Current Pending Sector Count Nedir? 

featured

Current Pending Sector Count depolama cihazlarında yer alan uyarılar olarak bilinir. Disklerin S.M.A.R.T verilerini kontrol ettiği anlarda bir anda sarı ile işaretli olarak Current Pending Sector Count isminde bir alan ekrana gelmesi ile kendisini belli eder. Bu anlarda diskler hakkında endişeler meydana gelmesinden ötürü ilk olarak internet sorunları ile ilgili çözümlerin belirlemesi yapılır. Fakat bekleyen sektör sayısı anlamına geldiğini bilmek gerekir. S.M.A.R.T parametreleri, genel olarak disklerde kaç adet stabil olarak ilerlemeyen sektörde yeniden konumlandırma yani remapping işlemi beklemekte olduğunu gösterir. 

Genel olarak sabit disk içerisinde yer alan sorunlu kısımlar olduğu ve bunların da disk yazılımlarında yer alan firmware aracılığı ile yedek sektörler ile değiştirilmesi ile sonuçlandırılır. Eğer bu adımlardan sonra söz konusu olan sektörler tekrar okunabilirse bu sayılarda düşmeler meydana gelecek. Tekrar okuma gibi durumlar olmadıysa da ve diskte yer alan sektörler dikkatleri çekiyorsa kullanımda yer alan sorunlu sektörlerin yerini yedek sektörler alacaktır. Bu sayede yeniden yapılandırma olarak bilinen reallocation / remapping işlemleri meydana gelecektir. Böylece de yeniden tahsis edilmesi başarılan sektör sayılarında reallocated sector count artması meydana gelecektir. 

Bekleyen sektör sayıları nasıl kontrol edilir? 

Bekleyen sektör sayıları kontrol etme işlemi sırasında disklerin S.M.A.R.T raporlarını okumak yeterli olacaktır. Bunun içi de genel olarak üçüncü parti yazılımlar ön plana alınır. Windows sırasında CrytalDiskinfo, Linux yapısında da GSmartControl tercih edilirken macOS kısmında DriveDX tercih edilir. Bunun için ücretli ve deneme sürümleri mevcut olan yazılımlar yer almaktadır. 

Linux işletim sistemi için tercih edilecek GSmartControl yazılımlarını çalışır hale getirebilmek için kök yetkileri olarak bilinen root kısmına sahip olmak gerekir. 

Current Pending Sector Count uyarısının önemi nedir? 

Current Pending Sector Count uyarılarının ciddi bir uyarı olduğunu bilmek gerekir. Gelen Current Pending Sector Count uyarılar disklerde her an bozulmalar olabileceğine dair haberler verir. Yedekleri ile beraber değişme beklentilerinde olan sektörler genel olarak tekrar kullanılamaz bir hale gelmiştir. Bu yüzden de yeniden yapılandırma dönemleri meydana gelir ve sabit diskler artık ölmeye başladığına dair haberleri verir. Fakat bu anlarda direk endişe edilmesine gerek yoktur. Eğer yapılandırılan sektörlerdeki sayıda hızla artış meydana gelmiyorsa ya da beklenen sektör sayıları fazla olmadıysa da panik olmaya gerek yoktur. 

Özellik ile diskler 6 ila 7 yaş bandını geçtikleri anlarda birkaç sektörün yeniden yapılandırma dönemine girmesi normal olan bir durumdur. Bir yandan da 500 GB kapasitede olan sabit bir disk ile yer alan sektör sayılarının 976.562.500 olduğunu bilmek gerekir. Yine de diskler üzerinde hatalar meydana geliyorsa da disklerin artık sona yaklaştığını bilmekte fayda olacaktır. Verileri bu noktada yedeklemek meydana gelecek sorunların önüne geçecektir. 

Current Pending Sector Count sorunlarına diskler değişmeli mi? 

Current Pending Sector Count sorunlarında diskler değişmeli mi sorusu en merak edilenlerden bir tanesidir. Aslında bu anlarda disklerde yer alan veriler ne kadar önemliyse ve olası bir arıza durumu meydana geldiği zaman neler yapılabileceği ile cevap verilmelidir. Böyle anlarda aslında disklerde yer alan bilgileri daha rahat korumak için sabit disk değişimi daha çok tercih edilir. Özellik ile de tehlike çanlarının çalmaya başlaması ile beraber diskler ana sürücü olarak tercih ediliyorsa sabit diskler hemen değiştirilmesi faydalı olacaktır. Aksi durumlar meydana gelirse de mavi ekran ya da kilitlenme gibi sorunların baş göstermesi söz konusu olabilir. 

Eğer yapılandırılmış olan sektör sayılarında hızlı bir şekilde yükselmeler meydana gelmiyorsa ve beklenen sektör sayıları da çok fazla olmadıysa değiştirmek yine yarara olacaktır. Fakat bu anlarda çok kritik olan veriler yer almıyorsa sürücüler tamamen bozulana kadar değiştirmek yerine bir süre daha kullanılabilir. Böyle sorunlar meydana geldiği zaman pek fazla etkilenmemek için her zaman yedekleme yapmak tercih edilir. Özellik ile sabit olan diskler üzerinde bu gibi durumların ne zaman

olacağı ön görülen bir durum olmamasından dolayı donanımsal problemler olabilir diye yedeklemek faydalı olacaktır. Bir cloud hizmeti ya da başka bir sürücü üzerinde verileri korumak yeterli olacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir