı için çok karlı olabilir. Tek bir cryptojacking saldırısı, bilgisayar korsanı için 30.000 ila 100.000 ABD doları gelir sağlayabilir. Kriptojacking kurbana çok zarar verebilir. Kurbanın bilgisayarı yavaşlayabilir, hatta çökebilir ve kurban, bilgisayarı kripto para birimi madenciliği için kullanmanın bir sonucu olarak daha yüksek elektrik faturaları yaşayabilir. Kendinizi cryptojacking saldırılarından korumanın birkaç yolu vardır.

Virüsten koruma ve kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı yükleyebilir, yazılımınızı düzenli olarak güncelleyebilir ve kripto para madenciliği komut dosyalarını engelleyen bir tarayıcı uzantısı kullanabilirsiniz. Kripto para biriminizi çevrimdışı saklamak için bir kripto para birimi donanım cüzdanı da kullanabilirsiniz.

Cryptojacking Süreci Nasıl Gerçekleşiyor?

Cryptojacking, bir kişinin cihazında gizlice kripto para madenciliği yapmak için kötü amaçlı kod kullanan bir tür siber saldırı sistemi konumunda bulunuyor. Saldırgan, kodu bir web sitesine, e-posta ekine veya güvenliği ihlal edilmiş başka bir varlığa yükler ve ardından saldırganın yararına kripto para madenciliği yapmak için kurbanın bilgisayarını veya cihazını kullanır.

Cryptojacking büyüyen bir tehdittir çünkü saldırganların madencilik kodunu yüklemesi kolaydır ve mağdurların tespit etmesi zor olabilir.

Cryptojacking, cihazları yavaşlatabilecek veya zarar verebilecek önemli miktarda bilgi işlem gücü de kullanabilir. Cryptojacking, her tür kripto para birimini çıkarmak için kullanılabilir, ancak Monero, gizlilik odaklı olduğu ve standart bilgisayar donanımı kullanılarak çıkarılabildiği için popüler bir seçimdir.

Cryptojacking Kodu Nedir?

Saldırganlar, bir bilgisayara kripto para birimi madenciliği yapmak için makinenin işlem gücünü kullanmalarına izin veren kötü amaçlı kod bulaştırır. Kod, bir e-posta ekinde, bir web sitesinde veya zaten kötü amaçlı yazılım bulaşmış bir bilgisayar sisteminde gizlenebilir.

Cryptojacking komut dosyaları, kurban web sisteminde gezinirken, video izlerken veya oyun oynarken kripto para birimi madenciliği yapmak için bir kurbanın bilgisayarını kullanır. Komut dosyaları, kurbanın bilgisayarının işlem gücünün bir kısmını kripto para madenciliği yapmak ve karı saldırgana göndermek için kullanıyor.

Bilgisayarınızı kripto korsanlığı komut dosyalarından korumanın birkaç yolu vardır. Web tarayıcınız için bir cryptojacking engelleyici uzantısı kullanabilir, kötü amaçlı kodları algılayan ve engelleyen bir virüsten koruma programı yükleyebilir veya cryptojacking komut dosyalarını algılayan bir tarayıcı uzantısı kullanabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir