1. Haberler
  2. Gurme
  3. Kurban Etini Saklama Ve Pişirme Tüyoları

Kurban Etini Saklama Ve Pişirme Tüyoları

featured

Bonfileler, etli pilavlar Kurban Bayramı‘nın merkezinde yer aldığından sağlıklı beslenme kuralları gözden kaçabilir. Bayramda ve bayramdan sonra hem lezzetli hem sağlıklı sofra nasıl kurulur; eti saklama, pişirme ve düzgün yemeyle ilgili ipuçlarını bilmekten geçiyor. 

Kurban Kesildikten Kaç Saat Sonra Et Tüketilmelidir? 

Kurban eti kesimden hemen sonra yenilmemelidir. Et yaklaşık 12 ila 24 saat saklanmalıdır. Kurban etinin bu süre içinde dinlenmeye bırakılması, hayvanın kesimi sırasında oluşan kas kasılması olan “spastisite“yi ortadan kaldırır ve etin çiğnenmemesini sağlar. Bir süre sonra kurban eti yemek sindirime yardımcı olur, şişkinlik ve hazımsızlığı önler. 

Etler Hangi Koşullarda Saklanmalıdır?

Et, büyük parçalar yok; Kıyma et küpleri gibi küçük parçalar halinde kesilmelidir. Buzdolabı poşetinde tek seferlik porsiyonlara ayrılarak buzdolabının dondurucu bölmesinde veya derin dondurucuda saklanmalıdır. İşlenmiş etler 1-2 hafta buzdolabında -2 derecede tutulur; Derin dondurucuda -18 santigrat derecede 6-12 ay saklanabilir. 

Buzluktan Çıkarılan Etler Nasıl Çözdürülmelidir? 

Pişirmek için dondurucudan çıkarılan etler, buzdolabının alt raflarına indirilerek çözülmelidir. Çözülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Çözüldükten sonra tekrar dondurulan ette bakteri sayısı artar ve bu şekilde yenen etler gıda zehirlenmesine yol açabilir. 

Et Pişirilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kesimden sonra et koyu kırmızıya döner. Zamanla soğudukça ve çıktıkça istenilen parlak kırmızı rengi alacaktır. Etin hazırlanması kesimden sonra yaklaşık 3 ila

saat sürer. Et işleme sırasında kirli yüzeylerle karşılaşılırsa kirli yüzeyler yıkanmak yerine kesilmelidir. Etin yıkanması, kirdeki bakterilerin yayılmasına ve bakterilerin kolayca çoğalmasına zemin oluşturur.

Pişirme yöntemleri nedeniyle haşlama, ızgara, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli; Kızartma ve kızartmadan kaçınılmalıdır. Izgarada et ile kömür arasında yaklaşık 15 cm boşluk bırakılmalıdır. Yanması için eti kızartmayın. Barbekü kanser riski taşır. Ayrıca ateşe yakın olmak B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına neden olur.

Et veya baklagillerden yapılan yemeklere yağ ilave edilmemelidir. Özellikle et yemeklerinde katı yağ kullanılması tavsiye edilmez, bu nedenle eti ayrı yağ ile pişirin. Kurban Bayramı’nın geleneksel yemeği haline gelen kavurma; Tereyağı veya kuyruk yağı ilave edilmeden kendi suyunda ve kısık ateşte pişirilmelidir.

Lokum gibi bir et yemeği pişirirken en önemli faktör doğru et türünü seçmektir. Sığır filetosu, fileto, T-bone, antrikot, pirzola, biftek ızgarasında kullanılır; haşlanmış boyun, göğüs, pençeler, kollar, incikler; et kıyma için döş ve maşa; Soslu ve küp etli yemeklerde contrenuar, nuar ve trance gibi porsiyonlar tercih edilebilir.

Etin istenilen kıvama gelmesi için doğru pişirme tekniği çok önemlidir. Aynı zamanda pişirme süresi de yapılacak yemeğe uygun olmalıdır. Pişmiş etin içine çatal veya bıçak sokmak etin su sızdırmasına ve lezzetini kaybetmesine neden olur. İyi bir et yemeği elde etmek için etin terbiyeli olması gerekir. Zeytinyağı, süt veya baharatlarla marine edilmiş etler istenilen kıvamda ve çok lezzetli olacaktır. Özellikle marine edilmiş etlere tatlılık katar. Marine etme süresi en az 2 saattir. Et ızgara yapılacaksa önce tavada bir süre örtülmelidir. Bu işlem etin yumuşamasını sağlar. Sızdırmazlık eti düzgün pişirmek için önemlidir. Eti kızartın ve suyunu çıkarmak için sürekli karıştırın. Popüler inanışın aksine, suyu akan et sertleşir. Diğer bir püf noktası ise sirke kullanmaktır. 

Kahvaltıda Et Tüketmek Sağlıklı Mıdır?

Her gün olduğu gibi, parti sabahında dengeli ve besleyici bir kahvaltı hazırlanmalıdır. Peynir, yumurta, domates, yeşil biber, maydanoz, roka gibi sebzeler, C vitamininden zengin, ceviz, badem veya zeytin gibi yağlı kuruyemişler, tam buğday unu veya ekmek kullanılabilir. Hafif ve klasik kahvaltı tercih edilir. Kurban Bayramı nedeniyle kahvaltıda et ve kızarmış ve kavrulmuş yiyecekler gibi geleneksel et ürünleri yenmesi önerilmez. 

Kırmızı Etin Yanında Hangi Besinler Tüketilmeli Hangileri Tüketilmemelidir?

Etlere ek olarak, pirinç ve makarna gibi rafine karbonhidratlar yerine bulgur ve kahverengi pirinç yiyin. Ekşi ve gazlı içecekler yerine; Ayran, yoğurt, cack gibi hafif yiyecek ve içeceklere öncelik verilmelidir.

Kırmızı etin yanı sıra kaliteli hayvansal protein; Ayrıca demir, çinko, fosfor, magnezyum ve B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içerir. Et, C ve E vitamini içermez. Bu nedenle etin sebze ile pişirilmesi veya ete ek olarak C vitamini içeren sebzelerin tüketilmesi çok önemlidir. Bu yöntem çeşitli besinler sunsa da sebzelerde bulunan C vitamini ve demirin emilimini artırır.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir