Ülkemizde birçok insan meyve yemenin belirli bir zamanı olduğunu düşünmektedir. Bu düşüncenin bilimsel bir kanıtı yoktur. Sağlıklı kişiler aşırıya kaçmadan günün herhangi bir saatinde yedikleri meyveden aynı oranda faydalanabilmektedir. Fakat yine de sindirim sistemi hastalıkları olan kişilerin meyve yeme zamanını doktor veya diyetisyenlerine danışarak belirlemelerinde fayda vardır.
Bilimsel çalışmalar meyve yemenin saatinin olmadığını gösterse de son zamanlarda Geceleri meyve yemek zararlı mıdır? Meyveler günün hangi zamanlarında tüketilmelidir? Gibi sorular sıkça sorulur oldu. Sizler için bu soruların cevabını araştırdık.
Gece Meyve Yemek Zararlı Mıdır?
Prof. Dr. Alper Çelik uykudan önceki saatlerde bir şey yemenin uykuyu kesintiye uğratabileceğini, gece atıştırmaları sırasında meyvelerin diğer yiyeceklere oranla uykuyu olumsuz etkileme olasılığının daha düşük olduğunu söylemektedir. Aynı zamanda muz ve hurma gibi magnezyum açısından zengin meyvelerin kişilerin uykudan daha çok verim almasına katkı sağlayabileceğini söylemektedir.
Prof. Dr. Mehmet Demirci akşamları meyve yemenin zararlı olabileceğini bu yüzden akşamları meyve yenmemesi gerektiğini vurgulayarak: “Herkesin üzerinde hem fikir olduğu konu var. Akşamları belli bir saatten sonra yeme, içmeyi kesmek lazım. Saat 6 veya 7 yeme içmenin kesilmesi açısından uygun vakit olabilir yatış saatine göre. Eğer bir kişi geç vakit yatmadan önce meyve tüketirse burada tabii ki meyvedeki bulunan früktoz dediğimiz şeker var. Bu şekerin yağa dönüşüp kana geçmesi çok kolay olmakta. Dolayısıyla şişmanlık için önemli bir konu diyebiliriz.” demiştir.
Prof. Dr. Canan Karatay da Prof. Dr. Mehmet Demirci ile benzer cümleler söylemiştir. Prof. Dr. Karatay “Meyvelerin tüketim miktarları, zamanları ve şekilleri, onları vücudumuz için sağlıklı veya sağlıksız hale getirebilir. Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir. Örneğin gün boyunca başka tatlı ve şekerli yiyecek yememek koşuluyla sonbahar ve kış aylarında sabah kahvaltısında yenecek bir yerli muz, glisemik indeksi yüksek olmasına rağmen verdiği enerji gün içinde yakılabileceği için sağlıklıdır. Ancak aynı muz akşam yemeğinden sonra tüketilirse ve ardından yatılırsa yağ olarak depolanacağı için sağlıksızdır.” demiştir.
Bu konuda fikir birliği ve net bir bilimsel kanıt bulunmasa da uzmanlar tarafından geceleri meyve yemek doğru bulunmamaktadır.
Meyve Ne Zaman Tüketilmelidir?
Bu konuda kesin bilgi bulunmamakla birlikte uzmanlar meyvenin gündüz uygun saatlerde 3 ya da 4 porsiyon tüketilmesi gerektiğini söylemektedir. Porsiyon kavramı meyveden meyveye değişiklik göstermektedir. 10 tane çilek bir porsiyon ederken, 1 tane orta boy armut da bir porsiyon etmektedir. Örneğin çilek ve armut yemek isteyen bir kişi 10 tane çilek ve iki tane orta boy armut yiyebilmektedir. Gündüz saatlerinde aşırıya kaçmadan yenen meyvelerin ciddi zararlara sebep olmayacağı savunulmaktadır.
Gece Meyve Yemenin Zararları Nelerdir?
Meyveyi geç yemenin kişileri birçok yönden etkileyebilecek zararları olabilmektedir. Çünkü meyvedeki früktoz şekeri kana kolay geçmekte ve yağa dönüşmektedir. Geceleri gündüzlere göre daha hareketsiz yaşandığı için sindirim sistemi daha az çalışmakta ve fruktoz kişilerin vücudunda yağ olarak depolanmaktadır. Bu da geceleri meyve yiyen kişilerin şişmanlık, obezite gibi rahatsızlıklara yakalanmalarına zemin hazırlamaktadır. Ne yazık ki bu kişiler fiziksel, duygusal ve sosyal yönlerden ciddi anlamda olumsuz etkilenebilmektedir. Aynı zamanda geceleri yenen çiğ sebze ve meyveler sindirilmesi en zor yiyecekler olduğu için uyurken rahatsız edip, uykunun kalitesini düşürebilmektedir. Geceleri meyve yemek iç organlarda yağlanmaya da sebep olabilmektedir.
Özetlemek gerekirse görüldüğü üzere gece meyve yemenin belli başlı zararları olduğu için meyve yemek için en doğru vaktin gündüz vakti olduğu söylenebilir. Geceleri meyve yemek birçok soruna, hastalığa yol açabilir ve kişileri olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle daima meyveleri gündüz ve aşırıya kaçmadan bilinçli şekilde yemekte fayda vardır.