Laravel, platformlar üzerinde yeni ve özel uygulamalar geliştirmek için kullanılan bir web frame roek olarak bilinir. PHP üzerinden hizmet veren bu sistem, tamamen ücretsiz olmasıyla da öne çıkmaktadır. Açık kaynaklı bir yazılım olan Laravel, tüm kullanıcılara eşit derecede hizmet sunmayı amaçlar.
Web sitelerinin oluşturulmasında ya da çevrimiçi uygulamaların meydana getirilmesinde de esneklik ve yüksek hacimli bir zenginlik sunar. Birkaç çerçeve içinde değerlendirilebilecek Laravel, genel olarak bu hatlar içinde değerlendirilebilir.
PHP dilinin tüm inceliklerini kullanarak, kullanıcıların yaptıkları işlerini kolaylaştırma amacı taşıyan ve güvenlik açısından da önemli destekler sağlayan bir yazılım uygulaması olan Laravel, aynı zamanda bir frame work olarak öne çıkar. Web sanatçıkları olarak adlandırılan, sistem yazılımcıları, aynı zamanda Laravel kullanımında da öncüdür. Mevcut sistemin uygulamasını yaygınlaştırarak farklı platformlarda da öncü olur. Web uygulamalarının geliştirilmesinde büyük bir kullanım oranına sahip olan uygulama, alanında oldukça popülerdir.
Yazımızda Laravel nedir? sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Ayrıca, bu dünyayı anlamak için gerekli birkaç terimi de tanımış olacağız.
Laravel Kullanımı
Veritabanı işlemlerinin gerçekleştirilmesinde öncü olan, aynı zamanda yapısında MVC bulunan Laravel, tüm işlemlere ev sahipliği yapmaktadır. Laravel, web uygulamalarını daha hızlı ve kolay bir şekilde geliştirmeyi sağlayan, açık kaynak kodlu bir PHP framework’tür.
Geliştiricilere sunduğu çeşitli özellikler sayesinde web geliştiricilerinin büyük bir çoğunluğu tarafından tercih edilmektedir. Sunucu tarafında çalışan Laravel ile backend özellikler gerektiren uygulamalar geliştirmek mümkün olmaktadır. Modüler paket sistemi, yetkilendirme sistemi, obje ilişkili haritalaması, komut satırı arayüzü, otomatik test özellikleri ve sanal geliştirme ortamı gibi çeşitli özellikleri ile geliştiricilere büyük kolaylıklar sunmaktadır.
Farklı framework’lerin mevcut parçalarını kullanarak web uygulaması geliştirmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu sayede web uygulamaları daha düzgün yapıya sahip olurken aynı zamanda daha işlevsel hale gelmektedir.
Kütüphaneleri ve dependency kaynaklarını yönetmek için Composer kullanılmaktadır. Laravel’i kurmadan önce Composer’ın kurulması gerekmektedir.
Composer’ı https://getcomposer.org/download adresinden indirip kurabilirsiniz. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra komut satırına “composer” yazarak kurulumu kontrol edebilirsiniz. Yeni Laravel projesi için bilgisayarın herhangi bir dizinininde yeni bir klasör açmak yeterlidir.
Laravel kullanımı birçok açıdan kolaylık sağlamasının yanında, farklı dünyalara da kapılar açmaktadır. Laravel sunduğu özellikler sayesinde birçok avantaj sağlamaktadır. Web uygulamaları daha ölçeklendirilebilir hale gelmektedir. Aynı zamanda geliştirme sürecinde diğer framework’lerin kullanımına izin vermesi sayesinde zamandan tasarruf da sağlanmaktadır.
Kaynakları yönetmek ve organize etmek için ise ad alanları ve arayüzler de kullanılabilmektedir. Ayrıca içerisinde yer alan Composer ve Artisan gibi araçlar da bu avantajlar arasında yer almaktadır. Composer tüm kütüphanelerin ve kaynakların yer aldığı araçtır ve üçüncü parti kütüphanelerin kullanımına Iin vermektedir. Laravel içindeki komut satırı ise Artisan’dır.
Web uygulaması geliştirme sürecinde yardımcı olmaktadır. Buradaki komutlar Sypmhony framework kaynaklıdır.
Laravel İle Neler Yapılabilir?
Laravel sahip olduğu özelliklerle web uygulamalarını yerleştiririr. Laravel uygulamaları ile neler yapılabilir? Sorusu şu şekilde cevaplandırılabilir:
- Laravel’e kendi isteğinize göre işlevler ekleyebilirsiniz. Açık kaynaklı olmasının en büyük avantajı bu. Kullanmaya alışık olduğunuz kod dizileri için kendi paketlerinizi oluşturabilirsiniz. Ya da Composer aracılığıyla kullanıma hazır paketleri aktive edebilirsiniz.
- Laravel ile eksiksiz bir kimlik doğrulama sistemi kurabilirsiniz.
- Object-relational (nesne-ilişkisel) haritalama yapabilirsiniz. Elouse ORM sayesinde veri erişimini çok daha basit bir şekilde yapabilir, veritabanı tablolarını sınıflar olarak görebilirsiniz.
- Düzinelerce önceden oluşturulmuş komut (işte Artisan burada devreye giriyor) ile birlikte gelen CLI isimli bir arayüzü kullanabilirsiniz.
- Laravel’i kullanarak otomatik testlerin avantajlarından faydalanabilirsiniz.