Karpuz Alerjisi Nedir?

featured

Karpuz alerjisi pek çok insan tarafından bilinmemektedir. Karpuz meyvesi tüketiminden sonra ortaya çıkan bazı alerjik belirtiler olabilmektedir. Böylesi gıdalara karşı alerjik durumlar söz konusu olunca insan zor durumda kalmaktadır ve hayat kalitesi olumsuz etkilenmektedir. Karpuz meyvesi alerjisi de kişileri olumsuz etkilemektedir. Böylesi alerjik durumla karşı karşıya kalınması durumunda sağlık kuruluşuna gitmek gerekmektedir.

Gıda alerjilerinden olan karpuz meyvesi tüketimi sonrası gerçekleşen bu durum ve karpuz alerjisi nedir, karpuz alerjisi belirtileri, karpuz alerjisi tedavisi gibi konular sizler için hazırlandı!

Karpuz Alerjisi Nedir?

Karpuz alerjisi, besin alerjisi çeşitlerinden biri olarak bilinmektedir ve her insanda görülebilen alerjilerdendir. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte karpuzun ortaya çıkması alerjik reaksiyonu tetiklemektedir. Karpuz yiyen birçok kişide yan etkiler gözlemlenebilmektedir. Karpuza alerjisi olan kişilerde çeşitli belirtiler oluşmaktadır. Kişilerin sağlığını rahatsız eden bu durum, çocukluk döneminde ya da yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilmektedir. Küçük yaşlarda görülmeyen alerji, ilerleyen yaşlarda görülebilmektedir. Belirtileri genel kabul görmüş alerji çeşitlerindeki belirtiler ile karakterizedir. 

Gıda alerjisi olarak bilinen bu durumun kesin bir nedeni olmamaktadır. Karpuzun yenmesi durumunda bazı kişilerde karpuzda bulunan ana bileşenler, rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Yaşam kalitesini düşüren bu durum, çocukluk yaşlarında ya da yetişkinlik döneminde görülebilmektedir.

Karpuz Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Karpuz alerjisi bir besin olan karpuz tüketimi sonrası ortaya çıkmaktadır. Alerji testi ile karpuz alerjisi tanısı konulabilmektedir. Alerji testi ile birlikte karpuza karşı alerji durumu tespit edilebilmektedir. Pek çok insan karpuzun alerjiye yol açtığını bilmemektedir. Bu nedenle belirtilerin neden kaynaklı olduğu, insanlar tarafından tam anlaşılamamaktadır ve anlaşılma süreci uzayabilmektedir. 

Diğer alerjilerde olduğu gibi belli başlı belirtileri bulunmaktadır. Hafif belirtiler olabilmektedir ve aynı zamanda anafilaksi olarak da karşılaşılabilmektedir. Hayati önem taşıyan ve herkeste farklı olabilen bu belirtiler genel olarak şu şekilde ortaya çıkmaktadır:

  • Dilin, boğazın ve yüzün şişmesi,
  • Dudak, dil ve boğazda karıncalanma veya kaşıntı,
  • Tansiyon düşüklüğü,
  • Mide krampları,
  • Kusma,
  • Vertigo (baş dönmesi),
  • Nefes almada zorluk ve nefes darlığı,
  • Hırıltılı bir solunum.

Karpuz Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Karpuz alerjisi, karpuzun yenmesinden sonra ortaya çıkan belirtiler sonucu anlaşılmaktadır. Kesinlik kazanması ise bu durumda alerji tanısının konması için yapılan alerjik test sonucu ortaya çıkmaktadır. Belli başlı belirtileri bulunmaktadır. Anafilaksi olarak da görülmektedir ve hayati önem taşıyan belirtileri de bulunmaktadır. Karpuz tüketimi sonrası alerjisi olan kişilerde; dilin, boğazın ve yüzün şişmesi, tansiyon düşüklüğü, kusma, kramplar, nefes almada zorluk gibi çeşitli belirtiler görülebilmektedir. Bu durumda hemen bir sağlık kurumuna gidilmesi önemle belirtilmektedir. Bazen besinler kişilerin zehri olabilmektedir. Alerjik reaksiyon durumlarında acil bir müdahale söz konusu olabilmektedir.

Karpuz Alerjisi Nasıl Geçer? | Karpuz Alerjisi Tedavisi

Karpuz alerjisi, karpuz meyvesinin tüketiminden kısa bir süre sonra kendini göstermektedir. Belirtiler karpuzun tüketiminden kısa bir zaman sonra ortaya çıkmaktadır. Böylesi bir durum söz konusu olduğunda mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir. Karpuz meyvesine karşı hassasiyeti olan kişilerde bazı gıdalara da alerjisi bulunmaktadır. Karpuza karşı alerjisi olan kişilerin genellikle şu meyvelere karşı da alerjileri olabilmektedir:

  • Kabak,
  • Avokado,
  • Şeker kavunu,
  • Salatalık,
  • Muz,
  • Kivi

Karpuza karşı alerjisi olan kişilere alerji ilaçları tedavi olarak verilmektedir. Uzman tarafından verilen bu alerji ilaçlarının kullanımı sonrası, alerjiye karşı kesin bir çözüm söz konusu olmamaktadır. Yani alerjilere kalıcı olarak bir çözüm bulunamamaktadır. Tavsiye edilen çözüm ise karpuz tüketiminden uzak durulmasıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir