DONUT NEDİR?

featured

Donut (doughnut) şeker ve yağ açısından zengin, her millet tarafından sevilen ancak özellikle Amerika’da sık tüketilen bir çörektir. Başta çocuklar olmak üzere yediden yetmişe herkes tarafından sevilen bu tatlıya kimse hayır diyemiyor. Öyle ki ABD vatandaşları bu tatları kahvaltıda yemeği bile tercih ediyor.

Rengarek ve albenili bir tasarımı olan şahane çöreklerdir donutlar.  Şık sunumları ve leziz tatlarıyla herkesin gözdesi bu çörekleri çok seveceksiniz ve hazırladığınız çöreklerin tadına bakan herkes tarifini isteyecek ve misafirlerinizi şahane şekilde ağırlayacağınız tatlar elde edeceksiniz. Görünüş olarak çok zahmetli gözükseler bile aslında yapımı çok kolay ve üstlerini farklı şekilde süsleyerek her birini farklı bir şekilmiş gibi gösterebileceksiniz. Biraz yaratıcılık ve bol malzeme ile hazırladığınız donutların güzelliğine siz bile şaşıracak, hayran kalacaksınız.

Donut nasıl yapılır?

Donut için malzemeler

Hamuru için:

  • 1 Çay bardağı süt ( sıcağa yakın ılık),
  • 2 yemek kaşığı toz şeker,
  • ½ çay kaşığı tuz,
  • 1 yumurta,
  • 2,5 ya da 3 su bardağı un,
  • 1 paket kuru maya,
  • ½ çay bardağı ılık su,
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

 

Üzerini süslemek için:

  • 1 paket eritilmiş çikolata (80-100 gr),
  • Renkli pasta süsleri,
  • Hindistan cevizi vb

                        

Kızartmak için:

 

  • Sıvı yağ

 

1 çay bardağı sütü ocağa alıp sıcağa yakın hale gelene kadar ısıtalım ve ocağı kapatalım, ardından 1 paket instant kuru mayayı sütün içerisine koyarak tencerenin kapağını kapatalım. 6-7 dakika kadar mayanın aktifleşmesi için bekleyelim.

Üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir ardından ½ çay kaşığı tuz, ½ çay bardağı ılık su, 1 yumurta eklenir. Ardından eleyerek un yavaş yavaş eklenerek yedirilir. Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar hamur yoğurularak üzerine un eklenmeye devam edilir. Hamur ortalama 2,5-3 bardak kadar un alacaktır.

Elde ettiğimiz hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler ayrılır ve yuvarlanarak şekil verilir. Herhangi bir tepsiye aralıklarla dizilir. Üzerine kalın bir havlu ile hamura kapatma işlemi yapılır. Ardından hamur sıcak bir yerde mayalanması ve kabarması için dinlendirilir.

Dinlendirilen hamur 3 dakika kadar mayalandıktan sonra orta kısımları bir aparat yardımıyla yuvarlak şekilde kesilerek çıkartılır.

Simit şekli elde edilen hamurlar kızgın yağa atılarak arkalı önlü iyice kızartılır.

Kesme işlemi ile çıkarılan yuvarlak kısımlar da daha sonrasında kızartılır.

Kızartılan hamurlar yağını emmesi için bir kağıt havlu üzerine alınarak yağlarını çekmesi beklenir.

80 gram çikolata da benmari usulü eritilir ve ilk sıcağı geçen hamurlar çikolataya batırılarak dilediğiniz şekilde süslenir.

 

Tarihi çok eski yıllara dayanan donutlar, özellikle noel dönemlerinde de tercih edilen çok güzel bir çörektir. Hem görsel hem de tat olarak sizi tatmin edecek donutlarınız hazır, misafirlerinizi büyüleyeceksiniz. Afiyet olsun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir