Liken Planus Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi 

featured

Liken planus bütün yaş gruplarında görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın meydana gelmesinde birçok farklı neden olabilir. Kronik olarak meydana gelen bu hastalık kötü huylu değildir. Ayrıca bulaşıcı olmaması nedeni ile endişe etmeyi gerektiren bir rahatsızlık değildir. Zaman içerisinde ağız ve tırnak bölgesine de etki edebilir. 

Hastalığın etkisi kullanılan bazı ilaçlar ya da var olan bazı hastalıklarla daha da artar. Hepatit B, enfeksiyonlar ve çeşitli mikroplar bu hastalığın şiddetinin artmasına neden olur. Hastalık vücudun birçok farklı noktasına etki edebilir. En önemli etkisi ise ciltte meydana gelen döküntülerdir. Ortalama 1 santim büyüklüğünde olan döküntüler hastalığın etkileri arasında yer alır. 

Liken planus hastalığı nedeni ile meydana gelen döküntüler genel olarak mor renge sahiptir. Belirli bir kısmı parlak olur ve biraz kabarık bir görüntüye sahiptir. İlk başta kırmızı olması nedeni ile döküntüler ile anlaşılamayabilir. Fakat zaman içerisinde döküntüler mor renge döner. Belirli bir tedavi yöntemi bulunmaz, fakat hastalığın belirtileri önlenebilir. 

Genel olarak stres nedeni ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Yemek borusu, genital bölge, bacak, ağız, dilde meydana gelen döküntüler ile belirti anlaşılabilir. Hastalığın nedeni kesin olarak bilinmez ancak viral enfeksiyonların neden olduğu düşünülür. Ayrıca bağışık sistemi zayıf olan kişiler de risk altında bulunur. 

Liken Planus Neden Olur? 

Liken planus neden olur sorusu oldukça fazla sorulur. Bu hastalığın görülmesindeki ilk nedenlerden birisi kişinin stres altında olmasıdır. Ev ve aile hayatında stres sahibi olan kişiler bu hastalığa yakalanabilirler. Ayrıca stresli bir iş ortamında olan kişiler de risk altında bulunur. Stres sahibi olan kişiler her yaş grubunda bu rahatlığa sahip olabilirler. 

Hepatit C ve Hepatit B gibi hastalıklar da liken planusa neden olur. Karaciğerde meydana gelen rahatsızlıklar da bunu destekleyici etkide yer alır. 

İlaç kullanan kişilerde liken planus görülme olasılığı daha fazladır. Özellikle tedavi için antibiyotik kullanan kişiler risk altında yer alır. Çeşitli tansiyon ilaçları da hastalığın tetikleyicisi olarak yer alır. 

Liken Planus Belirtileri 

Liken planus belirtileri arasında sivilceye benzeyen kabarıklıklar yer alır. Kabarıklıklar ilk olarak kırmızı renkte meydana gelir. Zaman içerisinde mor renge dönüşür ve sivilce görünüme sahiptir. Uzaktan bakıldığı zaman ciltte pullu bir görünüm meydana gelir. Kaşıntı hastalığın en önemli belirtileri arasında yer alır. Hastalığın sürecine bağlı olarak kaşıntılar daha da artabilir. Kabarıklar en çok ayak bileklerinde ve el bileklerinde görülür. 

Aynı zamanda kişinin kafa derisinde de benzer etkiler görülebilir. Saçta meydana gelen şiddetli dökülme de belirtiler arasında bulunur. Eğer hastalık tırnaklara sıçrar ise birden kırılmalar meydana gelir. Sert yapıdaki tırnaklar bile bir anda kırılır. Ağızda ise kişinin yemek yemesi oldukça zorlaşır. 

Liken Planus Tedavisi 

Liken planus tedavisi uygulamadan iyileşme gözlemlemek de mümkündür. Kişiler genel olarak birkaç ay içerisinde kendiliğinden tedavi olduklarını görebilirler. Fakat hastalık esnasında belirtiler şiddetlenir ise doktor tedavisi gerekebilir. 

Tedavi hastalığın iyileşmesi için değil, belirtilerini azaltmak amacı ile yapılır. Bu nedenle doktor genel olarak ağrı kesici etkisi bulunan ilaçlar verir. Özellikle hap ya da kremler hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında yer alır. Hastalık sürecinde kişiler bitkisel tedavi de uygulayabilirler. Ancak yanlış tedavinin uygulanması sonucunda daha şiddetli etkiler görülebilir. Tedavi süresince asitli yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gereklidir. Ayrıca alkol ve sigara kullanımı da hastalığı olumsuz yönde etkiler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir