Rooibos Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Zararları Nelerdir?

Rooibos Çayı Nasıl Yapılır?

Rooibos çayı Aspalathus Linearis isimli ağaçtan toplanır ve diğer adı kırmızı çay olarak yer alır. Bu ağaç genellikle Güney Afrika ve çevresinde yetişir. Tamamen doğal içeriklere sahip olması nedeni ile oldukça fazla tercih edilir. Antioksidan açısından oldukça zengindir ve kilo verme sürecini hızlandırır. Kafein barındırmaması da bu çayın artıları arasında yer alır.

Sağlık açısından faydalarının çok olması nedeni ile oldukça ilgi çeker. Bu çayda az kalori vardır ve kişilere yeteri kadar şeker verir. Diyetisyenlerin önerdiği içecekler arasında yer alır. İştah keser ve kişilerin gün boyu yemek yeme ihtiyacı hissetmemesini sağlar. Uyku kalitesini de etkilediği için açlık hissini engeller.

Rooibos Çayı Nasıl Yapılır?

Rooibos çayı yapımında siyah çaya benzer olarak demleme işlemi gerçekleştirilir. Kişiler isteye göre soğuk ya da sıcak olarak tüketebilirler. Bir fincan ölçücü için 1 çay kaşığı rooibos eklenmelidir. Ortalama 5 dakika boyunca bekletilmeli ve çayın demlenmesi sağlanmalıdır. Kişiler çaya isteğe göre süt, şeker ya da bal koyarak tüketebilirler. Dünya genelinde süt ile tüketilmesi yaygındır.

Yeşil çay ve siyah çaya alternatif olarak tüketilen bir içecektir. Ancak tane olarak daha az içerik barındırır ve yüksek antioksidan içerir. Felç, kalp krizi gibi birçok hastalığı önlemesi ile bilinir. Rooibos yapraklarının fermante edilmesi sonucunda meydana gelen kırmızı renkli tanelerden yapılır. Rooibos fermante edilmediği zaman yeşil renkte olur. Yeşil rooibos oldukça pahalıdır ve daha bitkisel tadı ile içim lezzeti sunar.

Rooibos Çayı Nasıl Yapılır?

Rooibos Çayının Faydaları Nelerdir?

Rooibos çayının faydaları fazla olması nedeni ile son zamanlarda oldukça fazla tüketilir. Ruh halinin iyileşmesi ve daha rahat konsantre olmaya yardımcı olur. Egzersiz yapmadan önce verimi arttırmak amacı ile de tüketilen bir içecektir. Yeşil çay faydaları ile bilinir, rooibos çayı da yeşil çay kadar yararlı olması nedeni ile alternatif olarak tüketilebilir. Kişiler baş ağrısı ve diğer rahatsızlıklarını dindirmek için kafein tüketebilirler. Ancak buna çözüm olarak kafein içermeyen bu çay da tüketilebilir.

  • Stresi Azaltır

Rooibos çayının faydaları arasında sakinleştirici etkisi de bulunmaktadır. Stresi azaltır ve kişilerin daha sakin bir yaşam sürmesine yardımcı olur. Strese bağlı olarak yağ birikimi oranı düşer ve kişiler daha kolay bir şekilde kilo verebilirler.

  • Doğurganlığı Arttırır

Hayvanlarda doğurganlığı arttırdığı bilinmektedir. Kanıtlanmamıştır ancak kadınlarda da doğurganlığı arttırdığı tahmin edilir. Yumurta ağırlığını çoğaltır ve döllenmeyi hızlandırır.

  • Beyin Kanamasını Önler

Rooibos çayı oksidatif stresi engeller ve iltihaplanma oluşumunu durdurur. Beyinde meydana gelen problemlerin olasılığını da azaltır. Bu nedenle çayı tüketen kişilerde beyin kanaması görülme olasılığı oldukça azdır. Beyinden dolayı meydana gelen birçok farklı rahatsızlığı önlediği bilinmektedir.

  • Kemikleri Güçlendirir

Kemik hastalığı bulunan kişilerin iyileşmesinde rol oynar. Rooibos çayı kemik hücrelerini güçlendirir ve kişilerin kemik hastalığı yaşamasını engeller.

  • Uyku Kalitesini Arttırır

Rooibos çayı stresi azaltması nedeni ile kişilerin kesintisiz bir uyku uyumasına yardımcı olur. Uyku problemi yaşayan kişiler, uyku düzeni sağlamak adına tüketebilirler. Vücut hücrelerinin fonksiyonlarını iyileştirir ve kaliteli bir yaşam sunar.

  • Kolesterolün Düşmesine Neden Olur

Kolesterolü bulunan kişilere genel olarak tavsiye edilen bir çaydır. Kötü kolesterol damar daralmasına neden olur. Çay bu belirtileri azaltır ve kan akışını düzene sokar. Kişilerin kalp sağlığının iyileşmesine yardımcı olur ve metabolizmanın çalışmasını hızlandırır.

  • Kan Şekerini Düzenler

İnsülin hassasiyeti oluşturur ve kan şekeri rahatsızlıklarını engeller. Genetik olarak şeker hastalığı bulunan kişiler tarafından tüketilebilir. Şekerden kaynaklı kilo alma sorunlarının önüne geçer.

Rooibos Çayının Zararları Nelerdir?

Rooibos çayı kontrollü bir miktarda tüketildiği zaman faydaları ile yaşam kalitesini arttırır. Ancak çok kullanıldığı takdirde bazı yan etkiler meydana gelebilir. Rooibos çayının zararları çok tüketilmesi sonucunda görülür. Doktora danışılarak tüketilmesi gereklidir.

  • Karaciğer Enzimini Yükseltir

Her gün yüksek miktarda çay içmek karaciğer enziminin yükselmesine neden olur. Kişiler bu nedenle karaciğer ve böbrek sorunları ile karşılaşabilirler. Karaciğer ve böbrek problemleri olan kişiler bu çayı tüketmeden önce doktora danışmalıdr.

  • Kanser Riski

Yüksek miktarda tüketilmesi sonucunda kanser riski taşıyan kişilerin sağlığını tehdit eder. Bu nedenle kanser riski taşıyan kişilere tavsiye edilmemektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir