Perthes Hastalığı Nedir?

Perthes Hastalığı Nedir?

Perthes hastalığı, çocukluk döneminde ortaya çıkan ve ömür boyu takip edilmesi gereken bir kemik hastalığıdır. Genel olarak 4-10 yaş arası çocuklarda görülen söz konusu hastalık, yürümede aksaklık ya da topallama gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olur.

Erkek çocuklarda görülme ihtimali daha yüksek olan hastalığın erken yaşlarda teşhis edilmesi çok önemlidir. Bu sayede hastalığın erken teşhis edilerek derhal tedaviye başlanması ve ilerleyen dönemde daha büyük hastalıkların ortaya çıkmasının önüne geçilmesi hedeflenir.

Perthes hastalığı, nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte uyluk kemiğinin kalça ile birleşim noktasında, kemik dokusunun yıpranması ya da gelişiminin tam olarak tamamlanamaması sonucunda oluşur. Yapılan tıbbi çalışmalar neticesinde hastalığın hayat boyu takip edilmesi ve detaylı olarak tedavi sürecine ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır.

Perthes Hastalığı Ortopedi İlişkisi Nedir?

Perthes hastalığı, son yıllarda yaygın olarak görülen bir çocuk ortopedisi hastalığıdır. Yani söz konusu hastalık, ortopedi alanı ile ilgili olan bir kalça hastalığıdır. Hastalık, femur ismi verilen uyluk kemiğinin kalça kısmı ile birleşim yerindeki dokunun hasar görmesi ya da gelişmemesi durumunda oluşur. Bu nedenle kan dolaşımında bozulmalar görülür. Dolaşımdaki bozukluk da kemik dokusunun sürekli şekilde ölmesine neden olur.

Çok yaygın bir hastalık olmayan Perthes hastalığı, her 10 bin çocukta bir görülür. Hastalık genel olarak tek bir uyluğun etkilenmesini sağlar. Fakat bazı durumlarda her iki taraftaki uyluk kemiğinin de etkilenmesi söz konusudur. Hastalığın 1,5-15 yaş arasında olan her çocukta görülme ihtimali vardır. Fakat yaygın olarak 4-10 yaş arasında görülme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında hastalığın erkek çocuklarda görülme ihtimali kız çocuklarına nazaran 4 kat daha fazladır. Söz konusu yaş aralığındaki çocukların yürümesinde aksama, topallama, diz bölgelerinde eklem ağrıları gibi şikâyetler tespit edilirse derhal doktora başvurulmalıdır.

Perthes Hastalığı Nedir?

Perthes Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda Perthes hastalığı teşhisi konulan çocuklar için vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır. Hastalığın tamamen iyileşmesi için uzun yıllar tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Hastalığın tamamen iyileşmesi durumunda dahi tekrar nüksetme olasılığına karşı gerekli takip yapılmalıdır. Hastalığın seyrine bağlı olarak çocukların kalça bölgesinde şekil bozuklukları, kıkırdak dokusunun hasar görmesi ya da femur kısalığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Hastalığın başlangıç aşamasında belirtileri çok hafiftir. Bu nedenle anne babalar tarafından bu hastalık anlaşılamaz ve önemsenmez. Kimi zaman belirtinin ortaya çıkmamasının yanında kimi zamanlarda da diz ve kalça ağrısı şeklinde kendini gösterir.   Hastalığın ilerlemesi durumunda belirtiler de artar. Genel olarak görülen hastalık belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Diz ya da kalça bölgesinde oluşan ağrılar
  • Bacaklarda şişme
  • Topallama
  • Bacak kısalığı
  • Bacağın çapında incelme
  • Çocuğun eklem hareketleri esnasında güçlük çekmesi

Yukarıda sayılan belirtiler genel olarak hissedilse de çocuğun durumuna göre hastalığın belirtileri farklı olabilir. Bu kapsamda her belirtiyi dikkate alarak hekim kontrolüne gitmek uygun olabilir. Bunun yanında hastalığın belli dönemlerde şiddetlenmesi ya da hafiflemesi söz konusu olabilir. Hastalık belli durumlarda kendini hissettirmediğinden ebeveyn tarafından da dikkate alınmayabilir. Bu durumla karşılaşmamak adına nedensiz eklem ağrılarının oluşması durumunda çocuk ortopedi uzmanına müracaat etmek uygun olacaktır.

Perthes Hastalığı Sebepleri Nelerdir?

Perthes hastalığının sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Bu kapsamda birçok bilimsel çalışma yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir. Genel olarak aşağıdaki durumlar hastalık ihtimalinin artmasına neden olmaktadır.

  • Çocuğun cinsiyetinin erkek olması
  • Çocuğun aşırı hareketli olması
  • Çocuğun minyon yapıda vücuda sahip olması
  • Çeşitli pıhtılaşma sorunları
  • Kemik yapısında bulunan fosfor, kalsiyum gibi minerallerin eksik olması
  • Çeşitli hormonal bozukluklar
  • Dış etkenler nedeniyle kalça kemiğinin burkulması ya da zedelenmesi

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir