Palm Yağı Nedir?

Palm Yağı Nedir?

Son yıllarda gıda alanında ön plana çıkan içeriklerden birisi olan palm yağı hakkında beslenme süreçleriyle ilgili merak edilen pek çok ayrıntı mevcut. Çok sayıda farklı üründe kullanıldığını bildiğimiz palm yağının içeriği nedir, faydalı ya da zararlı bir gıda mıdır? Birlikte değerlendirelim:

Palm Yağı İçeriğinde Ne Var?

Bir diğer adıyla palmiye ya da hurma yağı olarak bilinen palm yağı; palmiye meyvesinden alınan ve yarı katı yapıya sahip, bitkisel bir yağ çeşididir. Gıda sektöründe özellikle hazır besinlerin içinde sıklıkla kullanıldığını bildiğimiz palm yağı; bunların dışında biyoyakıt olarak ve kozmetik içeriklerinde de kullanılmaktadır. Palm yağı ile ilgili dikkat çeken özelliklerden birisi; yağ üretilirken çevre üzerinde oluşturulan olumsuz etkiler olmaktadır. Malezya, Endonezya gibi palm yağının sıklıkla üretildiği bazı ülkelerde; yağmur ormanlarının tahrip edilerek üretim alanlarına dönüştürüldüğü bilinmektedir.

Palm Yağı Hangi Ürünlerde Bulunur?

 Palm yağı nerelerde kullanılır? Günümüzde pakette hazır gıdaların birçoğunda kullanıldığı bilinmektedir. Yemeklik yağ olarak bir gün dondurmalarda, margarinde, hazır yemek çeşitlerinde, pizza hamurunda, şekerlemelerde, çikolata, bisküvi ve kurabiye gibi çok sayıda farklı üründe palm yağı kullanılmaktadır. Aynı zamanda şampuan, sabun, ruj, sıvı deterjan gibi pek çok farklı ürün içeriğinde bulunmaktadır.

Palm Yağı Nedir?

Palm Yağı Faydalı mı Zararlı mı?

Palm yağı zararlı mı sorusu, son dönemlerde sıklıkla dile getirilmektedir. Bir süredir farklı markalar dolayısı ile gündeme gelen konu, palm yağının kansorejen olup olmadığı tartışması ile devam etmektedir. Kimi uzmanlara göre zararlı içeriğe sahip oldu kesin olarak bilinmekte, kim uzmanlar da bu konuda yeterli araştırmanın yapılmadığını düşünmektedir. Ancak palm yağının bu tarz çok sayıda tartışmaya konu olduğu bilinmektedir.

Hazır gıdalarda bulunan pek çok içeriğin zararlı olduğu bilinen bir gerçek. Bununla birlikte palm yağı da hazır gıdalarda sıklıkla kullanılan bir içeriktir; bu anlamda daha fazla araştırma yapılması gerektiği düşünülmektedir. Palm yağı çok yaygın olarak üretilen ve kolaylıkla elde edilebilen bir içeriğe sahip olduğu için; pek çok firma tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Palm yağı; palmiye bitkisinin çekirdeğinden üretilebildiği gibi; aynı zamanda meyvenin taze kısmından da elde edilmektedir. Palm yağı konusunda dikkat çeken ve pek çok firmanın tercih olmasının sebeplerinden biri; bu yağ çeşitlerinin uzun raf ömrüne sahip olmasıdır. Oda sıcaklığındaki hali yarı katı özellikle olurken, ısıtılabilme özelliğine sahiptir ve katı yağ ile margarinlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Palm yağı oluşturulurken; mevcut kokusunun ve kırmızı rengin önüne geçmek amacıyla yüksek sıcaklıklarda ısıtılması, kim atık maddelerin ortaya çıkmasına sebep olduğu için kanserojen olduğu düşünülmektedir.

Palm Yağı Kullanımı İle İlgili Ayrıntılar

Palm yağı kullanımı söz konusu olduğunda; 2014 senesinde Avrupa Birliği tarafından çıkarılan bir yasa ile firmaların kullanımında farklılığa gidilmiştir. Daha doğrusu gıda içeriklerinde palm yağı kullanan firmaların; bunu açık şekilde ürün listesinde belirtmesi zorunlu hale getirilmiştir. Ancak şu anda gıda ürünlerinde geçerli olan bu durum; kozmetik ürünlerinde geçerli değildir.

Firmalar genel olarak erime derecesinin oldukça yüksek olması ve trans yağ içermemesi gibi sebeplerden palm yağı kullanımını tercih etmektedir. Ancak 200 dereceyi aşan ısıtma dereceleri ve rafine işlemleri dolayısıyla; palm yağının diğer bitkisel yağlara oranla çok daha fazla kansorejen madde ortaya çıkarttığı düşünülmektedir. Aynı zamanda yukarıda bahsedildiği şekilde palm yağı üretiminin çevreye verdiği ciddi zararlar da göz önünde bulundurulduğunda; bu yağ çeşidin üretilmesi ve kullanımı oldukça tartışmalı bir hal almaktadır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir