En Çok Konuşulan Diller

En çok konuşan diller kategorisi geniş kapsamlı bir araştırma sahasını içermektedir. Dünya üzerinde milyarca insanın konuştuğu birçok dil bulunmaktadır. Ancak bazı dillerin konuşma sahası geniş ölçüdedir. En çok konuşulan popüler  diller aşağıdaki gibidir;

İngilizce

İngilizce dünya üzerinde en çok konuşulan ve popülerliği en yüksek dillerin başında gelmektedir. Amerikan İngilizcesi ve İngiltere İngilizcesi olmak üzere 2 gramer türü bulunmaktadır. İngilizcenin konuşma alanı oldukça geniş ölçüdedir. ‘’Üzerinde güneş batmayan imparatorluk’’ olarak nitelendirilen Büyük Britanya devleti tarih boyunca birçok sömürgeye ev sahipliği yapmıştır. Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Hindistan, Cebeli Tarık, İskoçya, Kıbrıs, ABD gibi ülkeler günümüzde İngilizceyi yoğun bir şekilde konuşan ülkelerin başına gelmektedir.

Fransızca

Fransızca gramer yapısıyla, konuşma şekliyle dünyanın en zor öğrenilen ve konuşulan dillerinin arasında gelmektedir. Bu dilin konuşulması her ne kadar zorda olsa dünya üzerinde birçok kıtada popüler bir dil konumundadır. Fransızcayı dünya üzerinde bu kadar popüler yapan geçmişte yapmış olduğu sömürgecilik faaliyetleridir. Fransızca günümüzde başta Tunus, Fas, Cezayir, Senegal, Gana, Orta Afrika Cumhuriyeti gibi Afrika kıtasında birçok ülkede konuşulan resmi dildir.

Bu ülkeler uzun yıllar Fransız egemenliği altında kaldıkları için Fransızcayı öz dilleri gibi benimseyerek kabul etmişlerdir. Ayrıca Fransızca Kuzey Amerika kıtasında da yaygın olarak konuşulan bir dildir. Fransız sömürge imparatorluğunun adımını attığı her bölgede Fransızcanın izleri bulunmaktadır.

İspanyolca

Türkçeye benzerliğiyle bilinen ve konuşması oldukça kolay olan dillerden birisi de İspanyolcadır. İspanyolca dünya üzerinde milyonlarca insanın konuştuğu bir dil olarak bilinmektedir. Bunun ana sebebi tıpkı İngilizce ve Fransızcada olduğu gibi sömürgecilik faaliyetleridir. Güney Amerika’nın birçok bölgesini sömüren İspanya Krallığı bu bölgelere birçok koloniler kurmuşlardır.

Şili, Arjantin, Peru, Panama, Küba, Porto Riko, Honduras, El Salvador, Bolivya, Meksika, Kanarya adaları, Dominik Cumhuriyeti gibi bölgelerde İspanyolca resmi dil olarak konuşulmaktadır. Bu dillerin nüfusunu hesap edersek İspanyolcayı milyonlarca insanın dünya üzerinde konuştuğunu anlayabiliriz.

Arapça

Arap yarımadası dünya üzerinde milyonlarca insanın yaşadığı bir kıta konumundadır. Milyonlarca insanı bünyesinde barındıran Orta Doğu coğrafyası Arapçayla özdeşleşmiş bir bölge konumundadır. Mısır, Suriye, Irak, Lübnan, Libya, Ürdün, Katar, BAE, Filistin, Yemen, Suudi Arabistan gibi ülkelerin hepsi Arapça konuşmaktadır. Ayrıca bu ülkelerde Arapça tek resmi dil konumundadır.

Portekizce

Portekizce her ne kadar ülkemizde popülerliği az bir dil olsa da dünya çapında popülerliği yüksek bir dil konumundadır. Portekizceyi bu kadar popüler yapan ana etmen geçmişte gerçekleştirmiş olduğu Güney Amerika sömürgeciliğidir. Güney Amerika’nın en büyük devleti olan Brezilya’nın resmi dili günümüzde Portekizcedir. Portekizli denizciler uzun yıllar bu ülkeyi sömürerek zengin doğal kaynaklarından yararlanmışlardır. Aynı zamanda kendi kültürel yapılarını ve kimliklerini de bu ülkeye benimsetmeyi başarmışlardır. Böylelikle Portekizce dünyadaki popülerliği yüksek bir dil haline gelmiştir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir