Jalapenos, en popüler biber türlerinden biridir. Jalapenos, Jalapa şehrinin adını almıştır. Bugün Meksika’daki bu şehrin adı “Xalapa de Enríquez” dir. 1982’de jalapenos uzaya çıkan ilk biber olmuştur. Bir astronot, uzay mekiğinde atıştırmalık olarak yanına birkaç tane almıştır. Jalapenos biberinin yetiştirilmesi kolaydır. Biberler yeşil olarak hasat edilmektedir. Yeşil veya kırmızı, birçok tarifte mükemmel bir şekilde kullanılabilir. Bir ev bitkisi olarak saksıda yetiştirilebilir.
Mayıs ortasından sonra, bahçeye ekilebilir. Çoğu biber gibi bu bitki de güneşi çok sever. Biberler en az sekiz saat doğrudan güneş ışığı altında kalmalıdırlar. Meksika’dan gelen bu biberin birçok çeşidi vardır. Tüm çeşitlerde ortak olan tipik bir jalapenos şekli vardır.
Yuvarlak uçlu kalın, kısa bir biberdir. Kalın, genellikle 5 ila 10 cm uzunluğundadır. Üstteki çap 2,5 ila 4 cm’dir. Bu çeşidin bitkileri bir ila bir buçuk metre boyunda büyür. Meyveleri 2.500 ila 10.000 Scoville birimi (acılık ölçeği) arasındadır. Buna uygun olarak, hafif Jalapenos için acılık düzeyi 5’tir, early Jalapenos acılık düzeyi 6’ya ve hot Jalapenos acılık düzeyi 7’ye sahiptir. Jalapenos metabolizmayı hızlandırdığından dolayı yağ yakımı sağlar ve kilo kaybını tetikler.
Jalapenos Nerelerde kullanılır?
Sıcak kırmızı biber aroması pizzalarda, hamburgerlerde ve dip soslarda kullanılmaktadır. Izgara, peynir dolgulu veya sadece salatalarda dilimlenmiş olarak kullanılabilir. Yağda kızartılan jalapenos lezetli ve hafiftir. Salamura olarak, tüm yıl boyunca temin edilebilir. Meksika mutfağına özgü salsa soslarda kullanılır.
Jalapenos Biberinin Faydaları
Jalapenos çok sağlıklı bir besin olarak kabul edilir, ancak mide ve bağırsakları çok hassas olan kişiler için uygun değildir. Jalapenos, yüksek bir C vitamini içeriğine sahiptir. İçerdiği kapsaisin kan dolaşımını artırıcı etkiye sahiptir. Sindirim sorunlarına ve enfeksiyonlara karşı kullanılabilir.
Ayrıca terlemeyi uyardığı için yaz aylarında serinlemenizi sağlar. Düzenli tüketilirse kalp ve damar hastalıkları risklerini en aza indirir. Magnezyum kaynağıdır, özellikle vücuttaki ağrıları giderme özelliği bulunmaktadır. Yine düzenli tüketilirse vücuttaki metabolizmanın çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca vücutta bulunan enfeksiyonların temizlenmesini sağlar.
Jalapenos Bitki Bakımı
Biberler, yaklaşık 8 saatlik güneş ışığında altında gelişim gösterirler. Bu, çoğu pencere önünde ya da iç mekanlarda pek mümkün değildir. Bitki lambaları burada iyi bir tercih olarak önümüzde duruyor. Neon bitki tüpleri çok az elektrik gerektirir, ayrıca da ucuzdur.
Bu yüzden neon bitki tüpleri işinize yarayabilir. Led lambaları ise daha pahalıdır, ancak oldukça verimlidirler. Işığı, bitkiyi yakmayacak şekilde mümkün olduğunca yaklaştırın. Jalapenos bitkisinin 18-27 derece sıcaklığa ihtiyacı vardır. Bunun üstündeki bir sıcaklıkta meyve vermezler. Bakımı zor olmayan bu bitkinin sulaması damlama sulama olarak gerçekleşmelidir.
Jalapenos’un Yan Etkileri
Jalapenos biberi sağlık adına bir çok yarar sağlasa da, olası yan etkilere de sahiptir. Bilinen yan etkilerinden bir tanesi ağız içinin yüksek miktarda yanmasıdır. Bu insana çok fazla rahatsızlık verir. Bunu azaltmak adına süt içebilirsiniz. Mide ekşimesine yol açacağından dolayı reflü hastaları için tavsiye edilmez. Bağırsak sendromuna sahip insanların karın ağrısı, yanma ve kramp geçirmelerine sebep olur. Ayrıca ishal yapma özelliği bulunmaktadır.
Jalapenos ile çalışırken mutlaka eldiven kullanılmalıdır. Aksi takdirde göz gibi hassas bölgelere bulaşabilir. Membranlar, yani biber içindeki beyaz çekirdekler pişirmeden önce çıkarılmalıdır. Faydaları zararlarından çok olan bu mucizevi biber, salatalarda, ana yemeklerde, turşu şeklinde yenmektedir. Ayrıca mısır ekmeğinde, yumurta yemeklerinde ve et yemeklerinde kullanılmaktadır. Çiğ, pişmiş ve kurutulmuş haliyle afiyetle yiyebilirsiniz.