Noterden İhtarname Çektikten Sonra Ne Yapılmalı?

Noterden İhtarname Çektikten

İhtarname; Noterlik Kanunu kapsamında yer alan 98. maddeye göre hak ve isteklerin, hukuka uygun şartlarda talep edilmesine olanak sağlar. Bu hak ve isteklerin yazılı şekilde bildirilmesi, ilgili kurumların haberdar edilmesi ihtarname ile mümkündür. Noter vasıtasıyla alınan ve kurum ya da kişiye iletilen ihtarname, dava yoluna gidilmeden önceki adım olarak da değerlendirilebilir.

Noterden İhtarname Çektikten İhtarname Nasıl Çekilir?

İhtarname göndermek için noterlere başvuru yapılması gerekir. İhtarname çekmek olarak da tanımlanan bu işlemin hukuki değer taşıması için yasalara uygun hazırlanması şarttır. Her şeyden önce ihtarname çekilmesi için sözleşmede yer alan ödeme zamanı geçmiş olmalıdır. Aynı zamanda ihtarnamenin noter üzerinden tebliğ edilmesi önemlidir. Noter aracılığıyla tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersiz kabul edilir.
Bunun yanı sıra, avukatlar aracılığıyla ihtarname çekme zorunluluğu bulunmaz. Kişiler notere giderek, kendi başlarına işlem başlatabilir. Bunun için taleplerini belirten bir ihtarname metni hazırlamaları yeterlidir. Ancak doğru ve usulüne uygun bir ihtarname çekmek için avukatlardan destek almak faydalı olacaktır. İhtarname çekerken yapılabilecek hatalar yüzünden mağduriyet yaşanabilir ya da belge geçersiz hale gelebilir.

Noterden İhtarname Çektikten Sonra Ne Yapılmalı?

Noterden ihtarname çekmek, oldukça kolay ve hızlı sonuçlanan bir işlemdir. Ancak kişilerin en çok merak ettiği konuların başında ihtarname çekildikten sonra ne yapılması gerektiği gelmektedir. Bu durum ihtarnameye konu olan istek ve hak talebi hususunda değişim göstermektedir. Genel olarak ifade etmek gerekirse; ihtarname çekildikten sonra 15 günlük süre tamamlanana kadar beklenmelidir. Sonrasında karşı tarafın işlem başlatmaması üzerine gerekli yasal yollara başvurulabilir.

Noterden ihtarname çektikten sonra yapılması gerekenleri işçi ve kiracı üzerinden şu şekilde açıklamak mümkündür:

• İşçiye ihtarname çektikten sonra ihtarname işçiye ulaşmazsa; işçi işveren beyanından haberdar olmaz. Bu sorunun oluşmaması için işçinin ikametgah bilgilerine dikkat edilmelidir. İşçi ihtarnameyi aldıktan sonra ise iş akdinin feshi gerekiyorsa; çıkış işlemleri başlatılır. Ancak yargıya taşınması gereken bir durum söz konusuysa, avukata başvurulmalıdır.
• Kiracılar için durum daha farklıdır. Kiracı 30 gün sonunda hala kira ödememişse, mülk sahibi ihtarname çekme hakkına sahiptir. İhtarname ile kiracıya 30 gün içinde borcunu ödemesine yönelik uyarı gönderilir. 30 günlük süreç içinde kiracı ödeme gerçekleşmezse, icra takibi başlatılır. Kiracı, 7 gün içerisinde icra takibine itiraz edebilir. Ancak etmediği takdirde, İcra Mahkemesinde tahliye talepli dava açılabilmektedir.

Noterden İhtarname Çektikten

İhtarname Süresi Kaç Gündür?

İhtarname süresi, çeken kişinin öngördüğü süre üzerinden belirlenebilir. Aynı şekilde ihtarnamenin içeriğine ve konusuna göre de değişim gösterebilmektedir.
Kira sözleşmelerinde, kiracı borcunu ödemediğinde; mülk sahibi 30 günlük süre vererek ihtarname gönderebilir. Daha kısa süreli kira sözleşmelerinde ise süre 6 güne kadar düşürülebilmektedir.
Buna ek olarak kiracının tahliyesini içeren ihtarnameye itiraz süresi ise 7 gün olarak belirlenmiştir. İcra takibi süreci kapsamında gönderilen ihtarnameye itiraz süresi de 7 gündür.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir