.udf Uzantısı Nedir?

featured

UDF, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi UYAP tarafından kullanan dosyaların formatıdır. Adalet Bakanlığı veri tabanının kayıt edildiği dosya türüdür. Adalet Bakanlığı ve diğer ulusal yargı ağı arasındaki iletişimi sağlayan UYAP platformu, .udf uzantılı belgeleri kullanmaktadır. Adalet Bakanlığı ile ilgili dava süreçleri olan kişiler de süreçleri hakkında bilgi almak için UYAP sistemini kullanmaktadır. Ancak, birçok kişi .udf uzantılı dosya türünü nasıl açacağını bilmemektedir. 

Bilgisayarımızda kullandığımız birçok dosyanın uzantıları bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, bilgisayarda kullanılan Word dosyalarının uzantısı .doc olmaktadır. Bu tür dosyaların içeriğini görüntülemek için bilgisayarınızda Word dosyası bulunması gerekir. Her belgenin sahip olduğu uzantı gibi, UYAP dosyalarının uzantısı da .udf olarak olmaktadır. Özellikle bir hukuki sürece dahil olan kişilerin kullandığı UYAP platformunda kullanıcıların davaları ile ilgili bilgi almak istedikleri dosya işlemlerinde .udf uzantılı dosyalar indirilmektedir. Kullanıcılar .udf uzantılı dosyaları nasıl açacaklarını merak etmektedirler. Çünkü, indirilen bu .udf belgeleri ile dava süreçlerini takip edebilmektedirler.

.udf Uzantılı Dosya Nasıl Açılır?

Adalet Bakanlığı, diğer ulusal yargı ağı birimleri ile iletişim için UYAP sistemini kullanmaktadır. Dava süreçleri hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar ise UYAP sistemi aracılığı ile bu süreçler hakkında bilgi alabilmektedir. Ancak, bu bilgi işlemini gerçekleştirmek için .udf uzantılı dosyaları açmaları gerekmektedir. UYAP tarafından hazırlanan UYAP Editör programı ile .udf uzantılı dosyalar açılmaktadır.

Öncelikle, .udf uzantılı dosyaları açmak için UYAP Editör adlı programı indirip kurmanız gerekmektedir. UYAP platformunun web sitesinden programı güvenilir ve hızlı bir şekilde indirebilirsiniz. İndireceğiniz UYAP Editör programı sıkıştırılmış bir şekilde inecektir. Dosyayı açmak için bilgisayarınızda WinRAR gibi bir sıkıştırma programının olması gerekmektedir. Aksi halde dosyayı açamayacaksınız. Daha sonra ise sıkıştırılmış dosyanın içerisinden çıkan UKI.exe dosyasını çalıştırarak UYAP Editör programını bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir. UKI.exe dosyasını çalıştırdıktan sonra karşınıza çıkan kurulum programında yer alan “İleri” butonuna tıklayın. Sonraki adımda, programın bilgisayarınızda nereye kurulacağını seçin. Daha sonra ise, karşınıza gelen diğer aşamalarda da “İleri” seçeneğine tıklayarak kurulumu sonlandırın. Bu işlemleri uyguladıktan sonra programı bilgisayarınızıa sorunsuz bir şekilde yüklemiş olacaksınız. UYAP Editör programını bilgisayarınıza kurduktan sonra .udf uzantılı UYAP belgelerini açabilirsiniz.

.udf Dosyası Android Cihazda Nasıl Açılır?

.udf dosyalarını açmanın bir diğer yolu ise UYAP platformunun Android uygulamasını kullanmak olacaktır. Bilgisayarınıza yüklediğiniz UYAP Editör programının Android versiyonunu kullanarak hem mobil cihazlarda hem de tabletinizden .udf uzantılı dosyalara erişim sağlayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki işlemleri takip edebilirsiniz:

  • Mobil cihazınızdan veya tabletinizden Google Play uygulamasına giriş yaparak UYAP Editör uygulamasını indirin.
  • Uygulamayı cihazınıza yükledikten sonra giriş yaparak ekranın sağ üst kısmından cihazınıza indirmiş olduğunuz .udf uzantılı dosyayı seçin.
  • Seçtiğiniz .udf uzantılı dosyanın üzerine tıkladığınızda UYAP Editör uygulaması dosya içeriğini açacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir