Soğuk Çay Ne Kadar Sağlıklı?

featured

Soğuk çay ne kadar sağlıklı ve soğuk çay içmenin zararları nedir sorusu son zamanlarda tüketiminde artış yaşanan soğuk veya buzlu çaylar hakkında merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Popüler ve sık tüketilen içecekler arasında yer alan soğuk çay sadece ülkemiz sınırlarında değil tüm dünyanın özelliklede sıcak bölgelerin tercih ettiği çaydır. Soğuk çay tüketimi özellikle de demlenmiş olan siyah çaylara oranla içeriğinde az miktarda antioksidan bulundurmaktadır. Antioksidan sayesinde vücudun yaşlılığı ve hücrelerin yavaş yenilenmesi engellenmektedir bu sebeple antioksidan içeren demlenmiş çay soğuk çaya oranla içeriği bakımından daha faydalı ve sağlıklıdır. Soğuk çay kalori miktarı bakımından daha düşük olması ve içeriğinin şeker oranı olarak düşük olması soğuk çayı daha popüler ve içilmesi gerekli hale getirmiştir.

Soğuk Çayın Zararları Nelerdir?

Soğuk çayın zararları genel olarak böbrekler üzerinde görülmektedir. İçeriği yeşil çaylardan oluşan soğuk çay fazla miktarda tüketilmesi durumunda böbrek taşlarının artmasına neden olacağı gibi böbrek yetmezliğine ve çeşitli böbrek hastalıklarının oluşumuna da neden olabilmektedir. İçeriğinde bulundurduğu yüksek miktardaki kimyasallar ve tatlandırıcı ilavesiyle birlikte kişilerde diyabet riski aratacaktır. Kişiler tarafından çok miktarda alınan içecek olan soğuk çay içeriğindeki kafein oranı yüzünden kalp ve damar hastalıklarına neden olacağı gibi sitemi de olumsuz etkileyecektir. Şekerli soğuk çaylara oranla tercih edilecek şekersiz soğuk çaylar insan sağlığına daha az miktarda zarar verecektir. Fazla miktarda tüketilen soğuk çayın bir diğer az bilinen zararı ise dopamin düzeyini artırması sonucu sinir sisteminde uyarıcı etkiler yaratır.

Soğuk Çayların İçerisinde Ne Vardır?

Soğuk çayların içerisinde olan yeşil çay ve bitki çayıdır. Bu çayların uzun sürelerde demlenmesiyle oluşur. Soğuk çayların tatlandırılması genellikle mısır şurubu sayesinde gerçekleştirilmektedir. İçeriğinde alkol bulundurmayan buzlu çay mısır şurubu yardımıyla tatlandırılmadığı takdirde şekerle de tatlandırılmaktadır. İçeriğinde hiçbir şekilde yağ bulundurmayan soğuk çay karbonhidrat, potasyum ve sodyum bakımından oldukça zengindir ancak protein içermemektedir. Sanıldığının aksine C vitamini içermeyen soğuk çaylar kalsiyum bakımından da oldukça fakirdir. Kafein içeren ancak miktarı az olan soğuk çay içerdiği kafeini ancak çok miktarda tüketilmesiyle vücutta etkisi ortaya çıkacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir