Kakule, çok keskin kokulu olan ve tadı ile yemeklere de sıkça kullanılan mağara çeşitlerinden biridir. Hindistan, Nepal ve Malezya gibi ülkelerde daha çok yetiştirilen kakule bitkisi olarak da bilinir. Aynı zamanda Kakule baharatı çay ve kahve yapımında da kullanılabilen bir üründür. Çok fazla faydası bulunur.
Kakule, safran ve vanilya gibi diğer baharatlar arasından sıyrılarak en değerli bitkiler kategorisinde yer alır. Hemen hemen her yemekte ve çay olarak rahatlıkla kullanılan kakule baharatı salgın hastalıklara karşı da büyük ölçekli bir faydalara sahiptir. Bazı aşılama ve ilaç üretimlerinde kakule kullanıldığı bilinir
Kakule Nasıl Kullanılır?
Kakule, zencefilgiller ailesine aittir. Türkiye sınırları içerisinde yetişmeyen bu bitki dünyanın hemen hemen hangi kere yemeklerinde kullanılır. Hoş aroması ve kullanım kolaylığı nedeniyle tercih edilen kakule bitkisi farklı kullanım yöntemleri ile de tercih edilir.
Top şeklinde olan kakule her alanda kullanılır. Yemeklerde genellikle lezzeti arttırmak için toz olan şekilde kullanım yapılır. Ayrıca bitki çayları ve kahve yapımdan da yine toz şekli tercih edilir. Bütün olan şekli bademi anımsatır. Rendeleyerek de yemeklerde kullanmak mümkündür. Genel olarak marketlerde toz hali satılır.
Kakulenin Faydaları Nelerdir?
Kakule bitkisi, uzmanların yapmış olduğu açıklamalar üzerine önemli bir paya sahip olan baharat türlerinden biridir. Faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Mide içerisindeki asit miktarını düşürür.
- Mide bulantıları ve kusma gibi durumları ortadan kaldırır.
- Sindirimin hızlı bir şekilde olmasını sağlar.
- Adet döneminde yaşanan kramp durumlarının önüne geçer.
- Yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı olur.
- Kandaki şekerin miktarını dengeler.
- Diş çürümelerine engelleyerek ağız kokusu oluşumunu tamamen ortadan kaldırır.
- Stres, panik atak ve depresyon gibi psikolojik sorunları önüne geçer.
- Rahatlatıcı özelliği sayesinde iyi bir uyku çekilmesini sağlar.
- A vitamini açısından zengin olduğundan dolayı hafızayı güçlendirir.
- Akciğer ve karaciğer sağlığını koruyabilmek için tüketilebilecek bitkiler arasında yer alan Kakule aynı zamanda sigara içenler için de uygun bir ilaçtır.
- Boğaz içerisinde meydana gelen iltihaplanmaları önlenmesi adına kullanılır.
- İdrar sökücü olduğundan dolayı mesane problemi yaşayan kişiler tarafından kullanılan bir bitkidir
Kakulenin Zararları Nelerdir?
Kakule içerisinde bulunan antiseptikler sayesinde herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Fakat ile kullanımı yapılmadan önce uzmanlara danışılması gerekebilir. Farklı türde alerjik reaksiyon gösteren kronik rahatsızlığı olan kişilerin kakule kullanımı sırasında dikkat etmesi gerekir. Ayrıca her gün kakule kullanımı önerilmez. Bu durumda mide sorunları, kabızlık, baş ağrısı, ishal ve benzeri durumlar söz konusu olabilir.
Kullanım Şekli
Kakule yemeklerde kullanıldığı gibi çaylarda da kullanılabilir. Çaylarda kullanılmak isteniyor ise kaynamış suyun içerisine Kakule koyarak 10 dakika demlenmesi beklenebilir. Demlenme işlemi gerçekleştirildikten sonra günde 1 bardak olacak şekilde Kakule çayı kullanımı yapılabilir.
Kakule kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Her yiyeceklerde bitkide olduğu gibi aşırıya kaçmamalı ve her gün tüketilmemelidir. Kakule her türlü yemekler rahatlıkla kullanabileceğiniz bir ürün olduğu için herhangi bir reaksiyon göstermez. Muskat gibi süt ve süt ürünleri içerisinde kullanılmayan ürünlerden biri değildir. Kek, poğaça, börek, sulu yemek ve benzeri gibi her türlü yiyecek de rahatlıkla kullanılabilir.
Çocukların kullanımı için uygundur. Yoğun hoş koku vereceğinden dolayı birçok çocuk bu tadı sevmeyebilir. Kullanım sırasında farklı baharatlarla karıştırma işlemi yapılabilir. Keskin bir kokuya sahip olduğu için baharat kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Kakule yeşilimsi bir bitki olduğu için rendeleme sırasında el boyama olabilir.