Skinny Fat Nedir?

Skinny Fat Nedir?

Skinny Fat terimi İngilizcedir ve iki kelimeden oluşur. Skinny sıska anlamında, fat terimi ise yağlı anlamını taşımaktadır. Spor salonundaki insanların büyük çoğunluğu zayıftır fakat yağ problemleri yaşar ve birçoğu bunun nedenini merak eder. Skinny fat’den muzdarip olan insanlar kendilerini bir yandan çok zayıf, diğer yandan da şişman hissederler.

Bunlar giysiler içinde zayıf  görünse de vücut kitle ( BMI) hesaplayıcısına göre normal kiloda olan kişilerdir. BMI hesaplayıcısı aslında yalnızca boy ve kiloyu hesaplar, kas kütlesinin vücut yağına oranını hesaba katmaz. Sıska fakat yağlı olan insanlar, aynı anda birkaç kas ile nispeten yüksek vücut yağ yüzdesine sahip olurlar. Skinny fat terimini biraz daha açalım.

Skinny Fat olan insanlar kendilerini nasıl hissediyor? Kişi zayıf görünümde olsa da vücutta bulunan yağlardan şikayetçidir. Karın, kalça ve bacaklarda yağ keseleri göze çarpar. Sık yapılan spora rağmen, zayıftır fakat yağlı, eğitimsiz vücut görünümüne sahiptirler. Sebebi ise artan vücut yağ yüzdesidir. Kas kütlesi küçüktür, cilt dokusu zayıftır ve bu nedenle ciltte selülit oluşur. Artan vücut yağ yüzdesi aslında sağlığı tehlikeye atabilir. Çünkü vücut yağı, en önemli organlarımız olan kalp ve dolaşım sistemi üzerinde ağır bir yük oluşturabilir.

Skinny Fat’e Karşı Ne Yapılabilir?

 

Skinny Fat mağduru herkes, kesinlikle şok diyetlerden uzak durmalıdır. Bu şok diyetler tehlikelidir ve aslında tam tersi bir etkiye sahiptir. Bu nedenle hızlı kilo alıp verme etkisi sağlar. Çünkü eğer aç kalırsanız, kas kaybı riskiyle karşı karşıyasınız demektir, ki bu durumda bu, yarardan çok zararlı bir şeydir. Yo-yo etkisi (hızlı kilo alıp verme) nedeniyle, vücut en nihayetinde daha fazla yağ depolayacaktır. Vücut tipinizi belirleyen genlerin dışında, gıda endüstrisinde bulunan kötü tuzaklar vardır. Bunlardan bir tanesi Fast food olarak tanımlanan ayak üstü atıştırmalıklardır.

Skinny fat olmak istemiyorsanız bu besin alışkanlığınızdan uzak durmalısınız. Üç, beş dakikada hazırlanan hazır lazanya veya yine hazır leziz güveç gibi mikrodalga yemeklerinden kaçınmalısınız. Gazlı içecekler, gizli şekere sahip meyve suları, beyaz ekmek, müsli bir başka kaçınmanız gereken gıdalardır. Satın alırken ürünün arkasındaki içerikleri okunmanız yeterli olacaktır. Organik ürünler ya da meyveli yoğurtlar dahi genellikle şeker veya şeker kamışı içermektedir. Şekere glikoz, maltodekstrin, maltoz veya dekstroz eşlik eder.

 

Skinny Fat Nedir?

Skinny Fat’e Karşı Doğru Beslenme

 

Skinny Fat durumundaki insanlar öncelikli hedefi vücut yağını azaltmak olmalıdır. Bu yalnızca uzun vadede yapılması gereken bir diyetle gerçekleşebilir. İlk yapılacak şey ise sağlıklı bir vücut için dengeli beslenmedir. Bu sebeple uygulayacağınız diyet, taze sebzeler, kepekli tahıllar, yağsız et ve sadece sağlıklı yağlar ile gerçekleşmelidir. Şok diyet kesinlikle tavsiye edilmez. Bunun yerine, sabırla diyetinizi uzun vadeye yaymalısınız.Ancak sağlıklı bir diyet, mümkün olan en kısa sürede en belirgin sonuçları vaat eder ve diğer diyetlerden çok daha fazla yarar sağlar.

 

Skinny Fat’e Karşı Spor

 

“Çok egzersiz yapılıyorsa, çok yemek yenmeli ! Vücudunuzun kas depolaması yiyeceklerden alınan enerjiye bağlıdır. Antrenman sırasında yemek yenilmezse, insan kendine kötülük yapmış olur” Bu tarz söylemlere itibar etmeyin. Kalori, kas kaybı yaşamamak adına çok önemlidir. Kalori açığı çok büyükse, kas kaybededilir ve tüm yorucu egzersizler boşa gitmiştir.

Skinny Fat’e karşı haftada iki kez kardiyo antrenmanı (koşu, yüzme, yürüme) yapılmalıdır. Fitness stüdyosunda cross trainer, koşu bandı ya da açık havada koşu yapılabilir. Bu şekilde dayanıklılığınızı geliştirir ve çok hızlı bir şekilde kalori yakarsınız. Ancak kaslarınızı haftada bir kez çalıştırmalısınız. Sadece dayanıklılık antrenmanları ile yağ yakılamaz. Vücudunuzu kaslandırdığınız sırada çok fazla yağ yakacaksınızdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir