Parmak Titremesi Neden Olur?

Parmak Titremesi Neden Olur?

Pek çok kişinin zaman zaman yaşayabildiği; bazı durumlarda uzun süreli de olabilen parmak titremesi neden olur? Titreme, temel olarak bulunduğu bölgedeki kasların kasılması ve gevşemesi şeklinde tanımlanabilir.

Genelde halk arasında devamlı parmak kütletmenin kireçlenmeye sebep olacağı inancı yaygındır. Parmak kütletme ya da çıtlatma olarak tabir edilen uygulamanın; eklemleri zorladığı doğrudur ancak parmaktaki titremeye neden olduğuna dair herhangi bir bulgu yoktur. Şimdi parmak titremesinin neden olabileceğine ve konunun ayrıntılarına değinelim:

Parmak Titremesi Neden Olur?

 Parmak titremesinin sebebi bu sorunu yaşayan kişiler tarafından merak edilmektedir. Genelde antipsikotik ya da antidepresan ağırlıklı ilaçların yan etkileri sebebiyle oluşabilen bir durumdur. Bunun yanı sıra tiroid ilaçlarının kullanımında da yan etki olarak rastlanılan bir rahatsızlıktır. İlaçların yan etkisi dışında çeşitli zararlı madde kullanımı olan insanlarda da sıklıkla görülen bir durumdur.

Parmak titremesi yoğun olarak yaşlılarda görülmekle birlikte; son dönemlerde gençlerde görülme sıklığı da artış göstermektedir. Parmak titremesinin ortadan kalkması için; uzman bir doktora danışılması ve doğru teşhis eşliğinde; gerekli tedavinin uygulanması gerekmektedir.

Parmakta ya da elde titreme illa bir hastalık belirtisidir denilemez. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bir insanda da dönem dönem titreme görülebilmektedir. Erkeklerde daha fazla olabilen bu durum; sürekli hale geldiyse; bir uzmana danışmakta fayda vardır.

Parmak Titremesi Neden Olur?

Parmak Titremesi Sebepleri

Yukarıda sayılanların dışında; stresli bir yaşam biçimi de parmak titremesi oluşmasının sebeplerinden birisidir. Şimdi parmakta ve elde oluşabilen titremelerin farklı ortaya çıkış çeşitlerine bakalım:

  • Esansiyel tremor nedeniyle oluşan parmak titremesi: Parmaklarda devamlı titreme olduğu durumda bir uzmana danışmak gerekmektedir. Yapılan incelemeler neticesinde belli bir nedene ulaşılamadıysa ve yukarıda sayılan nedenlerden birisi mevcut değilse; esansiyel tremor denilen bir durum meydana gelebilir. Bu titreme çeşidi sebebi tam olarak bilinmeyen ve genelde 20’li yaşlarda başlayan bir el titremesidir. İlerleyen yaşlarda başın istemsiz sallanması ve dilin titremesi gibi farklı etkenler de ortaya çıkabilir.
  • Parkinson hastalığı nedeniyle parmak ve el titremesi: Titremeye sebep olan nörolojik kökenli hastalıklar içinde en sık görülen rahatsızlık parkinsondur. Parkinson hastalığı öncelikle tek bir elde meydana gelen titreme ile başlar ve daha sonra tüm vücuda yayılabilir. Sigara ve alkol tüketimi çok olan insanlarda daha sık rastlanan bir rahatsızlıktır.
  • Boyun ya da omurilik rahatsızlıklarına bağlı olarak parmak ya da evde oluşan titreme: Bu durum da diğer nedenler geçerli olmadığında incelenebilen içeriklerdendir. Zira boyundaki rahatsızlıklar kol ya da el bölgesine yansıyabilir. Bu nedenle diğer incelemelerde herhangi bir sebep bulunamadığı takdirde bu sebep de; uzman hekim tarafından incelenmeye alınabilir.

Her insanın hayatında kısa bir dönem yaşayabileceği sorunlardan birisi olduğu için; parmak titremesi ve el titremesi gibi şikayetlerin sık bir şekilde gerçekleştiği söylenebilir.  Bununla birlikte; devamlı hale gelen ve rahatsız edecek seviyede olan titremelerin bir uzman tarafından incelenmesi gerekmektedir.

Parmak ve el titremesi sorunları bilhassa su içerken, yemek yerken ya da yazı yazma gibi eylemler sırasında daha net fark edilir ve kişiye rahatsızlık verebilir. Yukarıda sayılan sebeplere ek olarak patolojik tremor adı altında verilen bir başka sebep daha öne çıkmaktadır. Bu durumda genel olarak beyin ya da beyincik bölgesinde bulunan bir rahatsızlıktan kaynaklı olduğunu düşünülür.

Bunların yanı sıra; korku öfke ve heyecan gibi ani duygu durum değişiklikleri de kısa süreli el titremelerine ve parmak titremelerine yol açabilir. Kan şekeri ve tansiyon düşüklüğü gibi etkenler de parmak titremesinin sebepleri arasında gösterilebilir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir