Sağlıklı Uyku İçin 9 İpucu

featured

Uyku insan yaşamı için vazgeçilmez bir gerekliliktir. Düzenli ve sağlıklı bir şekilde uykusunu alamayan insanlar bedenen ve ruhen birçok sorunlar ile başa çıkmak zorunda kalmaktadır. Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle hayat insanları daha çok yormaya ve daha az uyumaya teşvik etmektedir. Ancak böyle bir durumda bile uykudan hiçbir şekilde taviz vermemek gerekir. Uyku hayatınızda her türlü konuya direkt etki eden, daha sağlıklı düşünebilmek ve yaşayabilmek adına vazgeçilmez bir gerekliliktir. Yeterince uykusunu alamayan bir insanın ne iş hayatında ne de okul hayatında herhangi bir başarı göstermesi beklenemez. Uykunun akıl sağlığına ne kadar etki ettiğini daha iyi kavramak için TV programlarında uykuya karşı yapılan yarışmaları göz önüne alabiliriz. Buradaki kişiler vücudun ihtiyacı olan uykuyu alamadığı için öncelikle bedensel yorgunluk görmeye başlıyorlar. Daha sonra ise hareketlerinde tutarsızlıklar, gülme ve ağlama krizleri ve kişinin ruhsal dengesinin bozulmasına kadar olan süreç başlamış oluyor.

Neden Bu Kadar Önemli?

  Tarih boyunca birçok bilim adamı uykuya fazlasıyla önem vermiştir. Hatta bazı bilim adamları kendilerine özel uyku teknikleri geliştirmiştir. Bu bilim adamlarının amacı uyku süresi boyunca insanın en iyi şekilde faydalanmasını sağlamaktır. Uyku süreci denize dalmaya benzetilmiştir. İnsanlar bazı sürelerde suyun üzerine yaklaşırken bazı sürelerde daha derine dalarak derin uykuya geçmektedirler. Bu bilim adamlarının amacı ise insanın derin uykuya geçmeden uyanmasını sağlamaktır. Böylece insan uykudan daha fazla faydalanmış olacak ve daha faydalı işler yapmak için kendinde güç bulacaktır.

Sağlıklı Uyku İçin 9 İpucu

1-) Kesinlikle her gün aynı saatte uyumaya özen gösterin. Bu vücudunuza bir düzene alışması için verdiğiniz bir sinyaldir.

2-) Her Gün az bile olsa spor yapmaya özen gösterin. Düzenli spor yapmak vücut sağlığınızı koruyacağı gibi uyku düzeninde size yardımcı olacaktır.

3-) Mümkünse yattığınız odada hiçbir elektronik eşya bulundurmayın. Elektronik eşya kullanmak beyni olumsuz şekilde uyaracağı için uyku sağlığınız olumsuz etkilenecektir.

4-) Odanın tamamen karanlık olduğundan emin olun. Bu konu her ne kadar dikkat edilmese de uyuma hormonunun karanlıkta daha iyi salgılandığını unutmayın.

5-) Yatmaya yakın zamanda çay, kahve, kola gibi kafein içeren içecekler tüketmeyin. Kafein uykunuzun kaçmasına neden olur ve tekrar uyumanız zaman alabilir.

6-) Gündüz vakti uyumamaya özen gösterin. Gündüz uyumak sizi gece vakti uyku ihtiyacınızı azaltabilir ve daha sağlıksız bir uyku şekline sokabilir. Ayrıca gündüz uyuyorsanız da bunu alışkanlık haline getirmeyin. Eğer işiniz gereği gündüz uyumanız gerekiyorsa odaya yapabildiğiniz kadar ışığın girmesini engelleyin.

7-) Yatmadan önce yağ ve kalori oranı yüksek yiyecekler yememeye dikkat edin. Vücut alınan bu kaloriyi yakmaya çalışırken rahatsız olacaksınız ve uykunuz gelmeyecektir.

8-) Yatağınızı sadece uyumak için kullanın. Böylece yatağa yattığınızda beyin vücudu uyaracak ve uyku pozisyonuna geçmiş olacaksınız.

9-) Belki de en çok dikkat etmeniz gereken konulardan birisi de yattağa yattığınızda düşünmeye başlamaktır. Bu konudan kurtulmaya ve fazla düşünmeden uykuya dalmaya çalışın. Fazla düşünmek sizi depresyona ve endişeye sevk edeceğinden uykundan aldığınız fayda azalacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir