Kaldıraçlı İşlemler Nedir?

featured

Finans sektöründe sıklıkla duymaya başladığımız kaldıraç sistemi yatırımcıların merak ettiği konulardan biri. Yatırımcılar ve şirketler kaldıraçlı işlemlerle yatırımda bulunabiliyor. Peki kaldıraç sistemi nedir? Kaldıraçlı işlemler nedir? Finans sisteminde kaldıraç kavramı hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Kaldıraç uygulaması, küçük tutarlarla büyük yatırımlar yapmaya olanak sağlayan bir mekanizmadır. Kaldıraçlı işlemler bir yatırım stratejisi olarak kullanılarak yapılan yatırımın getirisi maksimuma çıkarılabilir.

Finansal İşlemlerde Kaldıraç Kullanımı

Kaldıraç sistemi müşterinin yatırım işlemlerinde, yatırım yapılan sermaye miktarının üzerinde tutarlarda işlem yapabilmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Finansal işlemlerde kaldıraç kullanımı bir yatırım stratejisi olarak uygulanır. Kaldıraç sistemiyle yatırımcı risk alarak büyük getiriler sağlama imkanı bulur. Özellikle az sermayeye sahip yatırımcılar kaldıraç (leverage) ile büyük hacimli işlemler yapabilmektedir.

Forex piyasası olarak da bilinen dövize, kıymetli madenlere dayalı finansal işlemlerde kaldıraç kullanımı piyasada popüler hale gelmeye başladı. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından denetlenen bu kaldıraçlı alım satım işlemleri için kaldıraç oranı 1:10 olarak belirlenmiş durumdadır. Ancak farklı ülkelerde bu oran değişim gösterir.

Kaldıraç sistemi yatırımın getirisini arttırma avantajı sunduğu gibi kaldıraç oranına bağlı olarak zarar etme riski de taşır. Doğru yatırım yapıldığı takdirde az miktarda sermaye ile dahi büyük kazançlar sağlanabilirken kaldıraç etkisiyle birkaç kat zarar edilmesi de olasıdır. Şimdi kaldıraçlı işlemlerin avantaj ve risklerinin neler olduğunu inceleyelim.

Kaldıraçlı İşlemlerin Avantajları

Kaldıraçlı işlemlerin avantajları sayesinde yüksek kar oranları elde etmeniz mümkündür. Az miktarda anapara ile yüksek hacimli, büyük pozisyonlarda işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Yatırımınıza oranla yüksek miktarlar kazanarak farklı yatırımlara başvurabilir ve sermayenizin büyümesini sağlayabilirsiniz.

Kaldıraçlı İşlemlerin Riskleri

Avantajları ve fırsatları olduğu gibi kaldıraçlı işlemlerin riskleri de vardır. Kaldıraçlı işlemlerde kazancınızı katlamanın yanında kaybınızı arttırma riski de bulunur. Ancak Türkiye’ de kaybınız sermayenizin altına düşmediğinden borçlu duruma düşmeniz söz konusu değildir. Temel hesap sahibi yatırımcılar stop loss emriyle genel riskinizi düşürebilirsiniz. Böylelikle potansiyel kaybınızı limitlemeyi ve işlem pozisyonlarınızı küçültmeyi sağlayabilirsiniz.

Kaldıraç Oranı Nedir?

Kaldıraç oranı, yatırımcının belirli bir hacimde pozisyon açabilmesi için sağladığı nakit kredinin yatırımcının hesabında bulunması gereken minimum anaparaya oranıdır. Kaldıraç oranı,  pozisyon büyüklüğü / teminat miktarı formülüyle hesaplanır.

Kaldıraç sistemiyle mevcut paranızın üzerinde miktarlarda işlem yapabilirsiniz. Kaldıraç oranı artmasıyla işlem hacmi de artar. Kaldıraç oranı borcun sermayeye olan oranını ifade eder. Bu oranlar işletmelerin kaynak yapısını göstererek varlıklarını hangi kaynaklarda, ne oranda işleneceğini belirtir. Böylelikle yatırımcının uzun vadede borçları ödeme gücü, genel mali durum gibi konularda bilgi edinilebilir.

Kaldıraç oranı arttıkça gerekli teminat miktarı azalırken kaldıraç oranı azaldıkça teminat miktarı yükselmektedir. Böylece kaldıraç kullanımıyla düşük yatırımlar ile yüksek kazançlar sağlayabilirsiniz. Ancak kar etmenin yanında zarar riski de barındırdığından kaldıraç oranı konusunda dikkatli olunmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir