Lahmacun hangi ülkenin? Lahmacun kimin yemeği?

featured

5000 yıllık bir tarihe sahip olan lahmacun bir türlü paylaşılamıyor! “Lahmacun hangi ülkenin” veya “Lahmacun kimin” soruları merak ediliyor. Dünyada Türk pizzası olarak anılan Lahmacunun tarihi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik…

Esasen Orta Doğu kökenli bir yemek olan lahmacun, ince açılmış hamurun üstüne kıymanın yanı sıra domates, soğan, maydanoz, sarımsak, salça ile tuz, isot ve karabiber gibi baharatlarla hazırlanan ve bu malzemelerden sonra fırında pişirilmesiyle yapılan bir çeşit pidedir. Genellikle limon sıkıp maydanoz veya salata konularak yenilir. Elbette lahmacunda, pizzadan farklı olarak peynir kullanılmaz.

Lahmacunun tarihi nedir? Lahmacun kimin yemeği?

Lahmacun adının kökeni, Arapça “etli hamur” anlamına gelen lahm bi ajin’den türetildiği biliniyor. Türkiye, Azerbaycan, Suriye, Ermenistan, Lübnan, İsrail ve dünyadaki Türk topluluklarında lahmacun popüler bir yemek olarak bilinir ve kültürel olarak oldukça sahiplenilen bir yemektir.

Türkiye’de Şanlıurfa’da, Gaziantep’te ve Kahramanmaraş’ta daha yaygın olarak sahiplenilen lahmacun, daha küçük boyutlarda Çukurova ve çevresinde Tarsus Fındık Lahmacunu olarak bir çeşide de ayrılır.

Ermeniler ve lahmacun

Dünyaca ünlü Ermeni sunucu/oyuncu/model Kim Kardashian’ın 2020’de sosyal medya hesabından ‘Ermeni pizzası’ diye paylaştığı lahmacun, yeni bir tartışmayı başlatmış ve lahmacun kimin, lahmacun hangi ülkenin gibi sorular gündemi işgal etmişti.

Evliya Çelebi’nin tarihi belge niteliğindeki eseri Seyahatnamesi’de geçen, elyazması eserlerde tarifleri olan lahmacun, genel olarak Türk pizzası olarak bilinirken Kardashian’ın söz konusu paylaşımından sonra özellikle Ermeni diasporasının etkisiyle dünyada Ermeni pizzası olarak lanse edildi.

Öte yandan, 2010’ların ortasında Moskova’da açılan “Lamadjo” isimli Ermeni restoranının menüsündeki “Lamadjo” yemeği lahmacun ile aynı usulle yapılıyor. Lamadjo kelimesi okunurken fonetik olarak da lahmacunu andırıyor. İki şubesi bulunan söz konusu restoranın sahiplerinin, lahmacunun Ermeni mutfağının en popüler yemeği olduğunu savunduğu da medyaya yansımıştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir