Günümüzde neredeyse bütün işletmeler e-fatura ya da e-arşiv faturaları kullanmaktadır. Bu yeni fatura sisteminde amaç kağıt tüketimini azaltarak çevreyi korumaktır. Buna ek olarak muhasebe çalışanlarının iş yükünü azaltmak da e-arşiv faturalarının sağladığı etkilerdendir. E-fatura ya da e-arşiv faturalar için oluşturma, sorgulama, iptal ve iade etme gibi işlemlerin tamamı da dijital ortamlarda gerçekleşmektedir. Böylece bu işlerle meşgul olan kişiler de vakitten tasarruf eder.
Ancak bahsi geçen bu e-arşiv faturalarının nasıl iptal edileceği sıklıkla merak konusu olmaktadır. Çünkü yakın geçmişe kadar bu faturaları dijital ortamda iptal edebilmek pek de mümkün değildi. Yeni düzenlemeler ile artık sorunsuz bir şekilde e-arşiv faturalarınızı iptal edebiliyorsunuz. Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için bilmeniz gerekenleri de sizler için bu yazıda derledik.
Şirketlere Kesilen E-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?
Eğer sizden bir ürün ya da hizmet satın alan alıcı bu işlemi şirket adına gerçekleştirdiyse e-arşiv faturanızı da buna bağlı olarak kesersiniz. Bu durumda alıcıların şirket olduğu işlemlerin e-arşiv faturalarının iptali de farklılık göstermektedir. Şirketlere kesilen faturaları iptal edebilmek için bilmeniz gereken şeyler şunlardır:
E-fatura ve e-arşiv faturalar da diğer bütün faturalar gibi yalnızca ilk 7 gün içerisinde iptal edilebilir.
Aynı şekilde alıcı olan şirketin de e-faturaları ya da e-arşiv faturaları reddetmek ve bunlara itiraz etmek için sadece 7 gün süresi vardır.
Eğer bu iptal işlemi 7 gün içerisinde gerçekleştirilmezse alıcı şirkete yeniden düzenlenmiş bir e-arşiv faturası gönderilmesi gerekmektedir.
Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’na göre şirketlere kesilen e-arşiv faturalarının iptal edilebilmesi için gereken şeyler bunlardır.
Bireysel Alıcılara Kesilen E-Arşiv Faturaları Nasıl İptal Edilir?
Satın alma işlemleri sonucunda kesilen e-arşiv faturaların muhatapları bireysel alıcılarsa iptal işleminde de bir takım değişiklikler meydana geliyor. Bireysel alıcılar için gerçekleştirilecek işlemler, alıcı şirket olduğundaki işlemlerden biraz farklıdır. Bu durumlarda alıcılar herhangi bir firma altında değillerse kendileri iade faturası kesemezler. Asıl e-arşiv faturasını kesin satıcının belirlediği şartlar altında iade işlemi gerçekleştirebilirler. Bu gibi durumlarda e-arşiv faturasının iptali hakkında bilmeniz gereken şeyler ise şunlardır:
- Tüketici haklarının kapsamında yer alan yönergeye bireysel alıcılar ilk 30 gün boyunca iade hakkına sahiptir.
- Eğer alıcı satın alma işlemini online olarak gerçekleştirdiyse, e-arşiv faturasının çıktısını almalıdır. Bu belgedeki iade kısmında yer alan bilgileri doldurduktan sonra iade işlemini gerçekleştirebilir.
- Alıcı doldurduğu belgeyi ya da kendiliğinden iptal ya da iade edilme seçeneğine sahip e-arşiv faturasını satıcıya göndermelidir.
- Alıcı bireysel olduğunda gerçekleştirilecek iptal ya da iade işlemleri de tıpkı alıcı şirket olduğundaki gibi Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu yönergelerine göre düzenlenmiştir.