En Garip Fobiler Nelerdir?

featured

Korku,dışardan gelen tehlikelere karşı verdiğimiz tepkidir.Fobi de hissettiğimiz korkuların bir çeşididir.Fobi günlük yaşamımızı olumsuz yönde etkileyebilir.Fobisi olan insanlara fobik de denir.Canlılar tehlikeli olduğunu anladığı ve korktuğu durumlardan içgüdüsel olarak uzak durur.İşte insanın  içgüdüsel olarak hissettiği  kaçınma korku olarak algılanır.Kişinin rahatlayamaması sonucu korku ve endişe gitgide artar.Fobi toplum da bir kişilik özelliği veya huy olarak algılanır.Bu nedenle tedavi olmak için hastanelere başvuru sayısı yok denecek kadar azdır.Birçok farklı fobiden söz edebiliriz.Bugün bu fobiler içinden en garip fobiler nelerdir? sorusunu cevaplayacağız.

1-Oyuncak Bebek Korkusu (Pediofobi)

Bu fobiye sahip olan kişiler sadece korkunç bebeklerden değil,bütün oyuncak bebeklerden korkmaktadır.En çok korktukları ise robot oyuncaklar ve vitrin mankenleridir.

2-Ayna Fobisi (Ezotrofobi)

İnsanın bilgisayar,televizyon,vitrin,ayna gibi nesnelerden uzak durmasıdır.İzlenme,sürekli incelenme,takip edilme hissi yaratan bu durum gözlerin sürekli takibi altında yaşadığını hissettirir.Yüz ifadesini cansıtan bütün cisimlerden uzak dururlar.

3-Şeytan Fobisi (Satanafobi)

Şeytandan korkmak olarak bilinen bu fobi yaşam kalitesini düşüren bir fobidir.İnsanın hayatını oldukça etkileyen bu fobi insanı işinden,ailesinden,sevdiği insanlardan uzaklaştırabilir.

4-Karanlık Fobisi (Nyctophobia)

En yaygın olarak görülen fobidir .Suçların daha çok karanlıkta işlenmesi insanın ister istemez karanlık fobisinin oluşmasına neden olur.

5-Cep Telefonundan Uzak Kalma Fobisi (Nomofobi)

Çağın en yeni fobisi olarak anılmaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte insanların teknoloji aletlere bağlılığı artmıştır.Bu sebepten telefondan uzak duramayan insanlar vardır. İnsanların %60 dan fazlasının telefon şarjları bittiğinde, telefonlarını kaybettiklerinde  endileşeleri artmaktadır.

6-Şişmanlama Fobisi (Obesofobi )

Şişmanlamaktan korkulan duygu fobiye dönüşmüştür.

7-Alay Fobisi (Geletofobi)

Bu fobiye sahip insanlar ortalarda atılan gülmeleri kendi üzerlerine alınırlar çünkü kendisiyle alay edilmesinden ve kendisine gülünmesinden çok korkarlar.

Kamera Fobisi Nedir?

En yeni fobilerden birtanesi de kamera fobisidir. Bu fobiye sahip insanlar fotojenik olmadıklarını ve fotoğraflar da çirkin çıktıklarını düşünürler.Bu kişiler selfie çekinemezler ve kendi fotoğraflarına bakamazlar.Bazı kişiler ise selfienin sadece başkaları için çekildiğini düşünerek bunu kendilerine fobi haline getirmektedirler.

En Yaygın Fobiler Nelerdir?

  • Sosyal Fobi
  • Kapalı Alan Korkusu (Klostofobi)
  • Açık Alan Korkusu (Agorafobi)
  • Uçuş Korkusu ( Pteromerhan Fobi)
  • Yılan Korkusu ( Ofidiyofobi)
  • Köpek Korkusu ( Sinofobi)
  • Fırtına Korkusu ( Astrafobi)
  • İğne Korkusu ( Tripanofobi)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir