Evin Havasını Temizleyen Bitkiler Nelerdir? Hava Temizleyen Bitkiler

Evin Havasını Temizleyen Bitkiler

Hava temizleyen bitkiler, annelerimizin yıllarca evde yetiştirdiği ama doktorların defaatle evde bitki yetiştirmenin zararlı olduğunu söyledikleri tezleri Nasa’nın yaptığı bir araştırma ile çürütülmüştür. Annelerimiz genellikle evin süsü olarak gördükleri ve yetiştirdikleri bitkiler aslında kapalı mekânlar da oluşan kirli havaları da temizlediğini biliyor muydunuz?

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre bitkiler zararlı hava olarak sayılan Amonyak, Radon Gazı, Ksilen Toluen, Benzen, Trikloretilen ve Formaldehit gibi zararlı gazları temizlemektedirler. Biz de bugün sizler için bu bitkilerin hangileri olduğunu araştırdık. Sizler de mutlaka evleriniz de bu bitkilerden bir kaçını solunum yolu ve alerjik rahatsızlıklara yakalanmamak için yetiştirmelisiniz.

Evin Havasını Temizleyen Bitkiler | Nasa Araştırması

Evdeki havayı temizleyen bitkiler Nasa’nın yaptığı bir araştırma sonucu ortaya çıkmıştır. Bu araştırmaya kadar bitkilerin havaları kirlettiği söylenmekteyken bir an da durumun tam tersi olduğu aksine kirli havaları temizledikleri ortaya çıkmıştır. Ancak Nasa’ya göre her 9 metrekare alana bir çiçek yerleştirmeniz bu kirli havaların tamamen yok olmasına sebep olmaktaymış.

Bu araştırmanın üzerine dünya sağlık örgütünün yaptığı ek bir araştırmaya göre de hayatımızın %90’ını kapalı mekânlar da geçirmekteymişiz. Soluduğumuz pis ve kirli havalar sebebiyle de solunum yolları hastalıkları, alerjik hastalıklar, halsizlik, şiddetli baş ağrıları, oksijen azlığı gibi birçok hastalığa yakalanma riskimizi artırıyormuş.

Hava temizleyen bitkiler kullanarak bu hastalıkların önüne geçebilme şansımız varken neden bu ürünleri evlerimiz de yetiştirmeyelim. Bunların başında en etkili olan Flamingo Çiçeği hava da asılı kalan Amonyak salınımını tamamen yok etmektedir. Bu sebeple özellikle temizlik malzemelerini sakladığınız alanlar da yetiştirmenizi tavsiye ederiz.

Hava temizleyen bitkiler arasında diğer önemli sayılacak bitkilerden bir tanesi yelken çiçeğidir. Girdiği her ortam da endamı yetiyor. Hiçbir kirli havanın ortamında bulunmasına izin vermeyen bu bitki yetiştiği ortamda kötü gazları bir anda yok ediyor.

Evin Havasını Temizleyen Bitkiler

Evin Havasını Temizleyen 30 Bitki Nedir?

Kirli havayı temizleyen bitkiler listesinde Nasa’nın paylaştığı bazı bitkiler vardır. Bizler de sizinle bu bitkileri paylaşacağız. Ancak ayrıca yapılan bir açıklamaya göre beyaz zincirli olan bitkiler Benzen, Ksilen ve Trikloretileni emerken yeşil yapraklı bitkiler ise Janetcraing çeşidi olan Formaldehit salınımı emdiği belirtilmiştir. Eviniz de her iki türden de çiçekler yetiştirmeniz de fayda bulunmaktadır.

Hava temizleyen bitkiler listesinde bulunan en önemli çiçeklerden birisi de Aloe Vera bitkisidir. Cilt lekelerine ve yanık lekelerine iyi geldiği kadar bulunduğu ortamda ki kirli hava gazlarını da yok etmeyi başarmaktadır. Yapraklarında kahverengi lekeler fazlasıyla oluşuyorsa bu eviniz de aşırı derecede kirli hava gazının bulunduğunun belirtisidir.

Diğer önemli sayılan bitkilerden olan Duvar Sarmaşığı dekoratif bir bitki özelliği varken kirli havayı da yok etmeyi başarmaktadır. Ancak belirtmek isteriz ki bitkinin dalları insan içinde hayvan içinde zehirleyici özelliğe sahiptir. Evcil hayvan ya da küçük çocuklarınız varsa dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Dracena bitkisi de diğer bitkiler gibi havayı temizler, çiçek yetiştirmeye yeni başlayanlarında gözdesidir. Mor ve pembe gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Ama eviniz de kedi köpek gibi evcil hayvanlarınız varsa dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Gelelim tüm annelerin göz bebeği olan Kurdele Çiçeğine bu bitki de girdiği her ortamı temizlemeyi başaran bitkiler arasında yer almaktadır. Hafta da 2-3 kez sulamanız onlar için yeterli olacaktır. Yaprakları uzadıkça aşağı doğru sarkan bir bitki türüdür.

Şimdi de Nasa’nın bir numara saydığı Areka bitkisi havayı en iyi temizleyen çiçek sayılmaktadır. Balkonda açık hava da yetiştirilmesi daha uygun olan bu çiçek bütün kötü gazları yok etmeyi başardığı için eviniz de ışık gören bir yerde yetiştirmeniz tavsiye edilmektedir. Ama büyüme döneminde aşırı su istediğini unutmayın.

Hava temizleyen bitkiler arasında yer alan diğer bitkiler şunlardır; Barış Çiçeği, Dracaenalar, Salon Eğreltisi, Krotan Bitkisi, Peru Mumu, Şamadora Dağ Palmiyesi, Benjamin, Cüce Feniks, Aşk Merdiveni, Bambu Palmiyesi, Salon Sarımsağı, Paşa Kılıcı, Madagaskar Drogan Ağacı, Film Kulağı, Çim Zambağı, Şans Bambusu gibi ürünlerden oluşmaktadır.

Bugün sizler için hava temizleyen bitkiler listesi hazırladık. Eviniz de mutlaka yetiştirmenizi sağlığınız için tavsiye ederiz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir