İnsanların kanında yer alan protein çeşitlerinden birisine globülin adı verilir. Bağışıklık sisteminin ürettiği bu protein, karaciğer organında üretilir. Karaciğerin görevlerini yerine getirebilmesi için gerekli bir protein çeşididir. Vücudun enfeksiyona karşı direnç göstermesinde ve kanın pıhtılaşmasında etkilidir. Bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar ve test sonucunda değerler öğrenilebilir. Globulin testi sonucunda globulin değerlerinin miktarı ölçülebilir. Vücutta toplam dört farklı globulin çeşidi bulunmaktadır. Gama, beta ve alfa1, alfa 2 olarak isimlendirilirler. Globulin tipleri farklı olduğu için ölçerken de farklı testler kullanılır.
Serum protein elektroforez testi ile kandaki gama globülinlerinin ölçümü sağlanır. Bağışıklık sistemine etki eden hastalıklar ve farklı kanser çeşitlerini tespit etmek amacı ile yapılır. Total protein testi ile albümin ve globulin değerleri ölçülür. Eğer bu protein değerleri olması gerekenden az çıkarsa, kişide böbrek ya da karaciğer rahatsızlığı olduğu tespit edilebilir.
Globulin Testi Neden Yapılır?
Globulin testi kişinin karaciğer fonksiyonlarını belirlemek için yapılan testler arasında yer alır. Ciltte ya da gözde sararma belirtisi var ise doktor bu testi isteyebilir. Kişiler herhangi bir karaciğer rahatsızlığı varsa da bu test yapılır. İdrarın renginin koyu olması, mide bulantısı, ciltte şiddetli kaşıntı hissi, halsizlik, şişkinlik hissi ve kusma gibi belirtiler karaciğer rahatsızlığını ifade eder. Kişiler bu şikayetler ile hastaneye gittikleri zaman globulin testi istenebilir. Birçok farklı hastalığın teşhisinde de globulin testi yapılır. Bu hastalıklar şöyledir;
- Farklı kanser çeşitleri,
- Bağışıklık sistemini etkileyen rahatsızlıklar,
- Beslenme sorunları,
- Böbrek rahatsızlıkları,
- Karaciğer hastalıklarıdır.
Kişi düzenli olarak check-up yaptırıyor ise testler sırasında bu test istenebilir. Karaciğerin çalışma performansını ölçmek için istenilen bir testtir. Karaciğerin fonksiyonlarının ne kadar çalıştığı bu testler sonucunda belirlenir. Karaciğer hastalığı ihtimali ya da belirtisine sahip kişilerde test talep edilebilir. Karında şişme, bacak ve ayakta şişkinlik, kusma ve iştahsızlık gibi belirtiler sonucunda doktor bu testi yaptırabilir.
Serum protein elektroforez testi sonucunda gama globulin ve diğer protein değerleri öğrenilir. Eğer kişinin bağışıklık sisteminde bir rahatsızlık olduğu düşünülüyor ise globulin testi olarak bu tercih edilir. Deride verem, eklem iltihabı, çoklu miyelom ve alerjiler sonucunda bu test istenir. Kişinin genlerinde böbrek ya da karaciğer hastalığı var ise belirli zaman aralıkları ile bu testin yaptırılması istenebilir.
Globulin Testi Nasıl Yapılır?
Globulin testi kan alınarak yapılır. Kişiler test sırasında damardan kan verirler ve az miktarda kan yeterlidir. Yalnızca 5 dakika gibi süren bir işlem sonucunda kişiler globulin testi yaptırabilirler. Bu test için kişilerin özel olarak bir şey yiyip içmesine gerek yoktur. Aç ya da tok karna yapılabilen bir testtir. Ancak doktor özel olarak bilgilendirme yaparsa uyuması gereklidir.
Globulin Düşüklüğü ve Yüksekliği
Globulin düşüklüğü çıkartsa kişinin karaciğer ya da böbrek rahatsızlığı olduğu teşhis edilebilir. Eğer karaciğer hastalığı var ise kişide bulantı, sararma, kaşıntı, halsizlik, şişkinlik ve kusma gibi belirtiler de gözlemlenebilir. Böbrek rahatsızlığında ise kişinin ayaklarında güçsüzlük meydana gelir. Nefes almada zorluk, idrarda azalma da belirtiler arasında yer alır. Kişiler bu belirtilere sahip ise doktor globulin testi talep edecektir.
Globulin testi sonucunda değerler yüksek çıkıyor ise farklı hastalıkları ifade eder. İltihaplı eklem, hepatit C, hepatit B, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar ve HIV gibi hastalıklar yüksek çıkması sonucunda teşhis edilebilir. Bazı kişilerde test sonucunda globulin yüksekliği kötü huylu lenfoma hastalığının teşhis edilmesini sağlar. Ancak test sonuçları normalden farklı ise her zaman bir hastalık belirtisi gözlemlenmez. Kişilerin kullandığı herhangi bir ilaç ve aşırı susuzluk da değerlerin değişmesine etki edebilir.
Globulin Testi Riskli Midir?
Kişilerin globulin testi yaptıracakları zaman endişe etmesine gerek yoktur. Bu test, normal kan testleri ile aynı sürece sahiptir. Kişiler damar yolu ile gerekli miktarda kan verir ve globulin miktarlarını ölçtürürler. Test sonucunda herhangi bir risk yoktur. Yalnızca iğnenin etkisi ile sararma ya da morarma gibi etkiler gözlemlenebilir. Bu etkiler de kısa bir süre içerisinde geçer ve kişiler günlük yaşamlarına devam edebilirler.