Özgürlük Heykeli Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Özgürlük Heykeli Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Amerika Birleşik Devletleri’nin sembollerinden birisi olan Özgürlük Heykeli dünyanın en ünlü heykeli olma unvanına sahiptir. Amerika’nın New York şehrinde bulunan Özgürlük Heykeli, 134 senedir Amerika deyince akla ilk gelenler arasındadır. Özgürlük Anıtı ya da Özgürlük Heykeli olarak bilinen bu eser, Amerika’nın New York şehrindeki Liberty(Özgürlük) adası üzerinde bulunmaktadır. 1886 senesinde açılışı yapılan Özgürlük Heykeli, Fransa’dan uzun süren bir deniz yolculuğu ile New York’a getirilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nin bağımsızlığını ilan etmesinin 100. yılı şerefine Fransa tarafından hediye edilen Özgürlük Anıtı 4 Temmuz 1886’da şu anki yerine konulmuştur. Özgürlük Anıtı’nda sembolize edilen kadının başındaki taç 7 sivri ucu 7 kıtayı ya da 7 denizi simgelemektedir. Heykel 46 metre yüksekliğindedir ancak anıtın kaidesi de hesaba katıldığında toplam yüksekliği 93 metre ulaşmaktadır. Özgürlük Heykeli’nin sağ elinde bir meşale, sol elinde de bir tablet bulunmaktadır. Tabletin üzerinde Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin yayınlandığı 4 Temmuz 1776 tarihi yazılıdır. Ayrıca bu heykel heykeltıraş Bartholdi tarafından yapılmıştır.

Özgürlük Heykeli’nin Hikâyesi

Özgürlük Heykeli’nin New York macerası öncesi çok ilginç bir hikâyesi var. Bu hikâye Mısır’ın Port Said Limanı’ndan başlamıştır. İlk önce Süveyş Kanalı’nın girişine bir heykel yapılması için Bartholdi’ye Sultan Abdülaziz tarafından belli bir para ödeniyor ve sipariş veriliyor. Bartholdi de hemen işe koyuluyor ve Paris’teki atölyesinde heykeli yapmaya başlıyor. Ancak Mısır’daki karışıklıklardan dolayı Mısır Hıdivi, heykelin getirilmesine Süveyş Kanalı’na getirilmesine onay vermiyor. Bunun nedenle Özgürlük Heykeli bir süre boyunca Paris’te, Bartholdi‘nin atölyesinde bekletiliyor. Daha sonra ise New York’a, ABD’nin bağımsızlığının 100. yılı şerefine gönderiliyor ve o günden bu güne kadar ABD’nin simgelerinden biri oluyor.

Özgürlük Heykeli Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Özgürlük Heykeli’nin Bölümleri

Özgürlük Heykeli’nin toplamda adet bölümü bulunmaktadır. Bu bölümler aşağıda sıralanmıştır:

Heykel: Bir ayağında kırılmış zincirler bulunur. Sağ ayağı öne doğru uzanmıştır ve adım atar gibi gözükür. Bu zulümden ve kölelikten kurtularak, özgürlüğe adım atmayı simgelemektedir. Heykelin tasarımında üç farklı iddia ortaya atılıyor. Bazıları model olarak Singer’in kurucusunun eşi Eugenie Boyer’in kullanıldığını iddia ediyor. Bazıları da heykeltıraş Bartholdi’nin annesini model olarak kullandığını iddia öne sürüyorlar. Diğer bir kesim ise Roma Tanrıçası Libertas’ın kullanıldığını iddia ediyor.
Kitabe: Amerikalıların imzaladığı Bağımsızlık Bildirgesi’ni simgelemektedir. Bu kitabenin üstünde bildirgenin imzalandığı tarih olan 4 Temmuz 1776 yazılıdır. Bu nedenle her 4 Temmuz gününü Amerikalılar Bağımsızlık Günü olarak kutlarlar.
Taç: Tepesinde 7 tane sivri uç bulunur. Uçların her biri bir kıtayı ya da okyanusu simgeler. Bu uçların her bir tanesi 9 fit uzunlukta ve 150 ton ağırlıktadır. Tacın içinde ise 10-15 kişinin sığabileceği boş bir alan bulunmaktadır.
Meşale: Bakır üzerine altın kaplama yapılarak inşa edilen meşale, heykelin sağ elinde ve havaya uzatılmış şekilde durmaktadır. Sık sık yıldırım çektiği için son olarak 1984 yılında restore edilmiştir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir