Kızamık belirtileri son zamanlarda tekrardan araştırılan bir konu haline dönüşmüştür. Son yıllarda ciddi sayılabilecek artışlar olması sebebi ile insanlar bu virüsün belirtilerini ve nasıl oluştuğunu merak etmektedirler. Bunun sebebinin 2017 yılı itibari ile aşı karşıtlığının çoğalması olduğu düşünülmektedir.
Ayrıca çocuklarının aşılanmasına izin vermeyen aileler de bu sayının artmasına sebep olmaktadırlar. Bunların yanı sıra maddi sebeplerden dolayı aşıya ulaşamayan ülkelerin son yıllarda artış göstermesi ile kızamık hastalığından dolayı ölüm oranları aşırı yükselme göstermeye başlamıştır.
Dünya sağlık örgütünün yaptığı bir araştırmaya göre 2017 yılında 110 bin kişi 2018 yılında ise 140 bin kişi kızamık hastalığı sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Kızamık nasıl olur? Sorusunu yanıtlamak gerekirse sıklıkla çocuklarda görülen nadirde olsa yetişkinlerde görülen üst solunum yolu ile bulaşan sonucu ölümcül olabilen RNA virüsün bulaşması ile oluşmaktadır.
Kızamık Nasıl Bulaşır?
Kızamık aşısı vurulmayan kişilerin sıklıkla bu hastalığa yakalandığı ayrıca aşırı derece bulaş riski oluşturdukları bilinmektedir. Kızamık hastalığının önlenebilmesinin tek yolunun dünya genelinde %95 üzeri aşılamanın olması gerektiği dünya sağlık örgütü tarafından söylenmektedir.
Kızamık belirtileri nedir? Sorusunu yanıtlamak gerekirse ateş, halsizlik, iştahsızlık, gözlerde kızarma ve öksürük ile kendini belli etmektedir. Deride kırmızı döküntülerin meydana gelmesi ile de kızamık hastalığının bulaş evresi başlamış olmaktadır. Solunum yoluna yerleşen virüs hava yolu ile bulaşmaktadır. Hava da 2 saat asılı kalan virüs havadaki partikülleriyle de bulaş verebilmektedir.
Hafif Kızamık Belirtileri
Kızamık belirtileri arasında en yaygın görülen semptom ateş ve kuru öksürüktür. Bu rahatsızlıkları takiben kırmızı veya beyaz pullanmalar vücut genelinde görülmeye başlamaktadır. Aşısız kişilerde durum beyin zarı iltihabı, orta kulak iltihabı ve zatürree gibi ciddi sonuçlara sebep olabilmektedir.
Kızamık hastalığı doğrudan temas olmadan da bulaşabilen sonucu ölümlere kadar varan ciddi bir üst solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalıktan korunabilmenin tek yolu aşılanmaktır. İki doz olarak uygulanan aşının ilk dozu 12 ay veya 48 aylık bebekken uygulanır. İkinci doz hatırlatma aşısı ise ilkokul 1. Sınıfta vurulmaktadır.
İkinci doz sonunda bağışıklık tamamen koruma altına girdiği için ömür boyu bu hastalıktan korunabilmek mümkündür. Kızamık aşısı canlı ama zayıflatılan virüsten oluşturulmaktadır. Aşı olduktan sonra aşı yerinde hafif ağrı, kızarıklık ve şişlik olması normaldir. 2 gün içerisinde kendiliğinden geçecek belirtilerdir.
Yetişkinlerde Kızamık Belirtileri
Yetişkinlerde Kızamık belirtileri burun akıntısı, ateş ve kuru öksürük olarak görülmektedir. Ancak yetişkinler de bu hastalık çok nadir ortaya çıkmaktadır. Ancak yaşlılarda görüldüğü takdirde ve aşısız kişilerse sonuçları ölümcül olabilmektedir. Özellikle gebe kadınlarda kızamık rahatsızlığının görülmesi çok risklidir. Bebeğin düşmesi ya da anne karnında ölmesi mümkündür. Ayrıca anne adayının da ölüm riski çok yükselmektedir. Bu sebepten dolayı aşılanmak büyük önem arz etmektedir.
Bebeklerde Kızamık Belirtileri
Kış ve ilkbahar aylarında sıklıkla görülen rahatsızlık aşılı kişilerde hafif bir şekilde atlatılırken maalesef ki aşısız bebeklerde, bağışıklığı düşük ya da A vitamini eksikliği yaşayan kişilerde hastalık zatürree, beyin iltihabı ve ölüm gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.
Dünya genelinde her gün aşıya ulaşamayan ülkelerde günlük 380 çocuk kızamık hastalığından dolayı hayatını kaybetmektedir. Ya da hastalığının bıraktığı büyük hasarlar ile yaşamına devam etmeye çalışmaktadır.
Kızamık belirtileri temastan 4-10 gün içerisinde ortaya çıkmaktadır. En çok bulaş verdiği zamanlar ise ilk 4 gündür. Mümkün mertebe hasta olan kişi ile maskesiz temas edilmemesi bulunduğu ortama maskesiz girilmemesi gerekmektedir.