Sağlıklı Atıştırmalıklar Nelerdir?

featured

Canlılar hayatlarını sürdürebilmek için gıdaya ihtiyaç duyarlar. Bunun içinde insanlar da vardır. İnsanoğlu geçmişten bu yana kendi ihtiyaçlarını giderebilmek için doğaya muhtaç durumdadır. Bu nedenle hem doğaya tahribat yapmış çevreye zarar vermiştir.  Bunun en basit örneklerinden biri ise sanayi inkılabı ile gelişen teknoloji ve mekanizasyon bunun en çok belirtisi olabilmektedir. İnsanlar gıdaya duyulan ihtiyaç ile tarımı yüzyıllardır yapmakta ve ihtiyacı olan besini sağlamaktadır. Daha sonra gelişen teknolojinin etkisiyle tarım da makineleşme artmış ve insana duyulan ihtiyaç azalmıştır. Teknolojinin etkisiyle tarım alınan verim artmış ve insanoğlu için artık gıda üretimi sorunu ortadan kalkmıştır.

Genel itibariyle insanlar 3 öğün yemek yemekte ve ara öğünde de atıştırmalıklar yapmaktadır. Düşünüldüğünde atıştırmalık dendiği zaman insanın aklına daha çok sağlığa zararlı gıdalar gelse de bu gıdaların hepsi zararlı olmamaktadır. Çünkü sağlığa faydalı atıştırmalıklar da uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yoğun çalışan  insanların genellikle yemek yeme vakitleri kalmamakla birlikte ara öğün gibi veya ana öğünün yerine hızlı atıştırmalıklarla geçiştirmek istenmiştir.

Genel İtibariyle Sağlıklı Atıştırmalıklar

İnsanların atıştırmalık olarak tanımladıkları ara öğün yemekleri veya buna bazı insanlar sokak yemekleri de diyebilmektedir. Ama uzmanlar genellikle sokak yemeklerini tavsiye etmemektedir. Çünkü sokak yemeklerinde daha çok hazır dondurulmuş gıdalar olduğu için ev yapımı ara öğün yemekleri daha sık tüketilmesi gerektiğini önermektedir. Sağlıklı ara öğün yemekleri incelendiğinde protein deposu olan ev yapımı yoğurt çok önemli olmaktadır. Ev yapımı yoğurtları karışık kuruyemişle yenebilir içine kuru üzüm kuru kayısı konabilir. Ama uzmanlar bu konu da bir şeyin altını çizmek istiyor bu husus ise belirtildiği üzere yoğurtların kesinlikle ev yapımı olması gerekmektedir.

Çünkü markette satılan yoğurtların içine bazı kimyasallar konulduğu için insan sağlığı için olumsuz durum yaşanabilmektedir. Ancak tüketicilerin yoğurt kullanırken bozulmamasına dikkat etmelidir. Bir diğer atıştırmalık ise sağlık açısından büyük önem taşıyan kuruyemişlerdir. Çünkü insanı tok tutan ve içinde kan şekerini düzenleyecek ve insana gerekli vitamin mineral desteği ile gıda takviyesi için fazlaca yeterlidir.

Diğer Sağlıklı Atıştırmalıklar

Bir diğer  sağlıklı atıştırmalık ise dolabınızdan eksik edilmeyecek bir gıda olan süttür. Ara öğünlerde veya sabah olunca içilmesini uzmanlar tavsiye etmektedir. Bu konuda yine uzmanların uyarısı bulunmaktadır. Tüketiciler ellerinden geldiğince köy sütü tüketmesini tavsiye etmektedir. Çünkü paket sütlerde daha çok koruyucu olduğu için kanserojen madde içerebilmektedir. Süt hem protein hem de yüksek seviyede mineralleri ile tüketiciye büyük faydaları vardır. Ayrıca kalsiyum açısından da tam bir depo denebilmektedir. Tüketicilerin kan şekeri düştüğünde meyve yiyebilir. Bu durumda kırmızı elma veya armut da ara öğünler de tüketicinin imdadına yetişmektedir.

Meyveler sağlık açısından en faydalı ara öğünlerden denebilir. Meyveler  genel itibariyle vücudun eksik olan vitamin minerallerini tamamlamak için en güzel ara öğün gıdasıdır denebilir. Diğer taraftan meyveler hem ara öğün anlamında hem de vücudu kanser gibi zararlı oluşumlara karşı koruyabilmektedir. Diğer taraftan meyveler normal yendiği gibi kurutulmuş olarak da yenilmesinde önemli husus vardır.

Ara Öğün de Atıştırmalık Nasıl Olmalıdır?

Genel baz da insanlar bazen yoğunluktan dolayı bazen ise kilo vermek için de kullanılabilir. İnsanlar daha ara öğünleri film izlerken veya misafir geldiğinde ikram tarzında olabilmektedir. Bazı insanlar ise ana öğün yemekten kısıp kilo vermek için ara öğün de hafif yemek veya meyve sebze ile geçiştirmek ister. Ama insanlar bu konuda dikkatli olmalı ve kilo vereyim derken bazen kilo alma durumu olabilmektedir. Bu konuda kendilerine bir program hazırlamaları ve bu program çerçevesinde ara öğün yemek tüketmelidir.

Ancak uzmanlara göre sağlıklı atıştırmanın insanlar için sorun teşkil etmediğini belirterek iki öğün arası saat farkının  5-6 saat arasında olması önem taşır. Genel itibariyle ara öğün herkes için gerekli olabilirken bunu sonraki ana yemek öğünün hafif olmasını sağlamaktadır. Uzmanlar bu konuda insanları uyarmakta ve ara öğün ana yemek derken kalori alınabilir ve bunu insanlar farketmeyebilir.

Uzmanlar ara öğün olarak protein kaynaklı lif veya protein açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Bu açıdan hem vücut protein anlamında yeterince takviye almış olur diğer yandan doyum seviyesi ile kilo verilir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir