Zona hastalığı, diğer adı ile gece yanığı, suçiçeği geçiren hastalar çoğunlukla ileri yaşlarda meydana getirmiş olduğu bir enfeksiyondur. Geçmişte suçiçeği geçirmiş olan hastalarda ve özellikle 50 yaş üstü bireylerde daha çok görülmektedir. Yine de her yaşta görülen zona hastalığı, önemli bir deri hastalığıdır. Zona hastalığı yani gece yanığı nedenleri şu şekildedir,
- Su çiçeğini başlatan virüs ‘’Varisella Zoster’’ dir ve bu virüs bağışıklık sistemini baskılayarak ikinci bir hastalık olan gece yanığı ortaya çıkar.
- Çocukken suçiçeği olunduğunda virüs vücuttan gitmez ve bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar ortaya çıktığında bu virüs ortaya çıkarak zona hastalığına sebep olur.
- Zona hastalığını aktif edecek hastalıklar genelde kanser gibi AIDS, ağır grip, idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıklardır.
- Bu hastalıkta en önemli faktör yaşlanmadır ve genel olarak bu vakaların %70’i 50 yaş üzerindedir.
- Radyasyon ve kemoterapi tedavileri.
- Organ nakli sonrasında verilmiş olan bağışıklık zayıflatan ilaçlar zona hastalığına sebep olabilir.
Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Gece yanığı başlangıcı bazen vücudunuzun sadece küçük bir kısmını etkilerken bazen de büyük bir şekilde etkileyebilir ama zona hastalığı belirtileri ilk olarak ağrı ile başlar ve bazen yoğun olabilir genel olarak diğer belirtiler şu şekildedir,
- Kaşıntı ve ağrı görülebilir.
- Deride hassasiyet ve sıvı dolu kabarcıkları.
- Uyuşma, karıncalanma ve yanma.
- Kırmızı bir döküntü oluşur bu genel olarak ağrıdan sonra oluşur.
- Hastadan hastaya değişen belirtiler ise, baş ağrısı, ateş, yorgunluk ve ışığa duyarlılıktır.
- Bazı bireylerde döküntü olmadan zona hastalığına yakalanabilir.
- En belirgin ve yaygın olan gövde kısmında çıkan zonadır. Sol veya sağ tarafta kabarcık şeridi olarak gelişebilir.
- Bazen göz çevresinde, boyun veya yüz bölümünde görülebilir.
Zona Hastalığı Tehlikeli midir?
Zona hastalığı, tedavi edilmediği zaman tehlikeli durumlara yok açabilir ve gözde çıktığı zaman görme kaybı riski yaşayabilirsiniz, bu tarz durumlarda acil tedavi edilmesi gereklidir. Diğer tehlikeli olabilecek olasılıklar şunlardır,
- Beyinden çıkmış olan 12 sinir, zona hastalığı sırasında bu sinirlerin etkilenmesi ve ciddi belirtilerin ortaya çıkması mümkündür. Buna Ramsey Hunt sendromu denmektedir ve zona hastalığına yakalanmış kişilerde nadirde olsa görülür. Bu sendrom, yüz felci, işitme problemleri ve damak ve dilin ön taraflarında lezyon oluşturabilir. Lezyon, doku bozukluğudur.
- Yüz bölgesinde çıkan zona, yüz kaslarında zayıflığa sebep olur ve ağızda çıkan zona ağrılıdır.
- Saç bölgesinde çıkan zona, çıkan yerlerde kelliğe sebep olur.
- Gözde çıkan zona, bulanık görmeye, kızarmaya ve yanmaya sebep olur müdahale edilmediği zaman görme kaybı yaşanır.
Zona Hastalığı Tedavisi
Zona hastalığına yakalandığınızı düşünüyorsanız en geç 72 saat içerisinde doktor ile görüşülmeli ve tedavi uygulanmalıdır. Zona hastalığı tedavisi genel olarak şu şekildedir,
- Zona hastalığı bulaşıcı olabilir bu yüzden bulaşıcılık döneminde evde kalmaları gereklidir.
- Tropikal losyonlar ile kaşıntılar durdurulabilir ve ılık suyla sürekli yıkanmalıdır.
- Yetişkin bireylerde çıkan zona doktor kontrolünde antiviral ilaçlar ile tedavi edinilebilir. Ateş çıkması durumunda ateş düşürücü ve kaşıntı önleyici ilaçlarla beraber kullanılmalıdır ve gece yanığı tedavisi konusunda yardımcıdır.
- Bağışıklık yetmezliği olan durumlarda antiviral ilaçlar damar yolu ile verilmesi gerekir.
- Doktor kontrolünde bu hastalığı tedavi edecek ilaçlar kullanılmalıdır ve ağrı varsa, ağrıyı azaltan ilaçlar alınmalıdır.
- Deri üzerine uygulanan ve tedaviyi sağlayan lidokain etkili bantlar sayesinde ağrı azaltılabilir.
- Zona hastalığında sinirlerin etkilenmesi durumunda antiepileptik ilaçlar kullanılmalıdır yan etkileri fazladır fakat oluşabilecek ateş ve nöbetleri engellemektedir. Kesinlikle doktor gözetiminde olmadan alınmamalıdır.