Günümüzde hizmetinizi veya ürününüzü en doğru teknolojiyi ve doğru geliştirme sürecini kullanarak hazırlamanız gerekiyor. Bu nedenle üretim sürecinde ürün geliştirmeye dayalı Kanban teknolojisi dikkat çekmektedir.
Kanban Nedir?
Kanban, yalın üretim yöntemlerinden biridir. Bu aynı zamanda üretimi kontrol etmenin görsel yolu olarak da bilinir. Çekme sistemi, ürünün ne zaman ve ne kadar üretileceğini kontrol eder.
Kanban teknolojisi, üretim sürecinde işleri yönetmek için kullanılan görsel bir sistemdir. Bu teknik, bir iş sürecini ve bu süreçten geçen işi görselleştirmenize yardımcı olur. Kanban sisteminin temel amacı, süreçteki olası darboğazları belirlemektir. Bu, önlem almanızı ve erken düzeltmenizi sağlar. Bu şekilde, işi optimum verimlilikle tamamlayabilirsiniz. İş akışınızı optimize ederek ekibinizin yeteneklerini en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Kanban, bu sistemin çalışması için geliştirilmiş bir tekniktir.
Kanban Nasıl Kullanılır?
Kanban sistemine dahil olmak, söz konusu şirket için önemli bir adımdır. Ancak Kanban teknolojisinin başarılı bir şekilde uygulanması için izlenmesi gereken altı temel uygulama prosedürü vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
– İş akışı görsel olarak hazırlanmalıdır. Ancak, en önemli ve ilk adım, her bir iş akışını anlamaktır.
– Devam eden çalışmayı, odak dışı olduğu için çalışmanızı etkilemeyecek şekilde sınırlamanız gerekir.
– Süreç yönergeleri mümkün olduğunca açık olmalıdır.
– Son ve çok önemli adım, akışı olabildiğince sorunsuz kontrol etmektir.
Kaban Tekniği ve Çeşitleri Nelerdir?
Şu anda iki tür kanban kullanılmaktadır. Bunlardan biri çekme, diğeri ise üretim emri kanbanı olarak tanımlanır. Tam zamanında üretim sistemi uygulamaları, birbirinden tamamen farklı bu iki Kanban teknolojisi ile kullanılabilir.
Kanban Nasıl Pozisyonlandırılır?
Kanban sistemi, özel çalışma ve araştırmaları organize etmek ve yönetmek için bir sistemdir.
Yakınlık kavramı, çalışan işlerin sayısını sınırlamak ve sonuçları mümkün olduğunca iyileştirmek için kullanılır. Sistem olarak bu, Kanban kullanılarak işlenen mevcut işleri sınırlamak anlamına gelir. Bu nedenle uygun iş kapasitesine ulaşıldığında sinyalleşmeye dayalı bir çekme mekanizmasıdır. Yalın Kanban Üniversitesi’ne göre Kanban Metodolojisi, dünya çapında başarılı Kanban girişimlerinde gözlemlenen bir dizi alıştırma ve ilkedir. Peki bunun anlamı nedir? Kanban bir çeviklik metodolojisi değildir. Aksine, evrimsel olarak çevikliğe giden alternatif bir yol olarak tanımlanır. Bu nedenle çeviklik şemsiyesi altında kalan diğer sistemlere göre kendi içinde “farklı” bir konumdadır.
Kanban Sistemi ve Süreçleri
Söz konusu Japon şirketi, işlettiği süpermarketlerin raf ve depolama teknolojisini ortadan kaldırdı. Buradaki dükkanlar sadece belirli bir zamanda ihtiyaç duyulan şeylerle ilgileniyordu. Bu şekilde bir nevi inşaat hattına dönüşen bu sistem, talep tahmini olarak değil, müşteri talebi olarak üretimde bir kayma anlamına gelmektedir. Bu sisteme “çekme” sistemi denir.
Bu yaklaşımın merkezinde, talebi tedarik zinciri boyunca iletmek için fiziksel bir kart bulunur. Bu sistemin görsel doğası, tedarik ipuçlarının standart hale getirilmesine olanak tanır. Sektörün gücü ile sağlayıcı arasındaki dengeyi sağlamak için yardımcı unsur olarak kullanılmaktadır.
Günümüzde Kanban sistemleri, hizmetlerin veya ürünlerin sunumunu hızlandırmak için sıklıkla tercih edilmektedir. Özünde, “çevik” çalışma ilkelerini içeren teknikler popüler sistemler haline geldi.
Modern Kanban
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Kanban sürekli gelişiyor. Uzak ekiplerde ortaya çıkan sorunların üstesinden gelmek için Kanban dijital kart çözümleri geliştirilmiştir.
Çoğu büyük şirket ve hatta daha fazla start-up, çok sayıda uzaktan çalışana sahiptir. Takımlar genellikle dünya çapında dağıtılır.
Tek bir fiziksel beyaz tahta üzerinde çalışamazsınız, bu nedenle her yerden erişebileceğiniz dijital bir şeye ihtiyacınız vardır. Buluttaki kanban panoları, herkesi aynı sayfada tutmanın en etkili yoludur. Bu, canlı olarak neler olduğunu görmek için istediğiniz zaman herhangi bir cihazdaki tüm bilgilere erişmenizi sağlar.
Ayrıca Kanban yazılımı, performansı izlemeye, darboğazları belirlemeye ve gerekli değişiklikleri uygulamaya yardımcı olan karmaşık analitik süreçlere olanak tanır.
Ayrıca dijital Kanban panosu diğer sistemlerle kolayca entegre edilebiliyor ve süreç boyunca çok değerli bir bakış açısı sağlayarak zamandan tasarruf sağlıyor ve verimliliği artırıyor.
Kanban mı Scrum mı?
Hem Scrum hem de Kanban, sunumları geliştirmek için hızlı ve üretken bir yaklaşım sunar. Her iki durumda da, iş akışınızı büyük, karmaşık projeleri yönetilebilir parçalara bölecek ve tüm ekibi doğru yola koyacak şekilde görselleştirebilirsiniz.
Bununla birlikte, her yöntem uygulama açısından diğerlerinden temelde farklıdır. Bu nedenle birçok takım Kanban mı yoksa Scrum mı uygulayacağına karar vermeden önce dikkatlice analiz eder. Doğru ya da yanlış karar yoktur, kendinize uygun olanı kullanmanız gerekir.
Kanban Yöntemi, ani yapısal değişimler ve öngörülen törenler olmaksızın uygulanması en rahat yöntemlerden biridir. İş akışınızı devamlı olarak çözümleme ettiğiniz ve yönettiğiniz sürece, Kanban mucizevi sonuçlar sağlayabilir.