Defne Yaprağı Nerelerde Kullanılır

Defne Yaprağı Nerelerde Kullanılır

Defne yaprağı tatlı bir bitkidir. Defne yaprağının tarihi çok eski zamanlara dayanır. Defne yaprağı tarihte dekoratif amaçlı ve tedavi amaçlı olmak üzere bir çok yerde kendine yer edinmiştir. Hatta Antik Yunanda Yunanlılar savaşlarda kahramanlık gösteren askerlere defne yaprağından yapılmış çelenkler yaparak onları bu şekilde onurlandırmışlardır. Defne yaprağı bazı hastalıkların tedavisinde tutun da yemeklere kadar bir çok alanda kullanılıyor. Defne yaprağının en yaygın kullanım alanları;

  • Defne yaprağı bazı kanserlerin tedavilerin kullanılıyor. Defne yaprağının safra kesesinde olan akışı uyararak terlemeye neden olduğu da biliniyor.
  • Saçlarda oluşan kepeklerle savaşmak için defne yaprağı kafa derisine uygulanır.
  • Kas ve eklem ağrılarına iyi geldiği için defne yaprağından elde edilen yağlar cilde sürülür. Ayrıca sürülen bu yağ aynı zamanda romatizmaya da iyi gelir.
  • Defne yaprağının yağı enfekte olan kıl köklerinin neden olduğu hastalıklara ve kıl dönmelerinin tedavisi içinde kullanılıyor.
  • Yemeklerde özellikte et yemeklerin ve kokusu ağır olan yemekleri üzerine kurutulmuş defne yağı atarak pişirirseniz yemeklerin ağır kokusunun gittiğini ve et yemeklerinizin daha da lezzetli bir hale geldiğini görebilirsiniz.
  • Ayrıca defne yaprağından üretilen yağlar kozmetik sektöründe de yoğun bir şekilde kullanılır.

Defne Yaprağı Nerelerde Kullanılır

Defne Yaprağı Kullanımı ve Etkinliği

Bu bölüme başlamadan önce defne yaprağının etkileri ve yan etkileri konusunda klinik araştırmaların devam ettiğini ve yazının devamında yazacağımız faydaların bilim insanları tarafından %100 olarak kanıtlamadığını belirtmekte fayda var.

Defne yaprağının en fazla iyi geldiği hastalıkların başında şeker hastalığı gelir. Defne yaprağı ve şeker hastalığı üzerinde yapılan araştırmalarda, şeker hastalığı ilaçları ile birlikte öğütülmüş defne yaprağını kullanan kişilerde yeme-içme öncesinden kan şekeri düzeylerini kontrol altına aldığı görülmüştür. Ayrıca kolesterol ve kanda bulunan yağları kontrol altına aldığı görülmüştür. Diyabet hastalarında ise öğütülmüş bir defne yaprağı tüketmek, kolesterol seviyelerini normal düzeylere getirdiği görülmüştür.

Ayrıca defne yaprağı ve defne yaprağından elde edilen yağlar bazı hastalıklar için geleneksel tıpta bir tedavi yöntemi olarak kullanışmış ve hala da kullanıma devam etmektedir. İşte bu hastalıklar;

  • Bazı kanser türleri,
  • Gaz sıkışması,
  • Safra kesesinin çalışmasını kontrol etmek ve safra kesesi hastalıkları önlemek,
  • Terlemeyi neden olarak toksitlerin vücuttan atılmasını sağlamak,
  • Saçlarda oluşan kepekleri yok etmek için,
  • Romatizma kaynaklı ağrıları dindirme ve romatizmayı tedavi etmek için

Fakat bu hastalıklar ve şikayetler üzerinde defne yaprağının etkinliği konusunda yeterli araştırmalar henüz yapılmamıştır.

Defne Yaprağının Olası Yan Etkileri

Defne yaprağı ve defne yaprağından elde edilen yağlar alerjik reaksiyonlar olmayan birçok insan için güvenlidir ve yan etkilere rastlanmamıştır. Öğütülmüş defne yaprağı tüketmek ve dozajı yeteri kadar ayarlandığı takdirde. Çünkü her şeyi abartılı bir şekilde tüketmenin zararı vardır. Ayrıca öğütülmemiş yaprağı bütünüyle ağza almak hiç sağlıklı değildir çünkü sindirimi çok zordur ve bağırsaklardan geçerken bağırsaklarda yırtılmaya neden olabilir.

Defne Yaprağı Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Hamile iseniz ya da bir emzirme dönemindeyseniz defne yaprağı kullanmaktan kaçının ve doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir bitkisel ilaç ya da takviye kullanmayın.

Diyabet hastasıysanız defne yaprağı da kullanıyorsanız kan şekerinizi düzen olarak kontrol edin. Günde en az iki kez.

Defne yaprağı kullanmak “merkezi sinir sistemini” yavaşlatabilir. Bu yüzden bir cerrahi müdahale gerektiren bir hastalığınız varsa ameliyattan en az iki hafta önce defne yaprağı kullanmaya ara vermeniz gerekmektedir. Anestezi olacağı için anestezi etkileri azaltabilir ya da geciktirebilir. Bu yüzden yoğun bir ağrı hissedebilirsiniz. Hatta ameliyat ertelenebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir