Uyku fiziksel, zihinsel ve ruhsal bir dinlenme sürecidir. Ancak uyku sırasında tazelenen ve korunan bir yer daha vardır; bizim cildimiz.
İyi bir gece uykusu sırasında kolajen üretimi sağlanır, cilt esnekleşir, su dengesi korunur ve göz altı torbaları azalır, daha derin kırışıklıkların oluşmasını önleme süreci başlar. Ayrıca iyi bir gece uykusu ile daha parlak ve sağlıklı saçlara kavuşmak mümkündür. Yani aslında tüm nemlendiriciler, kolajen hapları, maskeler ve tedavilerden daha iyi performans gösteren doğal bir çözümümüz var. Aynı zamanda kaliteli bir onarıcı uykudur.
İdeal 8 saatlik uyku döneminin ilk 3 saatinde bir cilt gençleştirme süreci yaşanacaktır. Sonraki iki saat cildi onarırken, son üç saat cildi birçok hastalıktan korur. Ancak 8 saatlik bu işlemi tamamlamanız gerekiyor, süreçte biraz zaman bırakarak ödem, kırışıklık ve koyu halkalar şeklinde size geri dönecektir. Peki nasıl uyumalıyız, ne kadar süreyle, iyi bir uyku ve uykusuzluk bize neler getirebilir?
Uyku sırasında ne olur?
– Büyüme hormonu uykunun ilk üç saatinde salgılanır. Hipofiz bezi tarafından salgılanan bu hormon ile kolajen üretimi gerçekleşecek ve cilde esneklik kazandırılacaktır. Bu 3 saatte cilt onarımları günlük hasar onarıyor.
– Sonraki iki saat içinde melatonin hormonu zirveye ulaşır. Bu hormon, sirkadiyen ritimlerinizi (uyku ve uyanıklık) düzenlemenin yanı sıra bizi meme kanseri de dahil olmak üzere birçok hastalıktan korumaktan sorumludur. Ayrıca cildi zararlı toksinlere karşı koruyan bir antioksidan görevi görür. Uyurken vücudumuz ve cildimiz onarılır ve gündüz yorgunluğundan kurtuluruz. Uyurken ciltte biriken toksinler ortadan kaldırılacak ve ultraviyole ışınları gibi dış etkenlerin ciltte oluşturduğu hasar tedavi edilecektir.
– Son üç saat, dinlenmeyi sağlayan uykunun REM aşamasıdır. Bu süre zarfında stres hormonu dediğimiz kortizol seviyeleri düşer. Kortizol, adrenal bezlerimiz tarafından salgılanan bir hormondur ve cilt kalitesini düşürerek stres ve iltihaplanmaya neden olur. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, atopik dermatit ve egzama gibi cilt hastalıklarının az uyuyan kişilerde daha yaygın olduğunu göstermiştir. Ek olarak, yetersiz uyku, akne veya cilt sedef hastalığı gibi iltihaplı cilt koşullarının şiddetini artırabilir.
– Uyku sırasında vücudun nemi dengelendiğinde cilt de nemini geri kazanır. Az uyku bu su dengesini bozar ve sabah ödemle uyanabilirsiniz. Ayrıca göz altı torbaları, cilt kuruluğu ve kırışık görünümü şeklinde durum geri gelir.
Cildin sıcaklığı da en düşük noktasına ulaşarak kasların gevşemesine ve hareketsizleşmesine izin verir ve sıcaklık düştüğünde cilde en derin iyileşmeyi getirir.
Uykusuzluk nasıl yaşlandırıyor?
Bir gece uykusu bile göz kapaklarının düşmesine, gözlerin şişmesine, göz çevresinde koyu halkalara, soluk tene, daha ince çizgilere ve kırışıklıklara, ağız çevresinde deri sarkmasına ve zayıf saçlara neden olabilir.
Uyku sırasında cilde kan akışı artar ve kolajen salgılanır. Sanılanın aksine UV ışınları sadece yazın değil kışın da var olur ve iyi bir gece uykusu ile UV ışınlarına maruz kalmanın neden olduğu hasarlar onarılır, kırışıklıklar ve yaşlılık lekeleri azalır.
Kötü uyku cildin solgun olmasına, daha hızlı yaşlanmasına, iyileşmemesine ve sivilce, hassas cilt, alerji, tahriş ve kuruluk gibi sorunlara neden olur. İşte dinlendirici uykunun faydaları:
Gözaltı şişliklerini azaltır
Stresli olduğunuzda kortizol seviyeleri yükselir ve vücudunuzdaki tuz dengesi değişir. Bu vücutta su tutulmasına neden olur. Sağlıklı bir su ve sıvı dengesi için düzenli uyku gereklidir.
Cilt parlaklaşır
Uyurken cilt hücreleri daha hızlı büyür ve stres hormonu olan kortizol, uykusuz kaldığınızda artar. Kortizol ayrıca vücutta iltihaplanmaya neden olur ve iltihaplanma cildi parlak ve pürüzsüz tutan proteinleri parçalar. Yorgun olduğunuzda, vücuttaki kan etkili bir şekilde dolaşamaz ve bu da kanda oksijen eksikliğine neden olur. Bu oksijen eksikliği cildinizin pul pul, renksiz veya sivilceli görünmesine neden olur.
Kollajen üretilir
Kolajen cilde esneklik sağlayan önemli bir bileşendir. Kolajen parçalandığında cilt incelir ve kırışıklıklar ortaya çıkar. Öte yandan uyku kaybı vücutta doğrudan stres yaratır ve bu kolajenin bütünlüğüne zarar verir.
Uyku kollajeni nasıl yeniler?
Vücudun tüm hücrelerini dolduran bir “matris” vardır. Bu matris, hücrenin hayatta kalmasını destekler. Matrisin yarısı yani vücut ağırlığının yarısı kollajendir. Son araştırmalar, hücreler arası matrisin pürüzsüz, zincir benzeri kolajen yapılar içerdiğini ve bu yapıların gün boyunca dış saldırganlara karşı kendilerini feda ettiğini göstermiştir. Ancak matrisler iyi bir gece uykusu ile kendini yeniler. Bu nedenle kolajen miktarı belli bir seviyede kalır.
Daha sağlıklı saçlar
Stres saç dökülmesinin ana nedenlerinden biridir, ancak uyku kaybı stres hormonlarını arttırdığı için uykusuzluk ve saç dökülmesi yakından bağlantılıdır. Ek olarak, uyku, saç büyümesini ve görünümünü de etkileyen hormonlarınızı etkileyebilir. Saçınızın ayrıca uygun protein sentezi için uykuya ihtiyacı vardır.
Güzellik uykusu için kaç saat gerekli?
Sihirli sayı bir gecede yedi ila dokuz saat arasında değişir, ancak önemli olan uykunun niteliği ve niceliğidir. Tüm uykular eşit olarak geri yüklenmez. REM uykusu gecenin ortasında bir noktada gerçekleşir, bu nedenle hafta sonları bile erken yatıp her sabah aynı saatte uyanmanız gerekir.