Malware Nedir? Malwarebytes Anti-malware Nasıl Kullanılır?

featured

Kötü amaçlı olduğu bilinen yazılımların genel ismine Malware denilir. İngilizce Malicious Software ifadesinden kısaltılan bu yapı, bilgisayarların daha yavaşlamasına neden olurken bir yandan da çökmesine ya da bilgisayarda bulunan bilgileri çalan uygulamaların bütünü olarak bilinir.

Malware grubu içerisinde virüs Truva atı ile bilinen trojan, arka kapı ismi ile bilinen Backdoor, solucan ismi ile bilinen Worm, reklam yazılımı ismi ile bilinen Adware gibi birçok kötü amaçlı programlar giriyor. Malware gibi kötü amaçlı olan yazılımlar bilgisayar üzerinde oldukça tehlikeli oldukları bilinir.

Birçok kullanıcı bilgisayarlarında önemli bilgi barındırmadıkları için her ne kadar Malware bulaşsa bile bir şey olmaz düşüncesine sahip oluyor. Fakat bu düşünce şekli çok yanlıştır. Bu kötü amaçlı yazılımlar sadece bilgisayarın yavaşlamasına neden olmakla sınırlı kalmaz.

Bazı yazılımlar bilgisayarlar üzerinde bot görevi görmelerine neden olarak uzaktan başka kişilerin bilgisayarları kontrol etmelerine yardımcı olabilir. Uzaktan bilgisayara erişmeyi başaran kişiler sadece kötü niyetli olacakları için kişilerin bilgisayarları üzerinden devlete ya da kurumlara karşı farklı siber saldırılar gerçekleştirebilir.

Kişiler farkında bile olmadan isimleri siber suçlar arasına girebilir. Birçok olumsuz zararı olacağı için bu tür kötü amaçlı yazılımlar bilgisayara bulaştığı zaman programlar ile bunları ortadan kaldırmak gerekir.

Malwarebytes Anti-malware Nasıl Kurulur?

Kötü amaçlı yazılımlardan korunmak için en çok tercih edilen virüs programı Malwarebytes Anti-Malvere kurulumu çok basittir. Belirli adımları takip etmek yeterlidir. Program için;

  1. Google Chrome tarayıcısının arama kısmına Malwarebytes yazıldıktan sonra arama tuşuna basılmalıdır.
  2. Ekranda çıkan sayfalardan Malwarebytes.com adresine giriş yapılmalıdır. Genel olarak ilk sırada yer alır.
  3. Sayfaya giriş yaptıktan sonra orta kısımlara kadar inilmeli ve ortada yer alan indirmek için bulunan iki bağlantıdan indirme kısmına basılmalıdır. Bir tanesi satın alma kısmına yönlendirme yaparken bir tanesi direk indirme kısmına yönlendirecektir. Bunun için download kısmına tıklanmalıdır.
  4. Butona bastıktan ortalama 30 ila 40 saniye sonra indirme işlemi başlayacaktır ve indirme tamamlandığı zaman ekranın sol alt kısmında dosya çıkacaktır.
  5. Dosya indiği zaman indirme simgesine dokunarak program çalıştırılabilir.
  6. Malwarebytes virüs programı bilgisayarlarda kurulan tüm programlar gibi standart bir şekilde kurulumu yapılacaktır.
  7. Türkçe dil seçeneği olmadığı için English kısmı seçili kalmalı OK dedikten sonra sürekli next kısmına basılmalıdır.
  8. Accept the agreement seçeneği de işaretlendikten sonra yeniden next kısmına basılır.
  9. Herhangi bir değişiklik yapmadan Install kısmı gelene kadar önümüze gelen tüm sekmelerde next seçilir ve son Install kısmı geldiği zaman bu kısma tıklanır.
  10. Program kurulum aşamaları tamamlandığı zaman en sonda çıkan finish kısmına tıklanır ve kurulum tamamlanır.

Malwarebytes Anti-malware Nasıl Kullanılır?

Kötü yazılımlardan korunmak için tercih edilen Malwarebytes kullanımı da oldukça basittir. Bunun için;

  1. Virüs veri tabanı güncellemesi bitene kadar beklenmelidir ve Updates yazan kısımda Current bilgisi görüldüğü zaman Scan Now kısmına tıklanarak tarama başlatılır.
  2. Tarama işleminin tamamlanması sırasında bilgisayarda yüklü olan tüm verilere göre tarama süresi değişiklik gösterir.
  3. Tarama bittiği zaman eğer bilgisayarda kötü amaçlı virüs varsa ekranda bu çıkacaktır. Bunun için Quarantine Selected yani seçili olanları karantina kısmına taşı butonuna basarak işlemler kaldırılır.
  4. Ekrana gelen uyarıya da yes dedikten sonra bilgisayar kapanarak yeniden başlatılacaktır.

Bilgisayar kendiliğinden kapanarak yeniden başladığı zaman artık bilgisayarda kullanımlar kaldığı yerden zararsız bir şekilde devam edecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir