1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Liken Planus Lekeleri Nedenleri – Liken Planus Lekeleri Nasıl Geçer?

Liken Planus Lekeleri Nedenleri – Liken Planus Lekeleri Nasıl Geçer?

Liken Planus Nedir?

Liken planus lekeleri nasıl geçer sorusu, tıbbi kaynaklardan sıklıkla cevap aranan bir sorudur. Bir çeşit cilt hastalığı olarak da kabul edilen liken planus, farklı nedenlerden kaynıklı olarak ortaya çıkabilir. Tedavisi bulunan bu hastalığın etkileri de bir müddet sonra ortadan tamamen kaybolabilir.

Liken planus lekeleri nasıl geçer sorusu üzerinden yola çıkarak biz de bu merak edilen hastalığı sizler için araştırmak istedik. Liken planus üzerine uzman görüşlerini de paylaşarak sizler için nedenleri, belirtileri, sonuçları ve tedavisi üzerine kapsamlı bir yazı hazırlamak istedik.

Liken Planus Nedir?

Her geçen gün liken planus hastasıyım şeklinde beyanlar ile daha sık karşılaşmaya başladık. Hemen hemen her yaşta görülebilen bu rahatsızlık daha çok 30 ila 60 yaş arası yetişkin bireylerde görülebilmektedir. Bu hastalığı da enflamatuvar bir deri hastalığı olarak tanımlamak mümkün olacaktır.

Genellikle genital bölgede ve ağız kısmında görülen liken planus lekeleri, kimi zaman tırnak çevresine de ulaşabilir. Hastalık, tedaviye yanıt vermekte olup aynı zamanda enfeksiyon özelliği taşımadığından dolayı da bulaşıcı değildir. Liken planus lekeleri nasıl geçer sorusu üzerinden de giderek bu hastalığa dair bilinen her şeyi aktarmaya devam edelim.

Liken Planus Nedir?

Liken Planus Lekeleri Nedenleri Nelerdir?

Liken planus lekeleri nasıl geçer sorusuna yanıt aramadan evvel hastalığın nedenlerine kapsamlı bir şekilde bakalım. Liken planus, nedeni net olarak bilinmese de bazı genetik faktörler nedeniyle baş gösterebilen bir hastalıktır. Aynı zamanda bu hastalığın çeşitli bağışıklık sistemi bozuklukları ile de ilişkili olduğu ifade edilmektedir. İşte, uzmanlar tarafından da bilinen liken planus nedenleri:

  • Çeşitli genetik ve kalıtsal faktörler liken planus hastalığına neden olabilir.
  • Hepatit C hastalığının kalıcı semptomu olarak liken planus lekeleri görülebilir.
  • Stres
  • Sıkça antibiyotik kullanılması durumu da hastalığın nedenleri arasında yer alır.
  • Diyabet, kalp, tansiyon gibi kronik rahatsızlıklar.
  • Cıvalı dolgu yaptıran kişilerde görülen alerjik reaksiyonlar.

Liken Planus Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Liken planus lekeleri nasıl geçer sorusuna yanıt ararken elbette bu hastalığın belirtilerini de biliyor olmak gerekmektedir. Liken planus lekeleri nasıl geçer sorusuna yönelik daha net yanıtlar alabilmek adına gelin hastalığın en yaygın belirtilerine yakından bakalım:

  • Genital bölgede ya da ağız çevresinde görülen pembe ve mora çalan lekeler hastalığın en yaygın belirtisidir.
  • Genital bölgede hem leke hem de ağrı görülüp hissedilmesi durumu.
  • Lezyonlarda görülen ve ince beyaz çizgileri andıran lekeler.
  • Saç derisinde kaşıntı hali. Kaşıntı şiddetli ve saç döküntüsüne neden oluyorsa bu durumlar da hastalık için belirti kabul edilebilir.
  • Geceleri hissedilen yoğun kaşıntı hali.
  • Tırnaklarda güçsüzlük, soyulma ve çabuk kırılma.
  • Diş etinde ve dil çevresinde görülen beyaz lekeler.

Liken planus, yukarıdaki belirtilerin birkaç tanesi bir arada görüldüğü taktirde teşhis edilebilmektedir. Özellikle de ilk maddede de yer alan bölgesel kızarıklar hastalığın habercisi olabilir. Sizde de bu belirtilerden en az 2 – 3 tanesi varsa uzman bir hekime başvurmanız faydalı olacaktır. Teşhis konulduktan sonra da liken planus lekeleri nasıl geçer sorusuna yoğunlaşabilirsiniz.

Liken Planus Nedir?

Liken Planus Lekeleri Nasıl Geçer?

Liken planus lekeleri nasıl geçer sorusuna yönelik tıbbi anlamda da verilebilecek oldukça etkili yanıtlar mevcuttur. Liken planus ilaçları ve tedavi yöntemi olan bir hastalıktır. Doğru uygulanan tedavi ve azim ile hastalığın birkaç senede tamamen iyileşmesi söz konusu olacaktır. Liken planus kesin çözüm için de uzman hekiminiz tarafından verilen tedavi yöntemlerini aksatmadan uygulamanız gerekecektir.

İşte, uzmanlar tarafından da açıklanan liken planus lekeleri nasıl geçer sorusuna yönelik en etkili yanıtlar:

1-     Antihistaminik İlaç Tedavisi Yöntemi

Liken planus lekeleri nasıl geçer sorusuna ilk olarak etkili bir ilaç tedavisi ile yanıt verilmektedir. Liken planus lekeleri nasıl geçer diye sorarken bu hastalığın da bir tür alerjik reaksiyon olduğu düşünülebilir. Bunun için de özellikle de kaşıntının ve döküntünün yok olması adına hekimler tarafından antihistaminik ilaçlar tavsiye edilir.

2-     Kortikosteroid Krem Tedavisi

Liken planus lekeleri nasıl geçer sorusuna çeşitli krem ve merhemlerin kullanılması ile de yanıt vermek mümkündür. Liken planus lekeleri nasıl geçer ve tamamen ortadan kaybolur sorularının en doğru yanıtı uygulanan krem tedavisidir. Vücutta görülen lekelerin üzerine uygulanan krem ve merhemler ile hastalığın belirtilerinin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olacaktır.

Kortikosteroid içerikli bu kremlerin düzenli olarak kullanılması ile de net bir sonuç alınması mümkün olacaktır. Eğer krem ve merhemlerin etkisi azalmış ya da hiç görülmemiş ise de o zaman hekiminiz size kortikosteroid içeren enjeksiyonları uygulayabilir.

3-     Fototerpi Yöntemi ile Tedavi

Liken planus lekeleri nasıl geçer sorusuna fototerapi yöntemi ile de çözüm bulmak mümkündür. Liken planus lekeleri nasıl geçer sorusu için verilen başlıca yanıtlardan biri de fototerapi yöntemidir. Seanslar halinde alınan fototerapi, kısa süre sonra lezyonların tam olarak ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Lezyonların çokluğu ve hastalığın durumu da liken planus lekeleri nasıl geçer sorusuna verilen yanıtları etkileyebilir. Çoğu zaman liken planus sarımsak ya da diğer bitkisel çözümlerin de yer aldığı bazı kaynaklar görmeniz de mümkündür. Bu tip liken planus karbonat gibi vde yapılan uygulamalara çok fazla kulak asmamanız ve tıbba güvenmeniz gerekmektedir.

Liken planus için bu alanda uzman hekimler tarafından uygulanan fototerapi ve diğer yöntemlere güvenerek soruna çözüm bulabilirsiniz. Tedavi açısından zengin olan bu rahatsızlığı uygulanan doğru yöntemler sayesinde tam olarak atlatabilirsiniz. Bunun için de belirti görmeniz halinde derhal size en yakın olan uzman hekime başvurarak gereken testleri yaptırabilirsiniz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir