Maaş Bordrosu Nasıl Alınır?

featured

Maaş bordrosu, çalışılan kurum tarafından düzenli olarak her ay tutulan resmi bir evraktır. İşe girilen gün itibariyle maaş bordrosunun istendiği güne kadar geçen zamandaki tüm maaş bilgisini sunmaktadır.

Çalışanın aldığı net ve brüt maaş bilgisi, sigorta primleri ya da kesintilere dair detaylar bordrodan öğrenilebilir. İş yerinin tüm bölümlerini tek tek ve toplu olarak gösteren listelerden oluşur. İşçinin bilgiler ise ücret hesap pusulası şeklinde hazırlanmalıdır. Maaş bordrosunda TC kimlik numarası, isim – soy isim, SGK sicil numarası, vergi numarası ve imza bulunmalıdır. Özellikle maaş dönemlerinde merak edilen “maaş bordrosu nasıl alınır” sorusunun cevabı ise hayli basittir.

Maaş Bordrosu Nasıl Alınır?

Kamu kurumlarında çalışan kişiler, düzenli olarak her ay devletten maaşlarını almaktadır. Kamu çalışanları, maaş bilgilerini Maliye Bakanlığı bünyesinde yer alan maliye kuruluşlarından alabilirler.  Bunun yanında, E-Devlet kapısı üzerinden de maaş bordrosu bilgilerine ulaşılabilir. 

Özel sektör çalışanları ise maaş bordrolarını çalıştıkları iş yerlerinden talep edebilirler. Bunun için ilgili kurumun muhasebe bölümüne başvurmaları gerekmektedir.

Maaş Bordrosu Nerede Kullanılır?

Maaş bordrosunun farklı kullanım alanları ve şekilleri olabilmektedir. Farklı kurumlara, farklı amaçlarda yapılan başvurularda ilgili kurum tarafından maaş bordrosu istenebilir. Aynı zamanda kredi başvurusu gibi banka işlemlerinde de maaş bordrosuna ihtiyaç duyulur. Oldukça önemli bir belge olması nedeniyle dikkatli kullanılması ve gerekmeyen durumlarda paylaşılmaması gerekir.

E – Bordro Sorgulama Nasıl Yapılır?

Maaş bordrosu, hızlı ve kolay bir şekilde E-Devlet uygulaması üzerinden alınabilir. Bunun için ilk olarak TC kimlik numarası ve şifre ile sisteme girip sorgulama yapmak gerekir. Ancak E-Devlet üzerinden yalnızda kamu çalışanları sorgulama yapabilirler. E-Bordro sorgulama işlemleri için şu adımlar izlenmelidir:

  • E-Devlet uygulaması ya da internet sitesine giriş yapılmalıdır. Giriş yapmak için  şifre, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ya da internet bankacılığı seçeneklerinden biri tercih edilebilir. 
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra  E-Hizmetler bölümüne girebilir ya da arama butonuna almak istediğiniz hizmeti yazabilirsiniz.  
  • Daha sonra Maliye Bakanlığı E-Bordro Sorgulama hizmetine tıklayın ve maaş bordronuzu görüntüleyin.
  • Maaş bordrosu bilgileri önünüze geldikten sonra sayfada yer alan “Yazdır” butonuna tıklayarak çıktı alabilirsiniz.

Özel Sektörde Çalışanlar Nasıl Maaş Bordrosu Alır?

E-Bordro sorgulama ve alma işlemleri, online olarak kolay bir şekilde yapılabilir. Ancak bu hizmet seçeneğine sadece devlet memurları ulaşabilmektedir.  Özel sektör çalışanları ve 4C ya da farklı şekilde sözleşmeli olarak çalışan kişiler, bu sistemden üzerinden maaş bordrosu alamaz.

Özel sektör çalışanları, maaş bordrosu almak istediklerinde kamu çalışanlarından farklı bir yol izlemek zorundadır. Maaş bordrosu almak isteyen özel sektör çalışanları, çalıştıkları kurumun ilgili departmanlarına başvurmalıdır. Bunun için insan kaynakları ya da muhasebe departmanlarına başvurulabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir