Erteleme Alışkanlığından Nasıl Kurtulunur?

featured

Pek çoğumuz bir işe başlamak ya da bir işi tamamlamak yerine onu ertelemeyi tercih ediyoruz. Erteleme alışkanlığı kolay bir sorumluluktan kaçış yöntemi olsa da kişilerin hayat kalitesini düşüren, özgüvenine zarar veren ve zamanı verimli kullanması engelleyen büyük bir sorun.

Ertelemek, kişilerin başarılı olmasının önünde engel yaratan zararlı bir alışkanlıktır. Çoğumuz, hayatımızın en az bir döneminde ertelediğimiz sorumluluklarımızdan yana sıkıntı yaşamışızdır. Sorunlardan kaçış yöntemi olarak kullanılan erteleme huyundan kurtulmak için uygulayabileceğiniz bazı basit yöntemler bulunuyor. Bakış açınızı değiştirmeniz ve hayatınızda bazı küçük değişiklikler yapmanız halinde hedeflerinize ulaşmanız kolaylaşacaktır. Peki erteleme hastalığından nasıl kurtulunur ?

Yapmanız Gereken İşleri Parçalara Ayırın

Bir işi ertelememizin nedeni genellikle gözümüzde büyümesidir. Yapılması gereken işlerin zor ve fazla olduğunu düşünmek hareket etmemizi engelleyerek bizi strese sokar. İçinden çıkılamaz gibi gördüğünüz işleri erteleyerek zamana bırakmak yanlış bir tutumdur.  Bu tür durumlarda yapmanız gereken işleri parçalara ayırın. İşin bütünü gözünüzü korkutuyorsa küçük parçalara bölerek her birine ayrı ayrı odaklanın. İlk olarak yapabileceğiniz bir parçayı seçip ondan başlayarak özgüveninizi arttırabilir, işin tamamlanmasını hızlandırabilirsiniz.

Basitten Zora Doğru İlerleyin

Yapmanız gereken işlerin gözünüzde büyümemesi için basitten zora doğru ilerleyin. Öncelikle basit ve küçük işlerden başlayarak motivasyonunuzu pozitif olarak etkileyebilirsiniz. Bu sayede sorumluluklarınızı daha kolay şekilde yerine getirebilirsiniz.

Başladığınız İşi Yarım Bırakmadan Sonuçlandırın

Yarım kalmış bir işi tamamlamak da bir işi yapmaya başlamak kadar zordur. Sorumlu olduğunuz işleri yaparken planlı davranmaya özen gösterin. Eğer yarım bıraktığınız bir iş varsa onu tamamlamadan diğerlerine yönelmemelisiniz. Mevcut işlerinizi sonuçlandırmadan bırakmamayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Kendinizi Ödüllendirin

Yapmanız gereken işleri bölümlere ayırdıktan sonra diğer kısımlara geçmeye motive olmak için kendinizi ödüllendirin. Tamamladığınız her görevden sonra kendinizi mutlu edecek ufak ödüller belirleyerek çalışma hevesinizi arttırabilirsiniz. Bu sayede diğer görevleri ertelemeden işinizi bitirmek isteyecek, ertelemek için bahaneler üretmeyeceksiniz.

Çalışma Ortamınızı Değiştirin

Ortam, çalışma isteğini doğrudan etkiler. Kendinizi iyi hissedeceğiniz ve çalışmaya motive eden bir ortam yaratarak daha verimli ve istekli olmayı sağlayabilirsiniz.

Güne Erken Başlayın

Zamanınızı verimli kullanmak ve kendinize ekstra zaman kazandırmak için güne erken başlayın.  Planlarınızı gerçekleştirmek için vaktinizin bol olması sayesinde işlerinizi erteleme ihtiyacı hissetmezsiniz.

Plan Dahilinde Hareket Edin

Bir işi yapmak için çok vaktimizin olduğunu düşünerek ertelemek ya da çok yoğun olduğumuz için sorumluluktan kaçmak sıklıkla başvurduğumuz yanlışlardır. Her ikisinin de temelinde vaktin doğru şekilde planlamamış olması yatar. İşlerinizi vaktinde halletmek için bir plan dahilinde hareket edin. Vaktinizi ay, hafta veya günlere bölerek yapılması gerekenleri bölüştürün. Kendiniz için en ideal planlamayı yaptıktan sonra plana sadık kalmanız halinde ertelemenize gerek kalmayacaktır. Unutmayın ki planlı şekilde hareket eden kişiler işlerinizi vaktinde yerine getirerek başarılı olur.

Ertelemeye İten Engellerden Kurtulun

Yapmanız gereken işleri son dakikaya kadar ertelemek alışkanlık haline gelmişse bu durum üzerinde biraz düşünmelisiniz. Bu alışkanlığınıza sebep olan etkenleri belirleyerek ertelemeye iten engellerden kurtulun. Dikkatinizi dağıtan, motivasyonunuzu bozan aktiviteleri sınırlandırın. Örneğin sosyal medya, çevrimiçi oyunlar, devamlı vakit geçirdiğiniz internet siteleri ve mail kutunuza ayırdığınız vakti çalışmak için sınırlandırmalısınız. Böylelikle sorumluluklarınızı zamanında yerine getirerek ağır bir yük haline gelmesinin önüne geçebilirsiniz.

Mükemmeliyetçi Davranmamaya Çalışın

Mükemmelliyetçi düşünen insanların pek çoğu erteleme alışkanlığına sahip olmaktadır. Mükemmelliyetçi anlayışa sahip kişilerde bir işi yapmak için uzun süre bekleyerek daha iyisini yapma düşüncesi hakimdir. Yeterince iyi yapılamaması kaygısıyla işi ertelemek çoğunlukla işleri daha da zora sokar. Eğer buna benzer düşüncelerin sizi ertelemeye teşvik ediyor ve hayatınızı zorlaştırıyorsa bu düşünce tarzından vazgeçmeniz gerekir. Çok başarılı projelerin dahi ilk örnekleri mükemmel değildir. Bu sebeple adım atmaktan çekinmeyip harekete geçmeli, süreç içerisinde gerektiği durumlarda revizeler yaparak projenizi düzenleyebilirsiniz. Başlamak, bitirmenin yarısıdır sözünü kendinize sık sık hatırlatın.

Çevrenize Hedeflerinizden Bahsedin

Yapmakla sorumlu olduğunuz ya da yapmak istediğiniz işler olduğunda istikrarlı ilerlemek için çevrenize hedeflerinizden bahsedin. Aileniz, iş arkadaşlarınız, tanıdıklarınıza neler yapmakta olduğunuzu ya da yapmayı planladığını anlattığınızda çevreden geri dönüşler ve işle ilgili sorular alırsınız. Bu da yapmanız gerekenleri her karşılaştığınızda size hatırlatır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir