Neden Sonbaharda Yapraklar Dökülür?

Sonbaharda Yapraklar Dökülür?

Her canlı, yaşadığı ortamdaki sıcaklık ve diğer faktörlere uygun olacak şekilde hayatını şekillendirmektedir. Bulunduğu ortamdaki mevsime göre hareket eden canlılardan biri de ağaçlarıdır. Ağaçlar, yılın belirli zamanlarında çiçek açmakta, meyve vermekte ve yaprak dökmektedir. Bitkilerin yaprak dökme nedeni konusunu araştıran bireyler, ağaç ve bitkilerin de mevsime uygun olacak şekilde değişimlere uğrayarak hayatta kaldıklarını bilmelidir.

Sonbaharda Yaprakların Dökülme Nedenleri

Sonbaharda çoğu ağacın yapraklarında sararma ve dökülmeler görülmektedir. Bitkiler neden sonbaharda yapraklarını döker sorusuna yanıt arayan insanlar, sonbahar aylarının ağaçlar için verimsiz bir dönem olduğunu ve bu nedenle bitkilerin yapraklarında değişiklikler görüldüğünü bilmelidir. Ağaçların yaprak dökme döngüsü ile ilgili detaylı bilgi almak için aşağıdaki listede belirtilen açıklamalara göz atabilirsiniz.

  1. Sonbahar mevsiminde hava soğuk ve kuru olmaktadır.
  2. Soğuklardan dolayı toprak sertleşmekte ve kurumaktadır.
  3. Sonbaharın gelmesiyle birlikte güneş çok fazla ısı sağlayamamaktadır.
  4. Toprağın kurumasından dolayı, ağaçlar yapraklarına su iletmekte güçlük çekmektedir.
  5. Ağaç ve bitkiler, bu dönemlerde yapraklara su iletimi yapmaktansa, bu suyu gövdesinde tutmakta ve hayatta kalmaktadır.
  6. Bitkiler, yapraklarına su iletilmesini durdurmak için dallar ile yapraklar arasında olan bu kanalları kapatmaktadır.
  7. Yapraklara su iletimi sağlanamadığından dolayı yapraklar susuzluktan sararmaktadır.
  8. Kapanan kanallarda küçük mantarlar meydana gelerek yapraklara baskı uygular.
  9. Sararan yapraklar, bir süre sonra güçsüz hale gelerek bağlı oldukları daldan kopmakta ve yere düşmektedir.
  10. Sonbahar ayı bittikten sonra güneş ve su miktarı arttığı için ağaçlar tekrar yeşermeye başlamaktadır.

Bu döngü sayesinde her bitki kötü ortam koşullarında da yaşamını sürdürmeye devam edebilmektedir. Bu nedenle bitkilerin mevsim geçişlerinde yapraklarının sararıp dökülmesi, olağan bir süreçtir. Bu da demek oluyor ki, her yaprak döken bitki ya da ağaç hasta değildir.

Sonbaharda Yapraklar Dökülür?

Yapraklar Hangi Ayda Dökülür?

Doğadaki döngü gereği bitkiler belirli dönemlerde yeşermekte, belirli dönemlerde ise yapraklarını dökmektedir. Yapraklar hangi ayda dökülür sorusunu yönelten bireyler, yaprakların çoğunlukla sonbahar ayına girildiği dönemde döküldüğünü bilmelidir.

Ağaçlar, sonbahar aylarına girildiği zaman hayatta kalabilmek için yapraklarını dökmektedir. Çünkü sonbahar ayında su ve hava şartları uygun olmadığı için yaprakları besleyecek yeterli besin bulunmamaktadır. Bu nedenle ağaçlar, toprakta az miktarda olan suyu kök ve gövde için kullanmakta ve yaprakların bu dönemlerde dökülmesi için su kanallarını kapatmaktadır.

Bütün Bitkilerin Yaprakları Kışın Dökülür Mü?

Her bitki, aynı oranda sıcaklık ve suya ihtiyaç duymamaktadır. Bu nedenle bütün bitkilerin yaprakları kışın dökülür mü sorusuna verilecek yanıt olumsuzdur. Zira bazı bitkiler kuru ve soğuk havalarda dayanıklılık sergileyebilmektedir. Örnek vermek gerekirse, çam ağacı kışın yapraklarını dökmemektedir. Ancak çam ağaçları yıl içerisinde kendi yapraklarını yenilme özelliğine sahiptir.

Bütün bitkiler, aynı çevresel koşullara ihtiyaç duymadığı için aynı mevsimde değişkenliğe uğramamaktadır. Bazı bitkilerin en ideal yetişme ortamı soğuk iken, bazılarınınki ise sıcaktır. Bu nedenle her bitkinin aynı mevsimde yaprak döktüğünü söylemek doğru değildir.

Sonbaharda Yapraklar Ne Renk Olur?

Her ağacın kendine has özellikleri bulunmaktadır. Bu nedenle sonbahar yaprak rengi, her ağaç için aynı olmayabilmektedir. Çoğu ağaç, sonbahar mevsiminde yapraklarının solmasını sağlamaktadır. Solan yapraklar, genellikle sarı renk almaktadır. Ancak bu renk, her solan yaprak için aynı olmayabilmektedir. Solan yapraklar turuncu, bej, krem rengi, kırmızı gibi farklı renklere bürünebilmektedir. Bu yaprak rengi değişimleri, tamamen ağacın yapısına bağlıdır. Ancak sonbahar yaprak rengi genel olarak sarıdır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir